Clickmed
programare rapida la medic

Serviciu de salvare pentru persoanele accidentate in mediul subteran speologic, infiintat la Arad

Publicat la data de: 22 Aprilie 2009

Consiliul Judetean (CJ) Arad va infiinta un serviciu public de tip salvaspeo, in scopul prevenirii accidentelor si a interventiei pentru salvarea persoanelor accidentate sau blocate in mediul subteran speologic, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu, a precizat ca pe raza judetului Arad sunt 103 pesteri si avene, incadrate cu grad de dificultate intre gradul 1 si 4/5 (gradul 1 presupune pesteri amenajate turistic, iar gradul 4/5 incadreaza pesteri si avene la care suma verticalelor peretilor ajunge la cateva sute de metri, cu incinta inundata sau partial inundata, n.r.).

„Dat fiind faptul ca aceste pesteri si avene sunt vizitate atat de persoane cu preocupari in domeniu, cat si de turisti ocazionali, fara pregatire de specialitate si a faptului ca in decursul anilor au fost inregistrate accidente in unele pesteri, judetul Arad se incadreaza in prevederile legii pentru infiintarea si organizarea unei activitati de salvare Salvaspeo, constituita dintr-o echipa formata din minim 15 membri, atestati ca salvatori in mediul subteran speologic“, a precizat Nicolae Iotcu.

seful Consiliului Judetean a mai spus ca Salvaspeo Arad are ca obiect de activitate prevenirea accidentelor turistice si salvarea persoanelor accidentate si a bolnavilor, din mediul subteran speologic, precum si inlaturarea situatiilor periculoase care pot conduce la accidente de acest fel. „Salvaspeo Arad se constituie ca un serviciu de prevenire, interventie si salvare de vieti, avand ca scop o buna colaborare cu comunitatile locale care au pe teritoriul lor pesteri si avene, precum si cu agentii economici cu structuri de primire turistica, in vederea sprijinirii si dezvoltarii activitatii turistice in judet“, a precizat Iotcu.

Aria de actiune a Salvaspeo Arad este cu precadere zona de deal si montana a judetului, inzestrata cu potential speologic, dar poate actiona si pe teritoriul altor judete, pe baza de conventii sau alte acte incheiate sau emise de autoritati competente.
Echipa judeteana Salvaspeo va fi dotata de Consiliul Judetean Arad cu materiale de interventie, de salvare, de evacuare si transport al persoanelor. Pentru interventiile la accidentele din mediul subteran speologic, membrii echipei Salvaspeo vor primi indemnizatii de hrana si transport pe toata durata operatiunii de salvare subterana. Aceste indemnizatii vor fi stabilite si suportate din bugetul anual alocat de Consiliul Judetean Arad, in raport cu riscurile si cu conditiile naturale in care se produce interventia, cu gradul de incadrare al pesterii si a timpului petrecut in subteran de membri echipei.

Alarmarea echipei judetene Salvaspeo Arad se face prin apelarea numarului unic de alarmare, valabil pe intreg teritoriul tarii.
„Membri echipei Salvaspeo Arad vor pastra discretia asupra obiectivelor speologice de interes deosebit, orice informatie asupra continutului pesterii sau a actiunilor intreprinse se va face publica prin Biroul de relatii mass-media a CJ Arad“, se arata in regulamentul de functionare a echipei Salvaspeo Arad.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate