Arahidele (arachis hypogaea)

Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind planta leguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.

Contine in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.

Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Naturistii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

 

Uz intern:

- astenii, surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude, prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.

 

Uz extern:

- arsuri, xteroza cutanata – sub forma de cataplasma.

 

Contraindicatii:

 

- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe.

 

Efecte adverse:

- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentru ficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (creste cantitatea de acroleina).

 

Citeste si

Arhiva
  • Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos...

    Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in:...citeste mai mult

  • Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar? Care este legatura dintre anxietate...

    Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de...citeste mai mult

  • Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Ce poate indica pierderea parului in...

    Multi adulti se asteapta sa le cada parul pe masura ce inainteaza in varsta. Insa, pierderea parului la copii poate fi un semnal de alarma, mai ales cand acestia au portiuni ale scalpului unde nu mai exista par, sau acesta este foarte subtire. Cu toate acestea, pierderea...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter