Diphenatol, solutie orala

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Diphenatol, solutie orala

Actiune terapeutica
Antidiareic. Inhiba motilitatea tubului digestiv avand efect constipant. Poate agrava diareea datorata microorganismelor ce penetreaza peretele intestinal (escherichia coli, Salmonella, Shigella) sau colitele pseudomembranoase induse de antibiotice. Doze mari administrate pe perioade prelungite pot cauza dependenta psihica sau euforie.
Debut: 45-60 min. Durata: 2-4 h. Metabolizat in ficat la acid difenoxilic activ si excretat prin urina.

Indicatii
Tratamentul simptomatic al diareei cronice/functionale. Diaree asociata cu gastroenterite, colon iritabil, enterite regionale, sindrom de malabsorbtie, colite ulcerative, infectii acute, intoxicatii alimentare, postgastrectomii, induse de medicamente. Controlul timpului de tranzit intestinal la pacientii cu ileostoma/colostoma.

Mod de administrare 

Adulti - initial 2,5-5 mg (difenoxilat) de 3-4 ori/zi.
        - intretinere 2,5 mg de 2-3 ori/zi.
Copii - 2-3 ani 0,75-1,5mg de 4 ori/zi;
        - 3-4 ani 1-1,5 mg de 4 ori/zi;
        -  4-5 ani 1-2 mg de 4 ori/zi;
        - 5-6 ani 1,25-2,25 mg de 4 ori/zi;
        - 6-9 ani  1,25-2,5 mg de 4 ori/zi;
        - 9-12 ani 1,75-2,5 mg de 4 ori/zi.
Se pastreaza doza initiala pana se controleaza simptomele, apoi se reduc dozele la nivele de intretinere.

Contraindicatii
Icter obstructiv, boli hepatice, diaree asociata cu enterocolita pseudomembranoasa dupa antibioterapie sau bacterii ce produc enterotoxine, copii sub 2 ani.

Precautii
Se foloseste cu prudenta in timpul lactatiei, cand anticolinergicele sunt contraindicate, in disfunctii hepatice avansate sau boli renale. Copii (in special cei cu sindrom Down) sunt susceptibili de intoxicatie atropinica; copiii si varstnicii prezinta risc crescut de depresie respiratorie datorita difenoxilatului. Deshidratarea, mai ales la copiii mici, poate cauza toxicitate intarziata. Pentru administrarea preparatelor lichide se utilizeaza pipete de plastic furnizate de producator. Daca nu se observa ameliorarea simptomelor dupa 10 zile cu o doza maxima de 20 mg/zi, nu se recomanda continuarea tratamentului.
Observatii pentru pacient – familie
Administrati doar conform prescriptiei. Anuntati lipsa de raspuns sau aparitia efectelor adverse. Poate provoca ameteli; folositi cu prudenta.
Evaluarea si controlul terapiei
- Determinati statusul hidroelectrolitic. Deshidratarea se instaleaza rapid la copii mici si poate cauza toxicitate intarziata. Se corecteaza inainte de tratament. Repetati culturile din scaun pentru a verifica eficacitatea tratamentului (dupa 24-36 h). Observati statusul mental si disfunctiile hepatice sau renale. Evaluati functiile gastro-intestinale, distensa abdominala si megacolonul toxic.

Supradozarea

- Simptome: piele uscata, hipertermie, midriaza, neliniste tahicardie urmate de mioza, letargie, reflexe hipotone, nistagmus, coma, depresie respiratorie severa (risc vital).
- Tratament: lavaj gastric, inducerea de varsaturi, respiratie asistata. Se administreaza carbune activat (100 g). Se administreaza IV antagonisti narcotici; administrarea poate fi repetata dupa 10-15 min.

Interactiuni medicamentoase

Alcool, agenti anxiolitici, barbiturice.
Potenteaza depresia SNC.
Inhibitori MAO.
Cresc riscul crizelor hipertensive.
Narcotice. Cresc efectele narcoticelor.

Reactii adverse
Gastro-intestinale - greturi si varsaturi, anorexie, discomfort abdominal, ileus paralitic, megacolon.
Alergice - prurit, edem angioneurotic, edem gingival.
SNC - ameteli, letargie, stare de rau general, cefalee, depresie, depresie respiratorie, coma.
Dermatologic - piele, mucoase uscate, flush.
Altele - tahicardie, retentie urinara, hipertermie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Candidoza orala sau stomatita candidozica Candidoza orala sau stomatita...

  Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult

 • Boli care pot fi contactate din apa contaminata Boli care pot fi contactate din apa...

  Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult

 • Diareea la copii - sfaturi dietetice Diareea la copii - sfaturi dietetice

  Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult

 • Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Managementul durerii din cancer -...

  Generalitati In unele tipuri si stadii ale cancerului durerile pot fi foarte severe. Cu toate acestea, faptul ca o persoana are cancer nu inseamna ca va fi nevoita sa traiasca cu dureri. Majoritatea persoanelor care au cancer sunt capabile sa isi controleze in...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter