Clickmed
programare rapida la medic

AVAS a aprobat trecerea Antibiotice S.A. in subordinea Ministerului Sanatatii - Bazac

Publicat la data de: 16 Martie 2009

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a aprobat trecerea companiei producatoare de medicamente Antibiotice S.A. in subordinea Ministerului Sanatatii, pentru a se diminua efectele crizei economice din Sanatate, a anuntat, duminica, ministrul Ion Bazac.

Potrivit ministrului, consecintele negative ale crizei vor fi diminuate, astfel, prin reducerea importului de farmaceutice.

„Ma bucur ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a aprobat acest transfer. Astfel, una dintre cele mai importante companii producatoare de medicamente din Romania va produce, in colaborare si cu alte firme straine, vaccinuri, insulina, medicamente pentru bolile cardiovasculare, tumorale si alte medicamente importante de care pacientii din Romania au nevoie. Multe dintre aceste medicamente le importam la preturi dezavantajoase in momentul de fata”, a mai spus Bazac.

Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita a anuntat, pe 12 martie, ca Executivul va emite o hotarare prin care Antibiotice S.A. va deveni unitate strategica pentru Romania, iar portofoliul de actiuni detinut de AVAS va fi transferat la Ministerul Sanatatii.

La sfarsitul anului 2006, fosta guvernare a scos la privatizare Antibiotice S.A. din Iasi, dar metoda aleasa de AVAS, licitatie prin strigare, a fost contestata de sindicalisti. Principala obiectie a acestora a fost ca se poate sista productia, iar locurile de munca ar fi fost pierdute. La inceputul anului 2008, sindicalistii au obtinut, in instanta, anularea hotararii de Guvern prin care unitatea era scoasa la privatizare.

Anul trecut, producatorul de medicamente a obtinut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, pe fondul scaderii usoare a afacerilor, potrivit rezultatelor preliminate transmise de conducerea unitatii, in februarie 2009, Bursei.

in 2007, Antibiotice afisase un profit net de 32,46 milioane lei.

Veniturile totale atrase de companie, anul trecut, s-au redus la 233,78 milioane lei (63,48 milioane euro), cu 1,9% sub nivelul inregistrat in 2007, de 237,5 milioane lei. Cheltuielile Antibiotice Iasi au crescut, insa, cu aproape 10%, in 2008, la 220,44 milioane lei (59,9 milioane euro), comparativ cu anul anterior, cand acestea erau de 200,64 milioane lei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate