Clickmed
programare rapida la medic

Ministerul Sanatatii a luat, miercuri, masuri suplimentare de prevenire a infectiei cu gripa porcina

Publicat la data de: 30 Aprilie 2009

Ministerul Sanatatii va identifica, joi, spatiile din unitatile sanitare care vor fi izolate in cazul in care ar aparea in Romania o suspiciune de infectie cu noul virus gripal, ca masura suplimentara de prevenire a imbolnavirilor, au anuntat, miercuri, oficialii institutiei.

Comitetul de Coordonare Central al Ministerului Sanatatii s-a reunit, miercuri, pentru a analiza situatia de la nivel national si pentru instituirea unor masuri suplimentare pentru prevenirea si managementul posibilelor cazuri de imbolnavire pe teritoriul Romaniei.

"Vrem sa identificam din timp care dintre spitalele din tara detin spatii ce ar putea fi sterilizate si izolate in caz de nevoie si personalul medical de care dispune fiecare unitate sanitara. Nu vrem ca in situatia in care apare intr-o zona vreo suspiciune, sa incepem atunci sa cautam o locatie unde am putea repartiza pacientul. Deocamdata nu avem niciun semnal de suspiciune de infectie cu noul virus gripal", au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Alte masuri suplimentare pe care le-a decis Comitetul de Coordonare al Ministerului Sanatatii sunt crearea unor puncte de lucru la frontiera, distribuirea de antivirale catre cele noua spitale de boli infectioase din Bucuresti si tara si aprovizionarea cu echipamente de protectie pentru personalul sanitar si populatie.

"Toate spitalele isi vor revizui joi stocurile de masti si substante dezinfectante. in primul rand ne vom asigura ca personalul medical va avea suficiente masti de protectie in caz de nevoie, iar daca va fi necesar, vom gandi si o modalitate de aprovizionare a populatiei", au mai spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Datele epidemiologice recente au facut ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare trecerea in faza 4 de alerta, ceea ce reprezinta transmiterea interumana cu noua tulpina a virusului gripal cu potential pandemic.

In acest context, in toate tarile membre UE, inclusiv in Rominia, au fost implementate urmatoarele masuri: supraveghere epidemiologica de maxima exigenta, monitorizarea starii de sanatate a calatorilor dinspre si inspre zonele de risc cunoscute actual, cu instalarea unor echipe medicale in punctele de frontiera, organizarea retelelor de supraveghere, prevenire si terapie medicala pentru eventualele cazuri suspecte de gripa. in acest sens, toate tarile au dispus completarea rezervelor antiepidemice de terapie intensiva si de medicatie specifica, informarea populatiei pe toate mijloacele posibile, atat prin mass-media, cat si prin serviciile medico-sanitare, ca o cerinta majora in toate tarile UE.

Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.

Ministerul recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - si Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.

In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, pacientilor li se recomanda izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie. Alternativa la consultul medicului de familie este prezentarea de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.

In Mexic, singura tara unde s-au inregistrat decese din cauza gripei porcine, au fost raportate peste 150 de decese si peste 1.300 de persoane internate in spital, in stare grava, din cauza noului virus. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doar sapte decese au fost confirmate ca fiind din cauza imbolnavirii de gripa umana cu tulpina porcina.

In SUA, au fost confirmate 65 de cazuri si un deces, dintre care cele mai multe se afla in New York (45), iar restul in California, Texas, Kansas si Ohio. De asemenea, in Canada au fost confirmate sase cazuri, in Noua Zeelanda, trei, iar in Israel, doua.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, marti, la ora 18.00, au fost confirmate trei cazuri de gripa in Spania si Germania, doua in Marea Britanie, iar zece state membre au raportat 51 de persoane aflate in investigatie in Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

si Portugalia a anuntat, miercuri, primul sau caz suspect de gripa porcina, un copil de trei ani care a sosit recent din Statele Unite, prezinta simptome gripale si a fost internat, potrivit agentiei Lusa, citata de AFP.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate