Clickmed
programare rapida la medic

Dolobid, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dolobid, comprimate

Compozitie
Antiinflamator nesteroidian. Mecanism de actiune necunoscut, poate fi inhibitor de prostaglandinsintetaza. Debut: 20 min (analgezic, antipiretic) Concentratii plasmatice maxime: 2-3 h. Efect maxim: 2-3 h. Durata: 4-6 h. Timpul de injumatatire: 8-12 h. Se leaga de proteinele plasmatice 99%. Metaboliti excretati in urina.

Indicatii

Analgezic. artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, dureri osteomusculare. Profilaxia si tratamentul cefaleei de origine vasculara.

Mod de administrare

Comprimate - Durere usoara sau moderata: Adulti, initial 1000 mg; apoi 250-500 mg la 8-12h.
                  - Artrita reumatoida, osteoartrita: Adulti, 250-500 mg de 2 ori/zi.
Nu se recomanda doze peste 1500 mg/zi. La unii pacienti pot fi eficiente o doza initiala de 500 mg, apoi 250 mg la 8-12 h. In caz de insuficienta renala se reduce doza.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la diflunisal, aspirina, alte antiinflamatorii. Atacuri de astm, urticarie, rinite agravate de aspirina. Nu se foloseste in lactatie sau la copii sub 12 ani.

Precautii
Utilizati cu precautie la pacientii cu ulcere, hipertensiune, boli cardiace, retentie de lichide. Se foloseste cu prudenta in primele 2 trimestre de sarcina. La pacientii varstnici creste riscul de toxicitate GI. In tratamentul artritelor, efectul se instaleaza in 2-3 saptamani. Medicamentul nu se metabolizeaza la acid salicilic, de aceea nu se folosesc ca indicatori de dozare / toxicitate nivelele plasmatice ale acidului salicilic.
Observatii pentru pacient – familie
Se poate administra cu apa, lapte sau in timpul meselor pentru reducerea iritatiei gastrice. Nu mestecati si nu zdrobiti comprimatele. Anuntati aparitia efectelor adverse, sangerarilor, lipsa raspuns la tratament. Nu se administreaza in asociatie cu aspirina sau acetaminofen. Poate cauza ameteli, confuzie. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita. Anuntati modificarile de aspect ale scaunului sau aparitia diareei; pot apare dezechilibre hidroelectrolitice sau hemoragii gastro-intestinale. Prezentati-va regulat la controale de laborator. Tratamentul trebuie modificat in functie de varsta, stare generala, modificarile in evolutia bolii.
Evaluarea si controlul terapiei
Investigati hipersensibilitatea la salicilati sau AINS. Investigati prezenta ulcerului peptic, HTA, sau a afectinunilor cardiace. Determinati prezenta sarcinii; evitati administrarea medicamentului in primele 2 trimestre. In tratamentul de lunga durata, monitorizati hemoleucograma, testele functionale renale si hepatice.

Supradozarea

- Simptome: ameteli, greturi si varsaturi, diaree, tahicardie, hiperventilatie, stupor, dezorientare, coma, stop respirator. 
- Tratament: masuri suportive. Se recomanda inducerea varsaturilor, lavaj gastric. Hemodializa poate fi ineficienta deoarece medicamentul se leaga in proportii semnificative de proteine plasmatice.

Interactiuni medicamentoase

- Acetaminofen. Cresc nivelele acetaminofenului.
- Antiacide. Scad nivelele plasmatice ale diflunisalului.                                        
- Anticoagulante. Creste timpul de protrombina.                                        
- Furosemid. Scade efectul hiperuricemic al furosemidului.                                   
- Hidroclorotiazida. Cresc nivelele plasmatice ale hidroclorotiazidei si scade efectul hiperuricemic.                                      
- Indometacin. Scade clearance urinar al indometacinului → cresc nivelele plasmatice.                                       
- Naproxen. Scade excretia urinara a naproxenului si a metabolitilor acestuia.

Reactii adverse

Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, dispepsie, durere gastro-intestinala, hemoragii, diaree, ulcer peptic, anorexie.
Sistem nervos central: cefalee, somnolenta, insmnie, vertij, depresii, parestezii.
Dermatologic: rash, prurit, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform.
Cardiovasculare: palpitatii, edeme, sincope.
Altele: tinnitus, astenie, hipersenzibilitate, anafilaxie, dispnee, disurie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter