Clickmed
programare rapida la medic

Triferment, comprimate gastrorezistente

Publicat la data de: 03 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Triferment, comprimate gastrorezistente

Ce este Triferment si pentru ce se utilizeaza

Triferment contine substanta activa pancreatina alcatuita din enzime pancreatice (lipaza, amilaza, proteaza). Aceste enzime sunt utile pentru pacienti al caror pancreas nu mai poate produce suficiente enzime pentru digestia hranei. Enzimele pancreatice ingerate pe cale orala sunt necesare pentru descompunerea nutrientilor in vederea digestiei. Lipaza descompune grasimile, amilaza descompune zaharurile (glucidele), iar proteaza determina descompunerea proteinelor, asigurand digestia adecvata si absorbtia nutrientilor.

Triferment este utilizat in tulburarile digestive din cadrul secretiei insuficiente de enzime pancreatice de diverse cauze (insuficienta pancreatica exocrina).

Mod de administrare

Luati intotdeauna Triferment exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur

Doza uzuala este de 1-2 comprimate gastrorezistente Triferment, administrate oral, de 3 ori pe zi, in timpul meselor. Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa.

Daca ati utilizat mai mult Triferment decat trebuie
Daca ati luat mai mult Triferment beti multa apa si adresati-va medicului dumneavostra sau la unitatea de primiri urgente a celui mai apropiat spital. Luati cu dumneavostra si comprimatele de Triferment. Poate sa apara greata, diaree, dureri la nivelul stomacului, cresterea nivelului de acid uric din sange.

Daca ati uitat sa utilizati Triferment
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Triferment:

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la pancreatina sau la oricare din componentele medicamentului;
  • daca aveti pancreatita acuta (inflamatie acuta a pancreasului);
  • in caz de acutizari ale pancreatitei cronice (exacerbarea afectiunilor pancreasului).

Aveti grija deosebita cand utilizati Triferment

  • daca se administreaza doze mari la copii pot sa apara leziuni in jurul anusului;
  • daca se administreaza la copii si acestia pastreaza comprimatele in gura prea mult timp, poate sa apara o inflamatie a mucoasei de la nivelul gurii, numita stomatita;
  • la copiii care au o boala genetica numita fibroza chistica;
  • daca aveti guta (boala in care se acumuleaza in organism un compus rezultat din metabolizarea proteinelor, numit acid uric, iar acesta afecteaza articulatiile) sau pietre la rinichi alcatuite din acid uric (litiaza urica).

Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicamentele care inhiba sau neutralizeaza secretia gastrica acida (medicamente utilizate pentru arsuri la stomac) pot modifica eficacitatea pancreatinei (aciditatea gastrica poate inactiva enzimele pancreatice).

Utilizarea Triferment impreuna cu alimente si bauturi: Triferment se administreaza in timpul meselor.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu utilizati Triferment in timpul sarcinii sau alaptarii, doar daca medicul dumneavoastra v-a recomandat altfel.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Triferment nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Triferment

Triferment contine zahar si lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament. Contine si colorantii galben amurg FCF (E110) si Ponceau 4R (E124) care pot provoca reactii alergice.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Triferment poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10), frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti), mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti), rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti), foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Foarte rar au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

  • reactii alergice;
  • dureri usoare de stomac, crampe, greata, diaree, constipatie, iritatie la nivelul portiunii finale a intestinului gros (rect), balonare, gaze;
  • dureri la nivelul articulatilor, tumefactia (umflarea) articulatilor;
  • urinare mai frecventa, usturimi la urinare.

Copii

  • leziuni in jurul anusului (cand se administreaza doze mari);
  • inflamatia mucoasei de la nivelul gurii (stomatita);
  • reactii alergice (au aparut mai frecvent la copii).

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Triferment

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Triferment dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa "Data expirarii". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Continut
Substanta activa este pancreatina. Un comprimat gastrorezistent contine pancreatina 275 mg. Pancreatina continuta intr-un comprimat gastrorezistent echivaleaza cu o activitate enzimatica minima de 2970 unitati amilaza, 3720 unitati lipaza si 250 unitati proteaza.

Celelalte componente sunt: nucleu - amidon de porumb, talc, zahar; film - hipromeloza 15 cP (E 464), lactoza monohidrat, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000, acid citric monohidrat (E 330), copolimer acid metacrilic tip C, talc, trietilcitrat (E 1505), dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu (E 500), laurilsulfat de sodiu, alcool polivinilic partial hidrolizat, macrogol 3350, Ponceau 4R (E 124), galben amurg FCF (E 110).

Ambalaj
Triferment se prezinta sub forma de comprimate gastrorezistente de culoare rosie, cu forma discoidala. Cutie cu 1 blister a 10 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 3 blistere a cate 10 comprimate gastrorezistente.

Fabricant
SC BIOFARM SA
Str. Logofatul Tautu nr. 99, sector 3, Bucuresti, Romania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Crize de fiere

    De cand ma stiu ,copil fiind, din cand in cand fac ceea ce eu numesc crize de fiere.Am dureri insuportabile de cap si vars mult inclusiv ceva amar si verzui.In ultima vreme (am 40 de ani) situatiile s-au indesit si au cauze din cele mai diverse:consum de dulciuri,carne in exces, apropierea...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter