Clickmed
programare rapida la medic

Cafeaua si paracetamolul nu pot fi administrate impreuna

Publicat la data de: 27 Septembrie 2007

cafea,paracetamol,cofeina,acetaminofen,ficatCand vine vorba de administrarea paracetamolului (sau a oricarui medicament care contine acetaminofen) concomitent cu o cana de cafea trebuie sa aveti mare grija. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la "University of Washington in Seattle", un astfel de amestec de cofeina si acetaminofen poate cauza boli ale ficatului, in special la persoanele care consuma regulat cafea. Acest studiu a fost realizat ca o completare a rezultatelor obtinute in urma cercetarilor asupra efectelor produse de administrarea combinata de alcool si acetaminofen.

Cercetatorii americani au descoperit ca acesta combinatie de acetaminofen si cofeina poate afecta tesutul din ficat. De asemenea, cercetatorii au descoperit si legatura dintre bolile ficatului si anumite medicamente ce au in compozitie atat cofeina cat si acetaminofen, prescrise pentru migrene, artrita sau alte afectiuni dureroase. Specialistii avertizeaza asupra necesitatii limitarii consumului de cafea (in perioada de administrare a acetaminofenului) cat si a consumului de bauturi energizante.

Cofeina poate tripla cantitatea unei substante secundare toxice numita (NAPQI), o enzima produsa in momentul anihilarii acetaminofenului. Enzima este, de asemenea, responsabila de bolile ficatului in majoritatea interactiunilor intre alcool si acetaminofen.

Cel mai recent studiu a fost realizat prin testarea bacteriei E. coli, care este in general construita genetic pentru a reprezenta enzima umana din ficat, care ajuta la detoxifierea substantelor toxice din majoritatea medicamentele administrate. Aceaste bacterii au fost expuse la cantitati de cofeina si acetaminofen, mult mai mari decat ar consuma o persoana zilnic. Totusi, nu s-a reusit determinarea exacta a elementelor toxice din fiecare dintre cele doua componente (cofeina si acetaminofen).

In studiile realizate pe cobai, s-a descoperit ca dozele foarte mari de cofeina cresc semnificativ severitatea bolilor de ficat la cobaii care deja sufereau de astfel de boli induse ce acetaminofen.

Pentru viitor, cercetatorii de la "University of Washington in Seattle" vor sa continue cercetarile pe subiecti umani si doresc sa descopere in amanunt mecanismul interactiunii toxice dintre acetaminofen si cofeina.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate