Clickmed
programare rapida la medic

Un burete ar putea ajuta la diagnosticarea rapida a cancerului de esofag

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2014
Un burete ar putea ajuta la diagnosticarea rapida a cancerului de esofag

Cercetatorii britanici au descoperit o metoda inedita pentru diagnosticarea cancerului esofagian, cu ajutorul unui burete special care colecteaza celule, ajutandu-i pe medici sa le analizeze in vederea punerii diagnosticului. Metoda ar putea inlocui biopsiile clasice invazive necesare in prezent pentru diagnosticarea bolii.

Testul de diagnosticare dezvoltat de cercetatorii britanici de la Universitatea din Cambridge implica o capsula numita "Cytosponge", care se inghite pe cale orala.

Un fir atasat de capsula ramane in exterior, permitandu-le medicilor sa extraga ulterior buretele din esofag. Ajunsa in esofag, capsula se transforma intr-un burete care colecteaza celule din organ. Celulele atasate de burete sunt analizate ulterior in laborator.

Metoda nu ajuta la depistarea concreta a cancerului de esofag, ci a maladiei Barrett, considerata cel mai important factor de risc in dezvoltarea tumorilor.

Metoda a fost deja testata cu succes in Anglia. Potrivit savantilor, testul este bine tolerat de pacienti, nu are efecte secundare si ofera o acuratete crescuta.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate