Clickmed
programare rapida la medic

Iarba mare (nula helenium)

Iarba mare este o planta ierboasa, din flora spontana, face parte din familia Compositae, dar poate fi cultivata foarte usor. In tara noastra apare in preajma apelor, in fanete umede, pe langa paraie si la marginea padurilor, in zona de deal si munte si infloreste din iunie pana in septembrie.

Creste
inalta pana la 150 cm inaltime, are tulpina puternica, dreapta, acoperita cu perisori si este ramificata in partea superioara. Frunzele sunt mari, lanceolate, cu margini dintate, cu nervuri bine evidentiate, de culoare verde intens pe partea superioara si albicioase pe verso datorita perilor si sunt asezate altern pe tulpina.

Florile sunt mari, de culoare galben intens, depasesc 5 cm in diametru, au petale subtiri, aciforme- tubuloase. Rizomii (radacina) sunt lungi (30-50 cm), foarte puternice, ramificate si au un miros placut, balsamic. In fitoterapie sunt utilizati rizomii, ce trebuiesc colectati in lunile septembrie-octombrie sau primavara devreme - martie, aprilie.

Aceasta planta este foarte bogata in inulina, helenina, polimeri ai levulozei, ulei volatil, alantolactone, substante fitoncide, fridelina, stigmasterina, acetat de damaradienil, alantopicrina (principu amar).

Proprietatile acestei plante sunt multiple: antibiotic natural, calmant al tusei, bacteriostatic, antiviral, antiinflamator, expectorant, colagog, coleretic, antiseptic bronhic, diuretic, antihelmintic, usor sedativ, tonic. Alte utilizari: cosmetica - combate caderea parului, intareste radacina acestuia si da un aspect stralucitor.

Uz intern:

- afectiuni ale aparatului urinar, hepatice, respiratorii, alergii, alopecii, anemie, ascaridoza, astm, atonie digestiva, bronsite acute, colecistite, congestie hepatica, dischinezie biliara, dismenoree, erizipel, guta, litiaza biliara si renala, nefrita, oboseala cronica, oxiuraza, tuse, traheita – sub forma de infuzie, decoct, tinctura obtinute din radacina.

Uz extern:

- boli cutanate insotite de prurit, erizipel, urticarie, hemoroizi, intertrigo, prurit, rani purulente, leucoree, eczeme, spondiloza, ulcere varicoase – sub forma de cataplasme, spalaturi cu infuzie obtinute din radacina, suc proaspat obtinut din mladitele tinere.

Contraindicatii:

- Consumul plantei nu se recomanda sub nici o forma femeilor care alapteaza sau celor insarcinate!

Citeste si

Arhiva
  • Rejuvenarea pielii cu laser CO2

    Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult

  • Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice

    Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult

  • Abordarea acneei in sarcina

    Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter