Clickmed
programare rapida la medic

Roinita (melissa officinalis)

Planta medicinala bienala care creste in soluri cu fertilitate ridicata, mai ales in sud-vestul tarii, dar si in Banat. Tulpinile bogate ale roinitei formeaza tufe inalte. Frunzele sunt lungi si late, cu peri scurti si albi.

In scop fitoterapeutic se folosesc frunzele sau planta cu inflorescenta. Florile au culoare alba sau alb galbuie. Mirosul seamana cu cel al lamaiei, iar gustul roinitei este acrisor. Funzele contin ulei volatil, vitamina C, saponine, citronelol, citral, principiu amar, tanin, acid cafeic, acid ursolic, acid oleanoic, stachioza, saruri minerale. Roinita infloreste din luna iunie pana in luna agust. Recoltarea se face in timpul infloririi, din al doilea an.

Planta are actiune spasmolitica, diaforetica, antispastica, antimicrobiana, sedativa, stomahica, laxativa, carminativa, coleretica. Roinita se cultiva la noi in tara atat ca planta medicinala, ornamentala, dar si melifera.

Frunzele de roinita sunt utilizate si in gastronomie, ca si condiment al preparatelor culinare. Uleiul volatil se exploateaza pentru fabricarea parfumurilor.

Uz intern:

- frunzele si planta cu inflorescenta - tulburari digestive, distonii neurovegetative, colici abdominale, meterorism, dischinezii biliare, colite, gripa, diaree, varsaturi in timpul sarcinii, surmenaj intelectual, insomnii, hipertiroidism, astenie, nevralgii, lacune de moemorie, colopatii functionale, epilepsie, boli de plamani, convulsii, indigestii, dismenoree, ameteli, anemie - sub forma de infuzie, tinctura.

Uz extern:

- frunzele - ulceratii acute si cronice, prurit, herpes, atralgii din guta, eczeme, halena bucala, contuzii - sub forma de bai locale, cataplasme, gargara.

Citeste si

Arhiva
  • Rejuvenarea pielii cu laser CO2

    Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult

  • Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice

    Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult

  • Abordarea acneei in sarcina

    Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter