Rotunjoara (glechoma hederacea)

Rotunjoara face parte din flora spontana din Europa, Canada, America si Asia (zonele cu clima temperata). In Romania planta poate fi gasita pe la marginea padurilor, tufisuri sau livezi. Rotunjoara este o planta ierboasa si taratoare, ce nu creste mai inalta de 30 de cm. Frunzele sunt reniforme si au marginile crenate. Florile sunt albastrea sau violete, dispuse cate 2-6 la subsuara frunzelor si infloresc din martie pana in mai.
Planta contine urmatoarele substante chimice: substante amare, substante grase, saponozide, tanin, ceruri, rezine,  colina, ulei volatil.
Principalele calitati ale rotunjoarei sunt: antiinflamator, antiscorbutic, antidiareic, diuretic, antilitiazic, behic, emolient, vermifug, cicatrizant, de asemenea  normalizeaza tranzitul intestinal, limiteaza si ajuta la eliminarea calculilor, stimuleaza pofta de mancare, vindeca ranile, ajuta la vindecare in cazul bolilor hepatice, renale si splenice.
In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei.

 

Uz intern:


 

- afectiuni ale aparatului renal, afectiuni hepatice, ale aparatului urinar, respirator, ale aparatului digestiv, anorexie, astm,  bronsita, cistita, diaree, gastralgii, inflamatii ale mucoaselor, litiaza urinara, oboseala, paraziti intestinali, migrene - sub forma de  infuzie din planta maruntita.

 

Uz extern:


 

- inflamatii ale mucoaselor, leucoree, rani greu vindecabile, furuncul -  sub forma de comprese, spalaturi locale, cataplasme.

 

Citeste si

Arhiva
 • Incepe testarea unui potential vaccin anti COVID-19 pe copii si adolescenti Incepe testarea unui potential vaccin...

  Ultima faza de testare a vaccinului Sinovac incepe pe 28 septembrie si se va realiza pe un esantion de 552 persoane sanatoase, intre 3 si 17 ani. Tinerii si copiii vor primi doua doze de imunizare si un placebo, potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina a Statelor Unite.citeste mai mult

 • Gradul de imunizare naturala a invatatorilor pentru COVID-19 este, cel mai probabil, foarte mic, de 4,5% Gradul de imunizare naturala a...

  Bucuresti, 16 septembrie: In perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispozitia invatatorilor teste serologice care detecteaza prezenta anticorpilor specifici COVID-19 in organism. Peste 2600 de invatatori s-au înscris in acest demers, 1176...citeste mai mult

 • Cand va avea Romania un vaccin anti-COVID? Ce anunta Ministrul Sanatatii? Cand va avea Romania un vaccin...

  Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca Romania ar putea beneficia de un vaccin impotriva noului coronavirus in primul trimestru al anului 2021. Ar urma ca pana la mijlocul anului viitor, vaccinul sa poata fi produs si in tara noastraciteste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.