Loboda (atriplex hortensis)

Planta este anuala, se inmulteste prin seminte si se cultiva in gradini atat toamna scat si primavara datorita rezistentei la temperaturi scazute, poate aparea si spontan pe la marginea drumurilor, pe locuri virane sau parloage. Creste atat la umbra cat si la soare, este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere. Este o planta cu port inalt, prezinta tulpina simpla sau ramificata, frunzele pot fi de culoare verde (var. viridis), rosu-violacee (suber), usor galbui (luteus), sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau rosie.  Semintele sunt de mici dimensiuni, incapsulate in aceste fructe denumite achene.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si uneori semintele.

Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi.

Are actiune diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta, emolienta, emetica, calmanta.

Planta este utilizata in special in bucatarie in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara.

 

Uz intern:

 

- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte.

 

Uz extern:

 

- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.

 

Citeste si

Arhiva
  • Motive pentru care va simtiti mereu obositi Motive pentru care va simtiti mereu...

    Lucrurile marunte pe care le faceti si altele pe care nu le faceti va pot obosi atat mental, cat si fizic, ceea ce va transforma ziua intr-una dificila. Daca va simtiti apatici si dupa a treia ceasca de cafea, stilul de viata poate fi cauza.citeste mai mult

  • Alimente care lumineaza tenul Alimente care lumineaza tenul

    O piele intunecata si fara stralucire se poate datora expunerii la soare, poluarii, unor probleme medicale, uscaciunii pielii, stresului, unei igiene defectuoase si utilizarii continue de produse cosmetice pe baza de produse chimice.citeste mai mult

  • Cele mai consumate alimente cancerigene Cele mai consumate alimente cancerigene

    Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin.citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK