Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Centrul de Zi 'Delfinul' pentru copii cu autism

Centrul de Zi 'Delfinul' pentru copii cu autism

Date de contact

Adresa: Str. Nordului Nr. 19 Bis
Localitate: Bacău, Bacau
Telefon: 0751.185.899
E-mail:
WEB:

In prezent, pe plan mondial, autismul este o afectiune care a luat o amploare deosebita, situatie ingrijoratoare pentru lumea medicala si nu numai. Statistici recente realizate in Marea Britanie si SUA evidentiaza o crestere de 1600% a numarului de persoane diagnosticate cu Tulburari din Spectrul Autist in ultimii 5 ani – o prevalenta a cazurilor de 1 la 166 din totalul populatiei.

In tara noastra situatia este, de asemenea, alarmanta. Chiar daca nu avem statistici care sa evidentieze acest fapt, in jurul subiectului exista o dinamica deosebita care se face simtita la nivel national: au aparut site-uri ce informeaza despre autism, parintii se intalnesc pe forumuri, se sprijina unii pe ceilalti, infiinteaza asociatii care sa le apere interesele in fata autoritatilor, specialistii (medici, psihologi, psihopedagogi, logopezi, asistenti sociali, profesori, etc.) isi aduc si ei aportul la o buna cunoastere si abordare a acestei problematici, organizand conferinte nationale, simpozioane, workshop-uri, se scriu carti, brosuri, diverse lucrarari, se fac emisiuni TV, se mediatizeaza cazuri. In Romania insa, problema este cu atat mai pregnanta cu cat sistemul de invatamant nu este pregatit sa se confrunte cu aceasta afectiune. S-au infiintat centre de zi care ofera servicii specifice acestei categorii de copii, dar acestea sunt prea putine pentru a raspunde tuturor solicitarilor.

In acest context, in februarie 2005, Asociatia Betania Bacau a infiintat Centrul de Zi 'Delfinul' destinat copiilor cu autism.

Scopul proiectului: imbunatatirea calitatii vietii copiilor cu autism si familiilor acestora, extinderea si imbunatatirea serviciilor sociale, prevenirea si combaterea marginalizarii sociale a copiilor cu autism.

Obiectivele proiectului:
* cresterea gradului de autonomie personala si a nivelului de functionare intelectuala a beneficiarilor proiectului;
* formarea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si interactiune sociala in vederea insertiei sociale;
* constientizarea si implicarea parintilor in procesul de recuperare a copiilor;
* sprijin si informare in vederea integrarii copiilor in unitati de invatamant;
* promovarea intereselor copiilor cu autism in fata autoritatilor;
* influentarea opiniei publice in sensul unei atitudini de acceptare si promovare a egalitatii de sanse;
* specializarea echipei care lucreaza cu copiii, in scopul utilizarii de noi metode de educatie, noi terapii si instrumente de evaluare.

Servicii oferite:
* abilitare/reabilitare: terapie comportamentala, terapie psihomotrica, formarea si organizarea autonomiei personale, stimulare senzorio-psiho-motrica, hidrokinetoterapie;
* evaluare psihologica, evaluare comportamentala si a abilitatilor;
* consiliere si sprijin pentru parinti;
* activitati recreative si de socializare;
* informare la nivelul comunitatii;
* servirea mesei;
* transport de la domiciliu la centru si invers.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter