Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa-ti ajuti copilul sa slabeasca

Rata obezitatii la copii este in crestere. Ultimele studii arata ca mai mult de 15 % din copiii de 6-8 ani in perioada 1999-2000 au depasit greutatea normala, comparativ cu faptul ca intre 1994 si 1998 procentul era de 11%. Studiile au aratat o crestere a ratelor greutatii si obezitatii, fapt ce a determinat cresterea numarului copiilor care s-au dezvoltat din punct de vedere fizic prematur, si a celor cu colesterol ridicat  si diabet de tip II (conditii ale obezitatii)
A-ti ajuta copilul sa piarda kilogramele in plus nu se poate face repede si usor. Este nevoie de modificari pe termen lung ale stilului de viata si ale obiceiurilor alimentare, modificari ce trebuie adoptate de intreaga familie. Va intrebati daca acest lucru este posibil? Ei bine, da! Iata cum putem sa-l ajutam:

- Stabiliti, pentru copilul dumneavoastra, obiective ce pot fi atinse!
Copiii fiind in crestere, trebuie mai degraba sa-i ajutam sa-si mentina greutatea actuala si nu sa-i determinam sa slabeasca. Pe masura ce copilul tau creste in inaltime fara a lua in greutate, acesta va deveni mai slab. Pentru un copil grasut sau obez, a da jos o jumatate de kilogram pe saptamana reprezinta un obiectiv ce poate fi atins. Daca obiectivul propus pentru fiecare saptamana poate fi atins, atunci copilul dumneavoastra se va putea obisnui cu aceste modificari ale stilului de viata.

- Spuneti Da exercitiilor fizice!
Orice tip de activitate fizica, fie mers, jogging, mers pe bicicleta sau mersul pe role, il va ajuta pe copilul tau sa consume calorii. Ar trebui, de asemenea, sa faca miscare si altfel, spre exemplu utilizarea scarilor in locul liftului, sau mersul pe jos in locul autobuzului.

- Alegeti numai alimente sanatoase!
Incurajati-va copilul sa manance trei mese pe zi si doua mici gustari intre mese, pentru a nu se simti flamand pe timpul zilei. Pune-i la dispozitie multe fructe si legume si determina-l sa bea mai multa apa. O portocala, pe langa faptul  ca are mai putine calorii decat un pahar cu suc de portocale, contine si fibre care au rol in buna functionare a sistemului imunitar. Oferiti-i alimente sarace in grasimi, precum laptele degresat sau iaurturile dietetice, etc.

- Schimba obiceiurile alimentare ale familiei tale!
Trebuie sa-ti incurajezi copilul sa manance doar atunci cand ii este foame si nu ca o activitate. Serviti mesele in familie numai in bucatarie sau in camera de zi fara a privi la televizor sau a asculta la radio. Atunci cand mancam in timp ce ne uitam la televizor, nu ne dam seama cata mancare consumam si riscam sa luam cateva kilograme in plus. In plus, in timp ce privim la televizor avem tendinta sa mancam foarte repede, lucru ce dauneaza digestiei.

- Apeleaza la tehnici de modificare a comportamentului!
Gasiti o modalitate prin care sa-l recompensati pentru progresele facute si sa-l incurajati in pastrarea regulilor alimentare. De pilda, daca bea apa in loc de sucuri acidulate timp de o saptamana, oferiti-I ca recompensa o activitate preferata sau o mica jucarie. Nu-l premiati cu mancare.

- Tine legatura cu medicul pediatru!
Du-l la doctor la fiecare doua saptamani pentru cantarire si eventual teste de sange, daca medicul crede ca este necesar. Evita cantaririle zilnice acasa de vreme micile diferente ale greutatii pot crea copilului o stare de stres.

- Fiti alaturi de el!
Este foarte important ca toata familia sa-si schimbe regimul alimentar pentru a-l ajuta pe copil. Ai grija sa nu tii in casa mancare care nu ste sanatoasa. Tine in mana bucati taiate de morcovi sau telina, precum si fructe. Prepara mancaruri slabe in grasimi pentru toti cei din casa. Fii tot timpul alaturi de el, incurajeaza-l si rezultatele vor aparea.



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum