Clickmed
programare rapida la medic

Flamexin, comprimate

Publicat la data de: 16 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Flamexin, comprimate

  • substanta activa: piroxicam, ciclodextrina,
  • recomandat in: osteoartrita, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta,
  • actiune terapeutica: amelioreaza unele simptome determinate de osteoartrita, poliartrita reumatoida

Indicatii

Flamexin este un antiinflamator, antialgic, antireumatic nesteroidian indicat in: tratamentul simptomatic al afectiunilor reumatismale inflamatorii cronice: poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta si sindroame inrudite (Fissinger - Leroy - Reiter, reumatism psoriazic), cazuri selectionate de artroze dureroase si invalidante, tratamentul simptomatic de scurta durata al episoadelor acute de: periartrita scapulo-humerala, tendinite, bursite, radiculalgii severe, afectiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, artrita microcristalina (criza de guta), artroze cu componenta inflamatorie marcata, dismenoree.

Mod de administrare

Doza obisnuita este de 20 mg de piroxicam pe zi (1 comprimat). Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca, indiferent de forma farmaceutica, 40 mg (2 comprimate). Se administreaza la sfarsitul mesei cu multa apa. Reumatism inflamator cronic: 20 mg pe zi (1 comprimat), intr-o singura priza. Doza poate fi marita temporar la 30 mg pe zi, in doza unica sau fractionata sau poate fi redusa la 10 mg pe zi. Tratamentul se face timp de 1-2 saptamani sau mai mult la nevoie, in functie de starea clinica.

Episoade acute (periartrita scapulo-humerala, tendinite, bursite, radiculalgii severe, afectiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, artroze cu componenta inflamatorie marcata) si dismenoree: 40 mg pe zi (2 comprimate) in doza unica sau fractionata, timp de 2 zile, dupa care se continua cu 20 mg pe zi, in zilele urmatoare daca este nevoie. Artrita microcristalina: 40 mg pe zi (2 comprimate), preferabil in doza unica, cel mult 4-6 zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la piroxicam sau alte substante inrudite; antecedente de astm bronsic, rinite, angioedeme sau urticarie provocate de acidul acetilsalicilic sau alt antiinflamator nesteroidian; ulcer gastro-duodenal in evolutie; insuficienta hepatica severa; insuficienta renala severa; copii sub 15 ani; trimestrul trei de sarcina si perioada de alaptare.

Precautii

Administrarea indelungata a dozelor mai mari de 20 mg creste riscul aparitiei efectelor adverse. Daca se impune un astfel de tratament se va face controlul hematologic si al functiilor hepato-renale. Aparitia unei hemoragii digestive sau a unor manifestari alergice impune intreruperea tratamentului. Se evita consumul bauturilor alcoolice in timpul tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Utilizarea in timpul sarcinii poate provoca efecte toxice cardio-circulatorii, pulmonare si renale la fat (hipertensiune pulmonara, inchiderea prematura a canalului arterial, insuficienta renala). De asemenea, prelungeste timpul de sangerare la mama si la fat.

Aceste fenomene sunt comune tuturor inhibitoarelor sintezei de prostaglandine si impun evitarea lor in ultimul trimestru de sarcina. Daca este absolute necesar se va administra numai in primele 5 luni ale sarcinii cu prudenta si numai la indicatia medicului. Piroxicamul trece in cantitati mici in laptele matern, iar experimental inhiba lactatia. De aceea, se evita administrarea in timpul alaptarii.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastro-intestinale: anorexie, greturi, dureri abdominale, constipatie, flatulenta, diaree, ulcere, perforatii, hemoragii digestive. Manifestari alergice: cutaneo-mucoase (eruptie, rush, prurit, mai rar fotosensibilitate, eritem polimorf, ectodermoza periorificiala sau necroliza epidermica), criza de astm bronsic, edeme ale membrelor inferioare, mai rar edem Quincke, soc anafilactic, vascularita sau boala serica.

Agravarea insuficientei cardiace sau renale si a hipertensiunii arteriale.
Tulburari ale sistemului nervos central: cefalee, ameteli, somnolenta. Rareori se produc: cresterea reversibila a ureei si a creatininei sanguine, cresterea reversibila a transaminazelor si a bilirubinei, hiperpotasemie, scaderea gradului de agregare plachetara sialungirea timpului de sangerare, scaderea hemoglobinei si a hematocritului, anemie, trombocitopenie si purpura netrombocitopenica, leucopenia, eozinofilie, aplazie medulara.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine piroxicam beta-ciclodextrin 191,2 mg echivalent cu piroxicam 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, crospovidona, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal hidratat, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister a cate 10 comprimate; Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate; Cutie cu 3 blistere a cate 10 comprimate

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Karrisa vs flamexin

    buna ziua.trebuie sa iua 10 zile flamexin pt o inflamatie,dar eu iua si karrisa.vreau sa stiu daca flamexinul scade efectul contraceptivului

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter