Clickmed
programare rapida la medic

Depistarea cancerului in 6 minute - inventie 100% romaneasca

Actualizat la data de: 09 Iunie 2010
Depistarea cancerului in 6 minute -  inventie 100% romaneasca

Romanca Raluca-Ioana van Staden a inventat un dispozitiv prevazut cu un senzor care depisteaza existenta cancerului in organismul uman, la nivel de molecule, in mai putin de 6 minute. Pentru aceasta inventie romanca a castigat trofeul de aur la Salonul International de Inventii de la Geneva din 2010 pentru "Cea mai buna femeie inventator".

Potrivit inventatoarei, dispozitivul utilizat pentru diagnosticarea cancerului se afla in stadiu de laborator, insa exista producatori din Romania interesati sa il implementeze. Se vehiculeaza ca senzorul costa in jur de 1 euro si poate fi reutilizat. Dispozitivul inventat are o precize de 98% in depistarea cancerului.

"Spre deosebire de grupurile de cercetare din strainatate pot spune ca suntem cu un pas inainte, pentru ca putem detecta tipul de cancer si cantitatea in care biomarkerul se regaseste in sange in aceeasi analiza. Sansele de a avea acest senzor produs in Romania sunt excelente. Producatorul va fi MBTelecom care a castigat anul trecut Marele Premiu la Geneva. Nu cred ca puteam avea un producator mai bun!", a declarat inventatoarea dispozitivului, Raluca Ioana van Staden intr-un interviu acordat HotNews.ro.

In prezent, senzorul este capabil sa detecteze 4 tipuri de cancer - cancer mamar, ovarian, de prostata si gastrointestinal - insa, urmeaza ca echipa inventatoare in frunte cu Raluca-Ioana van Staden sa testeze aplicatiile acestuia si pe alte tipuri de cancer, dar si pe afectiuni precum TB (tuberculoza) sau infectia cu HIV.

Trebuie mentionat ca aceasta inventie a fost promovata de catre europarlamentarul roman Petru Luhan in cadrul Parlamentului European. Potrivit acestuia, reusitele precum inventia romancei trebuie sustinute si promovate la maximum.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate