Esti perfectionist? Iata ce boli te pandesc

Sursa: Ziare.com, 16 Aprilie 2014, Vizualizari: 1383

Stresul pe care il presupune perfectionismul favorizeaza aparitia multor probleme de sanatate, avertizeaza specialistii canadieni.

Perfectionismul este un adevarat pericol pentru sanatate, informeaza Medisite.fr.

Analizand rezultatele mai multor cercetari efectuate in acest sens, specialistii canadieni de la Universitatea York trag un semnal de alarma. "Atunci cand atingerea perfectiunii devine o nevoie obsesiva, se favorizeaza stresul extrem, care poate afecta nu numai relatiile cu cei din jur, ci si sanatatea", explica Gordon Flett, profesor de psihologie.

Perfectionismul poate duce la aparitia bolilor cardiace, a sindromului de colon iritabil si a insomniei. Studiul specialistilor canadieni arata ca perfectionistii au un risc de 51% mai mare de a muri prematur.

Atunci cand corpul este supus unui stres intens, glandele suprarenale elibereaza neurotransmitatori care pregatesc corpul de "lupta". Ritmul cardiac creste, la fel ca si tensiunea, producandu-se si o dilatare a cailor respiratorii si a arterelor coronariene. Daca, in cazul unui episod pasager, corpul isi poate reveni dupa, la perfectionisti, aceasta tensiune nervoasa constanta epuizeaza incetul cu incetul organismul, favorizand dezvoltarea unor boli.

Dr. Danielle Molnar, psiholog la Universitatea Brock din Canada, avanseaza si o explicatie suplimentara: perfectionistii refuza adesea sa ceara ajutorul, nedorind sa lase impresia ca nu se pot descurca singuri. "Or, sustinerea sociala a fost recunoscuta de numeroase studii ca fiind unul dintre factorii principali care contribuie la o stare buna de sanatate si la prelungirea duratei vietii", explica psihologul.

Ultimele 10 articole din revista presei

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum