Lichenul de prun (evernia prunastri)

Lichenul de prun este o planta simbiotica, se formeaza mai ales pe arborii foiosi si este creste in zonele cu climat temperat din Europa si in America. La noi in tara este intalnit in padurile de foioase, dar mai ales pe stejari, iar in livezi se dezvolta pe pruni. Este un lichen tufos, de marime medie, corticol, erect sau pendul, are culoarea cenusie sau oliv inchis si ramificatiile talului elastice si moi. Talul este mai inchis la culoare pe fata superioara si mai deschis pe cea inferioara. Dintre substantele chimice continute se numara: lichenina, acid cetraric, acid lichenic, acid stearic, acid everinic, acid ursinic, eozina, rizoninic, lecanoric, orcina, oxalat de calciu, oxalat de potasiu, vanilina, lactone, substante triterpenice, principii amare, mucilagii, sparasol, depside, depsidonel, esteri fenolici, cloratranarina, ulei volatil (care se formeaza abia la 6 luni dupa culegere). Principalele proprietati sunt: emolient, calmant, stimuleaza secretiile bronhice, stomacale si sistemul nervos vegetativ si vasomotor, inhiba bacilul Kock, tonic aperitiv, antibiotic, stimuleaza secretia pancreatica, emolient si calmant al aparatului respirator si digestiv, antispastic digestiv, colagog, fluidifica secretiile bronhice, febrifug. In fitoterapie este utilizata planta in intregime si se recomanda sa se recolteze in luna octombrie.

 

Uz intern:

- afectiuni hepatice, amigdalita, anorexie, atonie gastrica, bronsite, convalescenta, dizenterie, diabet, diaree, dispepsii, dureri de gat, faringita, ganglioni inflamati, greata, gripa,  inflamatia tubului digestiv, intoxicatii cu metale grele, insuficienta pancreatica, laringita, migrena, pancreatita, pneumonie, raceli, raguseala, rau de mare, stari febrile, traheite, tuberculoza, tumorile tubului digestiv, tuse, varsaturi -  sub forma de pulbere de planta luata ca atare, tinctura, se poate face si infuzie sau decoct.

Uz extern:

- rani greu vindecabile -  sub forma de comprese cu infuzie sau pulbere aplicata local.

Citeste si

Arhiva
  • Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos...

    Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in:...citeste mai mult

  • Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar? Care este legatura dintre anxietate...

    Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de...citeste mai mult

  • Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Ce poate indica pierderea parului in...

    Multi adulti se asteapta sa le cada parul pe masura ce inainteaza in varsta. Insa, pierderea parului la copii poate fi un semnal de alarma, mai ales cand acestia au portiuni ale scalpului unde nu mai exista par, sau acesta este foarte subtire. Cu toate acestea, pierderea...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter