Loboda (atriplex hortensis)
Planta este anuala, se inmulteste prin seminte si se cultiva in gradini atat toamna scat si primavara datorita rezistentei la temperaturi scazute, poate aparea si spontan pe la marginea drumurilor, pe locuri virane sau parloage. Creste atat la umbra cat si la soare, este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere. Este o planta cu port inalt, prezinta tulpina simpla sau ramificata, frunzele pot fi de culoare verde (var. viridis), rosu-violacee (suber), usor galbui (luteus), sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau rosie. Semintele sunt de mici dimensiuni, incapsulate in aceste fructe denumite achene.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si uneori semintele.
Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi.
Are actiune diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta, emolienta, emetica, calmanta.
Planta este utilizata in special in bucatarie in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara.
Uz intern:
- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte.
Uz extern:
- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter