Lamisil, comprimate

Prospect Lamisil, comprimate

Indicatii
Comprimate: infectii fungice ale pielii si unghiilor produse de dermatofiti, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis si Epidermophyton floccosum. Este indicata administrarea orala de Lamisil in tratamentul dermatofitozelor (Tinea corporis, tinea cruris si Tinea pedis) si al infectiilor pielii produse de genul candida (ex., candida albicans), in cazurile in care localizarea, gravitatea sau intinderea infectiei o impun. Onicomicoze (infectii fungice ale unghiilor) produse de ciuperci dermatofite.
Nota: spre deosebire de forma topica, forma de Lamisil cu administrare orala nu este eficace in pityriasis versicolor.
Crema: Infectii fungice ale pielii produse de dermatofiti, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis si Epidermophyton floccosum.
Infectii ale pielii produse de levuri, in special din genul Candida (ex. Candida albicans). Pityriasis (Tinea) versicolor produs de Pityrosporum orbiculare (cunoscut si ca Malaessezia furfur).

Doze si mod de administrare
Durata tratamentului variaza in functie de indicatie si de severitatea infectiei. Se recomanda un comprimat de 250 mg, o data pe zi. Infectii cutanate. Durata medie a tratamentului:
Tinea pedis (interdigitala, plantara/tip mocasin): 2-6 saptamani.
Tinea corporis, cruris: 2-4 saptamani.
Candidoza cutanata: 2-4 saptamani. Este posibil ca disparitia completa a semnelor si simptomelor de infectie sa nu survina decat abia la cateva saptamani dupa vindecarea micologica.
Onicomicoze: La majoritatea pacientilor, durata unui tratament eficient este intre 6 saptamani si 3 luni. Se poate anticipa o durata mai scurta de 3 luni pentru tratamentul infectiilor unghiilor mainilor si ale picioarelor, in afara de ale halucelui, in special la tineri cu ritm normal de crestere a unghiilor. In restul cazurilor, 3 luni de tratament sunt de obicei suficiente, desi unii pacienti, in special cei cu onicomicoza a halucelui, pot necesita tratament timp de 6 luni sau chiar mai mult. Cresterea defectuoasa a unghiilor, observata in primele saptamani de tratament, poate servi la identificarea acelor pacienti la care este indicat un tratament mai lung de 3 luni. In onicomicoze, efectul clinic optim este observat la cateva luni de la vindecarea micologica si oprirea tratamentului. Aceasta se datoreaza perioadei necesare pentru cresterea tesutului ungheal sanatos. Sub forma de crema: Lamisil-ul poate fi aplicat o data sau de doua ori pezi. Inainte de aplicarea Lamisil-ului, se spala si se sterg bine suprafetele afectate. Se aplica crema in strat subtire pe pielea lezata si pe zona inconjuratoare si se freaca usor. In cazul infectiilor intertriginoase (submamare, interdigitale, intergluteale, inghinale), zona tratata poate fi acoperita cu tifon, in special noaptea.
Durata medie a tratamentului: Tinea corporis, cruris: 1-2 saptamani. Tinea pedis: 2-4 saptamani. Cand se aplica de doua ori pe zi, o saptamana de tratament este de obicei suficienta.
Candidoza cutanata: 1-2 saptamani. Pityriasis versicolor: 2 saptamani. Disparitia simptomelor clinice se produce de obicei in cateva zile. Administrarea inconsecventa sau intreruperea prematura a tratamentului creeaza riscul recurentei. Daca nu sunt semne de ameliorare dupa 2 saptamani, trebuie revazut diagnosticul. Utilizarea Lamisil-ului la varstnici: Nu exista dovezi ca pacientii varstnici ar necesita doze diferite sau ar fi expusi unor efecte secundare diferite de cele de la tineri. Cand se administreaza comprimate varstnicilor, trebuie luata in considerare posibilitatea afectarii functiei hepatice sau renale (vezi Precautii).
Utilizarea Lamisil-ului la copii: Nu exista experienta cu preparatul oral de Lamisil la copii si administrarea sa nu poate fi recomandata. Experienta cu preparatul topic de Lamisil la copii este limitata.

Compozitie
Comprimate (marcate): terbinafina hidroclorica 125 mg (pentru copii), terbinafina hidroclorica 250 mg (pentru adulti).
Crema 1%: terbinafina hidroclorica 10 mg/1 g crema, excipienti:hidroxid de sodiu, benzil alcool, monostearat de sorbitan, cetilpalmitat, cetil alcool, stearil alcool, polisorbat 60, isopropilmiristat, apa demineralizata.

Actiune terapeutica
Agent antifungic pentru administrare orala si topica.

Utilizarea la varstnici
Lamisil comprimate poate fi utilizat de persoane cu varsta peste 65 ani. Daca aveti varsta peste 65 ani, veti utiliza aceeasi doza ca si pentru ceilalti pacienti adulti.

Copii si adolescenti
Lamisil comprimate nu este recomandat pentru utilizarea la copiii cu varsta sub 2 ani. Lamisil impreuna cu alte medicamente Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente. Unele medicamente pot interactiona cu Lamisil. Acestea sunt: - unele antibiotice (de exemplu rifampicina), - cafeina, - unele medicamente utilizate pentru tratarea unor tulburari de dispozitie (unele antidepresive cum sunt antidepresive triciclice, inhibitori ai recaptarii selective a serotoninei, inclusiv inhibitori de monoaminooxidaza de tip B, desipramina), - unele medicamente utilizate pentru tratamentul frecventei cardiace neregulate (de exemplu propafenona, amiodarona), - unele medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (de exemplu metoprolol), - unele medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastric (de exemplu cimetidina), - unele medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor fungice (de exemplu, fluconazol, ketoconazol), - unele medicamente utilizate pentru tratamentul tusei (de exemplu, dextrometorfan), - ciclosporina, un medicament utilizat in controlul sistemului dumneavoastra imunitar, in scopul prevenirii respingerii organelor transplantate.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. 3 Sarcina Lamisil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar. Medicul va discuta cu dumneavoastra posibilele riscuri ale administrarii Lamisil in timpul sarcinii. Alaptarea Nu trebuie sa alaptati in timpul administrarii comprimatelor de Lamisil deoarece copilul dumneavoastra poate fi expus la terbinafina prin intermediul laptelui matern. Aceasta poate dauna copilului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca va simtiti ametit in timp ce utilizati Lamisil comprimate, nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la terbinafina sau la oricare dintre excipientii continuti in crema (vezi Compozitie).

Masuri de precautie
Comprimate: pacientii cu disfunctie hepatica preexistenta stabila sau cu functie renala afectata (clearance de creatinina sub 50 ml/min sau creatinina serica peste 300 mol/l = 3,5 mg%) trebuie sa primeasca jumatate din doza obisnuita (vezi de asemenea Efecte adverse).
Crema: Lamisil crema este destinat numai uzului extern. Trebuie evitat contactul cu ochii. A nu se lasa la indemana copiilor!
Sarcina si alaptare
Studiile de toxicitate fetala si de fertilitate la animale nu sugereaza nici un efect advers. Deoarece lipseste experienta clinica la gravide, Lamisil-ul nu trebuie administrat in timpul sarcinii decat in situatiile in care beneficiile potentiale sunt mai importante decat orice risc potential. Terbinafina este excretata in laptele matern; de aceea, femeile care primesc tratament oral cu Lamisil nu trebuie sa alapteze. Daca tratamentul este topic, este improbabil ca micile cantitati absorbite prin piele sa afecteze sugarul.

Reactii adverse

Comprimate: in general, Lamisil-ul este bine tolerat. Efectele secundare sunt blande sau moderate si pasagere. Cele mai comune sunt simptomele gastrointestinale (senzatie de plenitudine, inapetenta, greata, dureri abdominale usoare, diaree) sau formele usoare de reactii cutanate (eruptii, urticarie). Au fost relatate cazuri izolate de reactii cutanate severe (ex., sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica). Daca survine o eruptie cutanata progresiva, tratamentul cu Lamisil trebuie intrerupt. Rareori, Lamisil-ul poate produce tulburari ale functiei gustative, care se remit in cateva saptamani de la intreruperea tratamentului. Au fost descrise cazuri izolate de disfunctie hepato-biliara semnificativa. Desi nu a fost stabilita o relatie cauzala cu medicamentul, tratamentul cu Lamisil trebuie intrerupt in cazul dezvoltarii disfunctiei hepato-biliare.
Crema: Ocazional, la locul aplicarii apar eritem, prurit sau senzatie de usturime, totusi, numai rareori trebuie intrerupt tratamentul din aceste motive. Aceste simptome inofensive trebuie diferentiate de reactiile alergice care sunt rare, dar necesita intreruperea tratamentului.

Cum se pastreaza Lamisil
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Lamisil 7 - Substanta activa este clorhidratul de terbinafina. Fiecare comprimat contine terbinafina baza 250 mg sub forma de clorhidrat de terbinafina 281,25 mg. - Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidroxipropilmetilceluloza, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu.

Cum arata Lamisil si continutul ambalajului
Comprimate rotunde, biconvexe, cu marginile tesite, gravate pe o fata cu „LAMISIL 250” (circular) si pe cealalta cu un sant median, de culoare alba pana la aproape alba. Lamisil este disponibil in ambalaje a cate 14 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul NOVARTIS PHARMA GmbH Roonstrasse 25 D-90429 Nurnberg, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Octombrie 2014

eficienta
83 voturi
efecte secundare
30 voturi
pret medicament
193 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist....citeste mai mult

Comunitate

 • Va rog sa ma ajutati

  Va rog mult sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema. Acum aproape 2 luni mi-a aparut pe mana dreapta o buba de dimensiune unei boabe de orez de culoarea pielii si foarte tare. Am fost la doctor si mi s-a spus sa folosesc protectie solara si mi-au recomandat Baneocin crema. Nu mi-a disparut,...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK