Clickmed
programare rapida la medic

Oftalmologie

  • Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Conjunctivita - cauze, simptome, tratament

    Ce este conjunctivita Conjunctivita este o inflamatie a...

  • Afectiunile oftalmologice -  simptome ce pot fi observate de pacient Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient

    Ochii au mai mult de 2 milioane de parti componente, situandu-se pe locul secund in topul celor mai complexe organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat de creier. Functia primara a sistemului olfactiv este vederea, considerata de multi cel mai important simt a omului

  • Cauzele vederii incetosate Cauzele vederii incetosate

    Vederea incetosata se refera la vederea neclara. Aceasta poate sa apara brusc sau treptat, la unul sau la ambii ochi. Incetosarea vederii este un simptom care poate varia in intensitate, in functie de tipul bolii sau conditiei in cadrul careia apare.

  • Miopia Miopia

    Miopia este una din cauzele frecvente de vedere neclara. Pentru pacientii cu miopie obiectele aflate la distanta apar neclare. Aceste persoane, in efortul de a percepe clar obiectele aflate la distanta se pot incrunta sau privi cu ochii usor intredeschisi. Miopia este de obicei o variatie a privirii normale si nu o boala. Mai rar aceasta poate apare datorita sau in cadrul unor boli.

  • Glaucomul Glaucomul

    Glaucomul cuprinde totalitatea afectiunilor oftalmologice in care se produce lezarea nervului localizat in polul posterior al ochilor (nervul optic), rezultand in final pierderea vederii. La inceput, se pierde campul vizual periferic. Daca nu se trateaza, se agraveaza acuitatea vizuala, ducand in timp la orbire definitiva. Glaucomul care apare in primii ani de viata se numeste glaucom infatil. Copiii cu glaucom congenital sau infantil au de cele mai multe ori ochii congestionati, prezentand sensibilitate la lumina si lacrimare excesiva. Aceste simptome apar dupa varsta de 6 luni sau chiar la un an dupa nastere.

  • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

    Orjeletul (ulciorul) si salazionul sunt probleme care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare.Ulciorul (sau orjeletul extern) este infectia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care inconjoara baza unei gene. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale, care atinge un maxim in 3 zile. Ulciorul se sparge apoi, dreneaza si se vindeca in aproximativ o saptamana. Orjeletul intern, ca si ulciorul este o infectie. Acesta afecteaza insa glanda sebacee mai profund in interiorul pleoapei.

  • Hipermetropia - cauze, simptome, tratament Hipermetropia - cauze, simptome, tratament

    Hipermetropia reprezinta o afectiune care se manifesta prin vedere incetosata. Persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta, si vad obiectele departate mai aproape decat sunt in mod obisnuit, desi tulburarile sunt si la nivelul vederii de aproape si la vederea la distanta. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in a focaliza imaginile apropiate, si nu pot realiza activitati ca cititul sau cusutul. Desi defectele ce cauzeaza aceasta boala pot fi prezente de la nastere (de exemplu aplatizarea corneei sau glob ocular scurt), lungirea globului ocular in copilarie poate corecta tulburarile de vedere.

  • Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament

    Astigmatismul este o imperfectiune a curburii globului ocular care cauzeaza tulburari de vedere atat pentru aproape, cat si pentru distanta.

  • Strabismul - privirea incrucisata Strabismul - privirea incrucisata

    Strabismul reprezinta o afectiune vizuala in care ambii ochi nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Cel mai adesea apare in copilarie. Uneori strabismul mai este numit si "ochi- incrucisati", "privire crucisa". In mod normal, musculatura din jurul fiecarui ochi determina miscarea sincrona in aceeasi directie si in acelasi timp a ambilor ochi. Strabismul apare atunci cand musculatura oculara nu mai functioneaza corect pentru coordonarea miscarilor oculare. Atunci cand musculatura globilor oculari nu functioneaza corect, ochii nu mai sunt centrati corect si creierul are dificultati in suprapunerea celor doua imagini ce provin de la fiecare glob ocular.

  • Degenerescenta maculara Degenerescenta maculara

    Degenerescenta maculara este o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Vederea centrala este necesara in desfasurarea unor activitati ca cititul, condusul de autovehicule si recunoasterea persoanelor. Intrucat degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, nu apare orbirea completa. Riscul de aparitie al degenerescentei maculare creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani.

  • Glaucomul - generalitati Glaucomul - generalitati

    Glaucomul este o boala de ochi ce produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Campul vizual este suprafata perceputa de ochi atunci cand fixam privirea drept inainte. Aceasta boala a ochiului se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale. Glaucomul este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare dar poate exista si atunci cand presiunea este normala. Si invers putem avea o presiune intraoculara mare fara insa a avea glaucom.

  • Alergii oculare - Conjunctivita alergica Alergii oculare - Conjunctivita alergica

    Conjuctivita alergica este manifestarea reactiei alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamatii de natura alergica ale conjunctivei. Conjunctivita alergica poate aparea atat datorita poluarii, prafului, polenului (primavara) dar si datorita folosirii anumitor produse cosmetice (farduri, creme de fata, creioane dermatograf, solutii de ras sau dupa ras).

  •  14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta

    Atunci cand ne uitam in ochii unei persoane ne putem da seama daca este sau nu sincera. Dar informatiile pe care le pot dezvalui ochii cuiva nu se rezuma doar la atat. Acestia pot oferi detalii legate de prezenta anumitor afectiuni hepatice, nivelul de colesterol si chiar diabet zaharat.

  • 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta

    Privitul ochi in ochi in timpul unei discutii poate demonstra sau nu sinceritatea, insa ochii pot dezvalui in mod cert informatii legate despre bolile hepatice, colesterol sau diabet, daca stiti ce sa cautati.

  • Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament

    Atrofia nervului optic reprezinta rezultatul final al multor procese degenerative axonale care pot afecta calea vizuala. Din punct de vedere clinic, atrofia de nerv optic se manifesta prin modificari de perceptie a culorilor asociate cu alterarea structurii si aspectului macroscopic al ochiului, totul pe fondul alterarii perceptiei si acuitatii vizuale.

  • Blefarita Blefarita

    Una dintre cele mai frecvente probleme oculare la adulti este o afectiune a pleoapei denumita blefarita. Cauza blefaritei este necunoscuta, dar este mai frecventa la persoanele care au matreata, alergii sau eczeme. Aceasta afectiune este una cronica (de lunga durata) de cele mai multe ori. Orjeletul (denumit popular "ulcior") apare mai frecvent la bolnavii de blefarita. Simptomele blefaritei includ roseata, iritatia si prezenta crustelor la marginea pleoapei. Se recomanda spalarea pleoapelor, sprancenelor si parului zilnic cu un sampon destinat pentru uzul copiilor.

  • Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor) Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor)

    Discromatopsia este o anomalie a vederii cauzata de absenta sau o dereglare functionala a celulelor din retina responsabile de perceptia cromatica. Retina este portiunea ochiului sensibila la lumina, care contine celule cu conuri, responsabile de vederea colorata si cu bastonase, responsabile de vederea in intuneric. Cand bastonasele si conurile sunt stimulate, semnalele luminoase sunt transmise succesiv, prin neuronii retinei, apoi prin fibrele nervului optic ajungand in final la cortexul cerebral .

  • Fotofobia (sensibilitatea la lumina) Fotofobia (sensibilitatea la lumina)

    Fotofobia, sau sensibilitatea la lumina, reprezinta intoleranta la lumina. Sursele de lumina precum soarele, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot crea disconfort, alaturi de nevoia de a clipi sau a inchide ochii. In unele cazuri fotofobia poate fi insotita de cefalee (dureri de cap). Persoanele sensibile la lumina sunt de obicei deranjate de lumina puternica, stralucitoare. In cazurile extreme, totusi, orice fel de lumina poate determina disconfort.

  • Obstructia canalului lacrimal Obstructia canalului lacrimal

    Lacrimile se dreneaza in mod normal prin canale mici numite ducte lacrimale care pornesc de la globul ocular si ajung in piramida nazala. O obstructie a ductului lacrimal apare cand deschiderea canalului, care in mod normal permite lacrimilor sa se dreneze, este blocata sau nu se deschide normal. Daca un duct lacrimal ramane obstruat, sacul lacrimal se umple cu lichid si devine tumefiat si inflamat si uneori se infecteaza.

  • Ambliopia Ambliopia

    Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura a ambilor ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte corespunzator. Creierul ignora (neutralizeaza) imaginile de la nivelul ochiului strabic si foloseste numai cele formate in ochiul sanatos, ceea ce determina o vedere nesatisfacatoare. Ambliopia de obicei afecteaza numai un ochi, dar poate apare si la ambii ochi. Copiii pot dezvolta ambliopie de la nastere pana in jurul varstei de 7 ani.