Clickmed
programare rapida la medic

Colestid, granule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Colestid, granule

Ce este Colestid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Colestid este un antihiperlipemiant. O rasina anionica care leaga acizii biliari din intestin, formand un complex insolubil excretat in fecale. Nu este absorbit in tractul GI. Debut: 1-2 zile; efect maxim: 1 luna. Revenirea la valorile colesterolului de dinainte de terapie: 1 luna.

Terapie adjuvanta in hiperlipoproteinemie (tip IIA si IIB) pentru reducerea colesterolului seric la pacientii ce nu raspund adecvat la dieta.

Mod de administrare

Granule
Adulti- initial 5 g 1-2 ori/zi; apoi poate creste la 5 g/zi la intervale de 1-2 luni. Doza totala 5-30 g/zi in 1 sau 2-3 doze egale.
Comprimate
Adulti- initial 2 g de 1-2 ori/zi. Doza poate creste cu 2 g de 1-2 ori zilnic, la intervale de 1-2 luni. Doza totala: 2-16 g/zi una sau mai multe doze.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Obstructie completa sau atrezie a ductului biliar.

Precautii

Utilizati in sarcina doar daca beneficiile depasesc riscurile. Folositi cu precautie in lactatie si la copii. Copii sunt mai predispusi la acidoza hipercloremica desi dozele nu au fost stabilite. Pacientii peste 60 ani au risc crescut de aparitia efectelor secundare GI si efecte adverse nutritionale. Daca complianta este buna si efectele secundare acceptabile insa efectul dorit se obtine cu 2-16 g/zi comprimate, se ia in calcul terapia combinata sau tratamentul alternativ. Granulele se gasesc sub forma de produs cu aroma de portocala.

Observatii pentru pacient – familie

Luati cu 30 min inaintea mesei de seara, deoarece sinteza de colesterol este mai mare seara. Luati celelalte medicamente cu 1 h inainte sau 4 h dupa masa, pentru a reduce interferenta in absorbtie. Nu luati niciodata in forma uscata. Granulele se amesteca cu 90 ml suc de fructe, lapte, apa, bauturi carbogazoase, suc de mere, supa, cereale, pulpa de fructe pentru a masca gustul neplacut si a preveni iritarea sau blocarea esofagiana de catre rasina.

Clatiti paharul cu o cantitate mica de lichid pentru a va asigura ca intreaga cantitate de medicament a fost luata. Comprimatele se inghit intregi (nu le taiati, sfaramati, sau mestecati); se iau cu apa sau alte lichide. Consumati cantitati adecvate de lichide, fructe si fibre pentru a diminua efectul de constipatie al medicamentului.

Anuntati efectele adverse. Continuati dieta restrictiva in grasimi si colesterol, programul regulat de exercitii, renuntarea la fumat si scaderea in greutate in scopul reducerii colesterolului. Valorile serice ale colesterolului revin la valorile anterioare tratamentului in timp de o luna daca se intrerupe terapia.
Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati respectarea regimului dietetic si cel al exercitiilor fizice.

Reactii adverse posibile

Gastrointestinale: constipatie, greturi si varsaturi, diaree, hemoragie gastro-intestinala, anorexie, steatoree, distensie/crampe abdominale, scaune moi, indigestie, hemoragie/durere rectala, melena, hemoragii hemoroidale, ulcer duodenal hemoragic, ulceratie peptica, iritatie gastro-intestinala, disfagie, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza.

Cardiovasculare: durere toracica, angina, tahicardie.

SNC: migrena sau durere sinusala, anxietate, vertij, insomnie, oboseala, tinitus, sincopa, parestezie.

Hematologic: echimoze, anemie, diateza hemoragica data de hipoprotrombinemie.

Alergice: urticarie, dermatita, astm, eruptie.

Musculoscheletal: mialgii, artralgii, artrita.

Renal: hematurie, disurie.

Diverse: uveita, oboseala, libido crescut, dispnee, edem, slabiciune, edem al mainilor/picioarelor, osteoporoza, calcificari in arborele biliar si vezica biliara, acidoza hipercloremica la copii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Trahomul – conjunctivita granuloasa

    Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

  • Cele mai toxice spatii din interiorul casei

    Generalitati Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice. Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

    Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in...citeste mai mult

  • Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?

    Generalitati Atunci cand simptomele alergiei nazale va deranjeaza primavara, la sfarsitul verii sau toamna, este foarte probabil sa fiti alergici la polen. La declansarea manifestarilor ar putea contribui chiar si zona in care locuiti sau vremea locala....citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter