Uricol, granule efervescente

Prospect Uricol, granule efervescente

Indicatii
- Adjuvant in tratamentul infectiilor tractului urinar, dupa un tratament eficace cu antibiotice;
- Profilaxia reinfectarii unei urine sterile la pacientii cu urina reziduala insotind unele tulburari neurologice si cu catetizare prelungita a vezicii;
- Spasme ale tractului urinar;
- Pentru inlaturarea discomfortului datorat hipermotilitatii rezultand din inflamatii, ca in cistite, prostatite, uretrite si uretro-cistite.
- Litiaza urinara cu acid uric, hiperuricemie.

Doze si mod de administrare
Se recomanda 1-2 plicuri (continand 5 g granule efervescente) de 3 ori pe zi.
Inainte de administrare, continutul plicului se va dizolva in jumatate pahar de apa.

Compozitie
5 g granule efervescente contin metenamina (hexamina) 500 mg, citrat de piperazina 190 mg, kelina 1,83 mg si excipienti : acid citric anhidru, zaharina sodica, hidrogenocarbonat de sodiu, riboflavina.
Grupa farmacoterapeutica: antispastice urinare, combinatii

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
A nu se depasi dozele recomandate in special la pacientii cu afectiuni renale, hepatice sau gastrointestinale.

Masuri de precautie
Se recomanda a nu se depasi doza recomandata datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.
Interactiuni
Acetazolamida: terapia concomitenta cu acetazolamide si hexamina conduce la alcalinizarea urinei. Aceasta alcalinizare inhiba conversia hexaminei la forma sa activa, formaldehida.
Diclorfenamida: actiunea hexaminei este dependenta de aciditatea urinei. Diclorfenamida alcalinizeaza urina, si astfel se inhiba actiunea hexaminei.
Sulfacitina: administrarea concomitenta a sulfacitinei cu hexamina poate creste incidenta cristalizarii. In urina acida, hexamina se descompune la formaldehida care poate forma un precipitat insolubil cu sulfacitina.
Sulfametizol: Sulfametizolul este insolubil in urina acida si poate conduce la cristalurie in combinatie cu hexamina.
Sulfapiridina: Sulfapiridina administrata concomitent cu hexamina poate creste incidenta cristaluriei.
Atentionari speciale. Se recomanda a nu se depasi doza recomandata datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.
Sarcina si alaptarea: desi URICOL nu este contraindicat in sarcina, este de preferat ca utilizarea acestuia sa se faca la recomandarea medicului, dupa analiza raportului risc potential fetal/beneficiu matern. Hexamina trece in laptele matern. De aceea, mamele care iau URICOL sunt sfatuite sa opreasca alaptarea. Nu au fost insa semnalate efecte adverse asupra copiilor alaptati.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Metenamina este, in general, bine tolerata. Daca se administreaza in doze mai mari decat cele recomandate, sau timp mai indelungat, poate aparea riscul de iritatie sau inflamatie a tractului urinar. Oricum, efectul formaldehidei este partial diminuat de catre baza efervescenta.
Dozele terapeutice de citrat de piperazina nu cauzeaza efecte adverse, dar pot aparea in unele cazuri, efecte ca: voma, diaree, reactii alergice. In doze mari, sau la pacientii cu insuficienta renala, pot aparea oboseala musculara, disfazie, confuzie. In cazuri exceptionale pot apare mioclonii, crize convulsive, ameteli, tulburari de vedere.
Supradozaj
Datorita continutului in metenamina, pot aparea simptome ca varsaturi, hematurie. Se pot administra antiemetice; pentru simptomele urinare se recomanda echilibrare hidrica si administrarea a 2-3 lingurite de bicarbonat de sodiu.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 6 plicuri din hartie Al-PE a 5 g granule efervescente..

Responsabil cu testarea si eliberarea seriilor
S.C. LAROPHARM S.R.L.,
Sos. Alexandriei nr. 145 A, Comuna Bragadiru,
Jud. Ilfov, Romania

Fabricat de: European Egyptian Pharm. Ind. Alexandria, EGIPT

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata
S. C. Pharco Impex ’93 SRL
Str. Coriolan Marcius nr. 23, sector 5, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Iunie 2007

eficienta
16 voturi
efecte secundare
7 voturi
pret medicament
19 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Trahomul – conjunctivita granuloasa Trahomul – conjunctivita granuloasa

  Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

 • Cele mai toxice spatii din interiorul casei Cele mai toxice spatii din interiorul...

  Generalitati Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice. Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse...citeste mai mult

 • Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

  Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in...citeste mai mult

 • Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Sunteti pregatiti pentru sezonul...

  Generalitati Atunci cand simptomele alergiei nazale va deranjeaza primavara, la sfarsitul verii sau toamna, este foarte probabil sa fiti alergici la polen. La declansarea manifestarilor ar putea contribui chiar si zona in care locuiti sau vremea locala....citeste mai mult

Comunitate

 • Uricol lunga durata

  Buna ziua! As dori sa stiu cat exact inseamna administrare pe lunga durata la Uricol granule efervescente. Multumesc!

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK