Imap, fiole

Prospect Imap, fiole

Forma de prezentare
Fiole a 2 ml suspensie apoasa injectabila fluspirilen 4 mg.

Substanta activa

Fluspirilenum, N05AG

Indicatii

Schizofrenie, ca tratament de intretinere si la bolnavii care nu coopereaza.

Actiune terapeutica

Neuroleptic difenilbutilpiperidinic, de tip incisiv. Are efect antipsihotic marcat si de lunga durata. Efectele se mentin 5-l5 zile.

Mod de administrare

Intramuscular profund, cate o injectie o data/saptamana; doza obisnuita este de 1/2-l 1/2 fiole (2-6 mg) ambulator si 1-2 fiole (4-8 mg) in spital.
Tratamentul se incepe cu 1/2 fiola, doza crescand in functie de raspuns cu cate 1/2 fiola/saptamana, pana la doza utila.
La batrani se incepe cu 1/4-l/2 din cantitatea recomandata la adult.

Durata tratamentului este de 3-6 luni, uneori pana la 1 an.

Fiolele se agita inainte de folosire.

Reactii adverse
Reactii extrapiramidale: dischinezie, tremor, distonii acute, crize oculogire, care apar la 6-l2 ore de la injectie si in mod obisnuit dispar dupa 2 zile (se reduce doza, se administreaza Romparkin sau alte antiparkinsoniene anticolinergice).

Rareori, mai ales la batrani si in prezenta leziunilor cerebrale, apar fenomene de dischinezie tardiva (tratamentul neuroleptic nu trebuie prelungit nejustificat).

La inceputul tratamentului pare reactii precum: oboseala, somnolenta, neliniste si insomnie, cefalee, ameteli, hipotensiune, greata, galactoree, ginecomastie, amenoree (prin hiperprolactinemie), cresterea in greutate, eruptii cutanate.

Cand reactiile adverse se amplifica progresiv se omite cate o injectie o data la 4-5 saptamani (pentru a evita acumularea).

Contraindicatii

1. Reactii adverse grave sau alergie la Imap si la alti compusi inruditi (penfluridol, pimozid) - prudenta sau se evita.
2. In timpul sarcinii, alaptarea se intrerupe tratamentul.
3. Prudenta la varstnici, in caz de ateroscleroza cerebrala avansata si alte leziuni cerebrale organice, la epileptici, la alcoolici; simptomele de parkinsonism pot fi agravate.

In timpul tratamentului se evita conducerea autovehiculelor si alte operatiuni care presupun performante psihomotorii riguroase. Ca si celelalte neuroleptice, Imap potenteaza efectul altor deprimante centrale - alcool (se evita bauturile alcoolice), hipnotice, opioide; efectul ledopa este antagonizat, eficacitatea antiepilepticelor poate fi diminuata.

eficienta
2 voturi
efecte secundare
2 voturi
pret medicament
2 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Crioprezervarea – Fertilizarea in...

  Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

 • Terapiile complementare cresc eficienta medicinei alopate in lupta cu cancerul Terapiile complementare cresc...

  Generalitati Cercetarea medicala a facut progrese uluitoare, cu toate acestea, tehnicile de abordare a tumorilor canceroase raman agresive si au efecte secundare care afecteaza calitatea vietii pacientilor. Tratamentul chirurgical, care presupune rezectia...citeste mai mult

 • Vaccinarea antigripala Vaccinarea antigripala

  Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

 • Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Inrosirea fetei: cauze, tratament,...

  Generalitati Inrosirea fetei are loc atunci cand dintr-un anumit motiv creste fluxul de sange de la nivelul cesteia. Fenomenul poate fi insotit de caldura, fierbinteala sau roseata gatului sau a pieptului. Cei mai multi dintre oameni se confrunta cu acest simptom...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter