Clickmed
programare rapida la medic

S-au descoperit celulele stem care regenereaza unghiile

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2014
S-au descoperit celulele stem care regenereaza unghiile

Cercetatorii americani de la Universitatea din California de Sud au identificat celulele stem care ajuta unghiile sa creasca la loc dupa ce au fost pierdute in urma diverselor accidente sau afectiuni.

Savantii americani au folosit unghii de la rozatoare pentru identificarea celulelor stem care regenereaza aceste tesuturi. Acestea au doua roluri: regenereaza stratul cornos al unghiei, dar si pielea din jurul ei. Celulele ajuta chiar si la refacerea integrala a unei unghii, dupa ce aceasta a fost pierduta.

Descoperirea este cu adevarat surprinzatoare, sustine coordonatorul studiului Krzysztof Kobielak, intrucat aceste celule cu dublu rol au caracteristici unice si total diferite de ale altor celule din corp - precum cele ale foliculilor de par sau ale glandelor sudoripare.

Cercetatorii incearca sa descopere daca pot folosi aceste celule stem si pentru generarea altor tipuri de tesuturi, care i-ar putea ajuta sa trateze, in viitor, numeroase afectiuni ale pielii, degetelelor sau defecte ale unghiilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate