Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Buricul bebelusului, o grija aparte

Buricul bebelusului, o grija aparte




Noul locuitor al planetei si-a anuntat aparitia pe lume printr-un strigat puternic! Acum are nevoie doar de atentia si de mangaierile tale, precum si de o buna ingrijire.

De-abia ce si-a facut aparitia pe lume si bebelusul intra intr-o perioada foarte importanta din viata lui. Deocamdata, este precum un fruct necopt inca. Unele sisteme si functii ale organismului sau mai au nevoie de ceva timp pentru a ajunge la o deplina maturizare.

Perioada de nou-nascut incepe chiar din momentul cand micutului i se taie cordonul ombilical, adica la 1 - 2 minute dupa nastere si dureaza 28 de zile.

Cu alte cuvinte, totul incepe de la buric, asupra caruia isi fixeaza atentia atat medicii, cat si mama. Oare nu cumva de aici si expresia "buricul pamantului"?

Cordonul ombilical este o formatiune complexa care leaga fatul de mama. Acesta i-a unit timp de 9 luni, deci si-a indeplinit misiunea. Pentru a evita scurgerile abundente de sange, in locul respectiv, medicii de la maternitate i-au pus o clema metalica sau din material plastic.

Tesutul conjunctiv si membrana amniotica se deshidrateaza, se usuca, apare santul de eliminare, sectionarea vaselor si a tesutului din jur, urmate de caderea bontului ombilical, la 5 - 10 zile de la nastere.

Cicatrizarea suprafetei ombilicale, urmata de infundarea acestei zone, se face de la periferie spre centru, prin retractia vaselor ombilicale fibrozate, in decursul a 3 - 4 saptamani de la nastere.

La prematuri, la nou-nascutii cu sindroame hemoragice, in infectii, caderea cordonului ombilical si cicatrizarea plagii ombilicale este intarziata. Culoarea galben-verzuie a cordonului ombilical imediat dupa nastere, cu aspect de "tulpina vesteda", tradeaza o suferinta fetala accentuata.

Anomaliile de lungime, nodurile, hematoamele, herniile, hemoragiile si infectiile cordonului ombilical (omfalite, tetanos) prin frecventa si gravitatea lor, justifica atentia ce trebuie acordata acestei patologii.

Pentru a nu avea probleme dupa iesirea din maternitate, nu uitati ceea ce ati invatat de la personalul medical: alaptarea, infasatul, imbaierea si ingrijirea zilnica a bebelusului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum