Clickmed
programare rapida la medic

Rezistenta organismului la raceli

Multi oameni au impresia ca racesc mai usor daca sunt obositi sau stau in frig, dar adevarul acestei afirmatii nu a fost inca dovedit. Insa odihna si o imbracaminte adecvata sunt suficiente masuri de precautie.

Camerele care sunt incalzite pe vreme de iarna devin prea uscate afectand mucoasele respiratorii mai ales cand nasul este plin de mucozitati. Temperatura in camera trebuie sa fie sub 21° C. Multe mame pun in camera un vas cu apa deasupra sursei de incalzire. Metoda este adesea ineficienta si periculoasa atunci cand in zona sunt copii. Este bine ca temperatura sa ramana constant sub 21° si sa fie masurata regulat, cu termometre de buna calilate, corect calibrate.

In mod normal, fiecare copil trebuie sa primeasca o alimentatie echilibrata. Nu exista dovezi ca un copil care primeste deja o varietate de alimente va avea mai putine (sau mai multe) raceli daca se introduce un nou aliment (sau se elimina din cantitatea primita altul). Nu exista dovezi ca o cantitate mai mare decat cea normala, necesara, de vitamina C poate preveni racelile.

Deoarece in zilele noastre mai multi copii sunt introdusi repede in colectivitate (crese, gradinite, exista tendinta ca intre varsta de 4 luni si 2 ani sa apara forme mai dese si mai prelungite de boala si cu multe complicatii. Dupa varsta de 2-3 ani, frecventa si gravitatea racelilor descresc. La varsta de 9 ani, copiii fac doar jumatate din numarul de raceli de la 6 ani, iar la 12 ani doar jumatate din numarul de la 9 ani. Acest lucru constatat statistic trebuie sa reprezinte o alinare pentru parintii carora li se pare ca micutul lor e permanent racit.

Psihiatrii sunt foarte siguri ca anumiti adulti si copii sunt mult mai susceptibili la raceli in perioadele de tensiune sau suparare. Nu este nimic misterios. Oamenii de stiinta au demonstrat existenta unei legaturi intre emotii si imunologie. Stresul pare sa scada rezistenta organismului la infectii si  influenteaza asupra leucocitelor si a celorlalte celule si substante implicate in reactiile imune.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum