Clickmed
programare rapida la medic

Remedii impotriva racelii la copii

Este bine sa-i administrez copilului medicamente pentru adulti?

Nu se recomanda administrarea acestor medicamente datorita multiplelor efecte adverse pe care le pot da. Insa daca bebelusul face febra, i se va da ibuprofen sau paracetamol, special dozat pentru copii.

Nu ii vom da niciodata aspirina pentru ca acesta poate induce sindromul Reye, o boala rara, dar fatala.

Ce remedii naturiste sau tratamente alternative pot incerca petru raceala?

Poti folosi cateva picaturi de mentol, eucalipt sau ulei de pin intr-un nebulizator sau chiar in baia bebelusului, ceea ce il va ajuta la decongestionarea mucoasei nazale.

Aceste picaturi pot fi cumparate de la farmaciile naturiste. Dupa varsta de 6 luni, se poate administra si ceai de musetel, care poate elibera nasul infundat.

Alte tratamente naturiste care au dat rezultate in raceli sunt: mierea de albine, supa de pui, gargara cu apa cu sare si irigatiile nazale. Insa multa atentie inainte de a da copilului un tratment alternativ nou: de preferat ar fi sa intrebi medicul despre eficienta lui si efectele adverse.

Cand sa ma adresez medicului?

Daca ai un copil sub 3 luni si observi ca temperatura lui (luata intrarectal) a crescut peste 38 ºC, trebuie neaparat sa te adresezi medicului. Dupa varsta de 6 luni, alarmanta este o temperatura care a depasit 39 ºC.

Semne ingrijoratoare in timpul unei raceli:

• Starea generala a copilului tau se inrautateste dupa o perioada de tratament, si simptomele dureaza mai mult de 14 zile.

• Tusea persista si se transforma in wheezing (suierat), iar in somn respira greu. Acestea pot fi semne de pneumonie sau infectie cu virus sincitial respirator (RSV).

• Plange in timpul alaptatului, sau se trage si isi freaca urechile. Acestea pot fi semne de otita externa.

Pot reduce numarul racelilor copilului meu?

Nu poti preveni orice raceala, in schimb, sunt lucruri pe care le poti face pentru a preveni expunerea bebelusului si pentru intarirea sistemului imunitar.

  • Respectarea anumitor norme de igiena: Fiecare membru al familie care intra in contact cu el trebuie sa se spele pe maini (mai ales la nou-nascuti care sunt mult mai susceptibili la germeni).

  • Minimizarea contactului cu persoanele bolnave: Ai grija ca bebelusul sa fie bine hidratat in timpul unei raceli. Daca are sub 4 luni, i se va continua alimentatia la san sau cu formula de lapte praf. Apoi, dupa 6 luni, se poate incepe diversificarea cu suc de fructe. O buna hidratare are loc atunci cand bebelusul tau uda cel putin 6 scutece pe zi.

  • Fumul inhalat pasiv poate fi periculos pentru bebelus, putand provoca boli ale tractului respirator superior. Asa ca se recomanda ca el sa nu stea in camera in care se fumeaza. S-a aratat ca racelile sunt mult mai persistente la copii care locuiesc cu fumatori, decat la cei care nu sunt expusi la fum.

  • Alaptarea la san  este extrem de importanta in dezvolatre, datorita efectelor benefice pe care le are laptele de mama asupra copilului. Chiar daca nu este o bariera impotriva infectiilor, copii hraniti la san au dezvoltat mult mai greu raceli, decat cei care au primit o formula de lapte din primele luni de viata. Explicatia ar fi ca laptele de mama contine o cantitate semnificativa de anticorpi care protejeaza copilul in primii ani de multi germeni.


    Delia Negrea
    Redactor Copilul.ro


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum