Arahidele (arachis hypogaea)

Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind planta leguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.

Contine in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.

Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Naturistii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

 

Uz intern:

- astenii, surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude, prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.

 

Uz extern:

- arsuri, xteroza cutanata – sub forma de cataplasma.

 

Contraindicatii:

 

- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe.

 

Efecte adverse:

- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentru ficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (creste cantitatea de acroleina).

 

Citeste si

Arhiva
  • Motive pentru care ai mereu picioarele reci Motive pentru care ai mereu...

    Picioarele reci sunt, de regula, un lucru firesc, mai ales daca fenomenul apare ca raspuns la temperaturile scazute sau la o anumita doza de anxietate. Totusi, picioarele reci pot fi si un semnal al diverselor probleme de sanatate precum circulatia deficitara a...citeste mai mult

  • Excesul de mancare poate fi daunator organismului Excesul de mancare poate fi daunator...

    Este indicat sa stim care sunt cauzele poftei de mancare in exces, cum putem evita sa mancam prea mult si mai ales ce probleme pot sa apara dupa mesele copioase. Principalele cauze ale neplacerilor digestive sunt consumul excesiv de dulciuri, condimente sau muraturi si de...citeste mai mult

  • Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri? Cum ne putem detoxifia ficatul cu...

    Ficatul este organul principal care are rolul de a elimina toxinele din organism, ajutand astfel celelalte organe sa functioneze corect. Mai mult, ficatul are peste 500 de functii in organism, printre care curatarea sangelui, digerarea grasimilor si cresterea activitatii...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK