Clickmed
programare rapida la medic

Orarul

Masa de dimineata se da imediat ce copilul s-a trezit si este foarte asemanatoare cu a adultilor. Copiilor care se trezesc devreme li se va da o masa mai consistenta (lapte simplu, cu cicoare sau cacao, precum si o tartina din paine cu unt si cu gem sau dulceata) dar cea de pranz va fii mai tarziu oferita si mai putin consistenta, iar celor care se trezesc mai tarziu - o masa mai usoara (1 pahar de lapte simplu sau fiert cu un fainos; ceai cu pâine cu unt si/sau gem).

Este facultativa, dar daca totusi va hotarati sa-i oferiti copilului si acesta masa, dati-i fructe si  alimente usor de digerat.

Poate consta intr-o supa sau ciorba,  o mancare cu carne si  - in final -  fruct, compot sau o prajitura. Preferintele si gusturile copiilor  sunt variate de la unul la altul.

Astfel, daca multi copii accepta si mananca totul cu placere, unii refuza felul al doilea - care de fapt este cel mai valoros din punct de vedere nutritiv -  saturandu-se cu ciorba sau supa.  

In acest caz este indicat de a se incepe cu felul al doilea mai consistent, iar supa sau ciorba sa se dea, in timpul mesei sau dupa masa. Lipsa carnii sau a pestelui va fi inlocuita cu  branzeturi cu fainoase, zarzavaturi etc.

In cazul in care aveti un copil foarte mofturos la mancare se poate prepara  un sandvis cu paine taiata in felii foarte subtiri, peste care se aplica friptura rece taiata subtire, salam de buna calitate, sunca presata cu sau fara unt, salata de cruditati, un pahar de lapte rece si fructe.

Daca totusi copilul refuza sa manance un anumit aliment pe care-l considerati important, nu incercati sa-l fortati, nu-l veti face decat sa deteste acel aliment, ci inlocuiti-l cu ceva care sa contina elementele nutritive ale acestuia.

Se stabileste mai ales in functie de pofta pe care o are copilul, dar si de ora la care se serveste masa de pranz si de seara (meniul este bine sa fie format dintr-un pahar cu lapte sau iaurt,  suc de fructe sau o tartina sau o prajitura de casa).

La aceasta masa este bine sa se ofere carne usor digerabila, legume si lapte sau derivate din lapte (branza, branza topita, cascaval, iaurt) evitandu-se dulciurile si prajiturile de cofetarie. Este indicat ca cel putin seara sa fie toata familia prezenta la masa, acest lucru ajutandu-l pe copil sa inteleaga bine relatia "MAMA-COPIL-TATA"


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum