Vitamina b12, fiole

Prospect Vitamina b12, fiole

Indicatii
Anemii pernicioase si parapernicioase, insotite sau nu de tulburari neurologice. Anemie megaloblastica dupa gastrectomie sau asociata cu tulburari gastrointestinale. Anemii ale hepaticilor; anemii toxiinfectioase, debilitate, convalescenta, astenie, prematuri. Anorexie, denutritie. Osteoporoza, osteoartrita. Polinevrite alcoolice, diabetice, nevrite, nevralgii cervicobrahiale si faciale, zona zoster. Ciroze hepatice, hepatite cronice, oliguria hepaticilor.

Doze si mod de administrare
Intramuscular, in anemia pernicioasa 100 - 1000 g zilnic, 2 saptamani, apoi o data pe luna (ca tratament de intretinere); in nevrite 1000 /zi.

Actiune terapeutica
Vitamina B12 sau ciancobalamina, obtinuta din culturi de streptomyces, este considerata ca factorul extrinsec al lui Castle. Vitamina B12 are un rol important in metabolismul general. Prin actiunea sa anabolica in metabolismul protidic, ea este un factor de crestere. Fiind un agent important in procesele de transmetilare si participand la formarea metioninei si colinei, ciancobalamina este un factor lipotrop. Vitamina B12 este un factor specific antipernicios, care actioneaza la nivelul celulelor maduvei osoase si al celulelor hepatice. Ea participa la sinteza acizilor nucleici, la formarea eritroblastelor si, in general, a tuturor celulelor. Activitatea sa antipernicioasa se manifesta prin provocarea unei crize reticulocitare puternice, stimuland maturarea eritrocitelor si normalizand cu rapiditate formula sanguina. De asemenea, amelioreaza achilia gastrica si tulburarile neuro-anemice.

Compozitie
Fiole de 1 ml cu 50 g sau 1 000 g ciancobalamina.

Contraindicatii
Policitemii, boli precanceroase.

Masuri de precautie
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B12. Cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina, apare un deficit, iar un regim alimentar inadecvat - tipic mai ales pentru vegetarienii convinsi, care nu consuma nici produse lactate si nici oua, poate genera carente de vitamina B12. De asemenea, persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat, care genereaza: palpitatii, slabiciune, pierderea apetitului, memoriei, tulburari de personalitate. Cercetatorii cred ca exista o legatura intre vitamina B12 si evolutia bolii Alzheimer. O cantitate insuficienta de vitamina B12 ar permite eliminarea unei substante numita homocisteina care, atunci cand depaseste un anumit nivel, devine nociva pentru celulele cerebrale. In acelasi timp, pe baza proprietatii sale procoagulante, care reprezinta un pericol pentru peretii arterelor, homocisteina ar putea fi legata si de maladiile cardiovasculare.
Note utile:
- Este dificil de stabilit o legatura intre carenta vitaminica si anumite boli, deoarece deficitul se instaleaza lent, in ani de zile.
- Consumul terapeutic de vitamina B12 nu este indicat pacientilor bolnavi de cancer.
- Pentru pacientii care au probleme de asimilare, medicii au recurs la forma injectabila.
- Calciul faciliteaza asimilarea vitaminei B12.
- Administrarea intravenoasa a hidrocobalaminei poate contracara efectele otravirii cu cianura.
- Adeptii culturismului care nu doresc sa abuzeze de anabolizante steroidice, pot consuma suplimente de vitamina B12, aceasta fiind un anabolizant natural.
- Asociata altor vitamine din complexul B, vitamina B12 ajuta la reglarea ciclului menstrual.

Reactii adverse
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B12. Pentru ca este eliminata rapid prin urina, nu prezinta nici un risc. Totusi, persoanele astmatice pot avea reactii alergice.

eficienta
6 voturi
efecte secundare
0 voturi
pret medicament
68 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Anemia prin deficit de vitamina B12 Anemia prin deficit de vitamina B12

  Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

 • Caderea parului - top 5 ingrediente naturale recomandate Caderea parului - top 5 ingrediente...

  Caderea parului este una dintre problemele cu care se poate confrunta orice persoana, in special toamna si primavara sau in anumite perioade ale vietii. Este normal ca o persoana sa piarda in jur de 100 de fire pe zi, insa daca caderea parului este mult mai...citeste mai mult

Comunitate

 • Anemia prin deficit de vitamina B12

  Am fost descoperita cu anemie megaloblastica si faceam injectabil o foila pe luna de b12 1000 gama,acum daca nu se mai gasesc in farmacii pot face 5 fiole de b12 50 gama cate o cutie pe saptamana, ajung la aceiasi concentratie.Pot inlociu acest tratament cu tablete?

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK