Clickmed
programare rapida la medic

Cancer pulmonar?

Carcinom cu celule scuamoase
Intrebare postata de Popescu R cu un an in urma

Buna seara, imi spuneti va rog daca se mai poate face ceva?

DIAGNOSTIC LA EXTERNARE:

1. Bpoc stadiu III GOLD clasa de risc C
2. Status postrezectie atipica LSD pentru carcinom scuamos operat in 2014
3. Tumora pulmonara LIS stadiu IV (T4 N2 mx)
4. Determinare secundara LID
5. Revarsat pleural stang
6. HTAE

Pacient in varsta de 84 ani, fost fumator (30pa), Vaccinat antiCovid 19, cunoscut cu rezectie atipica LSD pentru carcinom scuamos oper in 2014, se prezinta pentru tuse cu expectoratie hemoptoica, dispnee progresiva, astenie fizica, simptomatologie debutata insiduos si ca s-a accentuat progresiv.
Obiectiv: stare generala moderata, tegumente si mucoase palide, usor deshidratate, Torace emfizematos, MV diminuat global bilateral, abolit in baza stanga,, SaO2=95% a.a., AV=87 bpm, zgomote cardiaca ritmice,TA=110/70 mmHg
Radiografie pulmonara: Opacitate nodulara de intensitate subcostala de aprox 5 cm imprecis delimitata situata LID, Mic revarsat pleural stang, Opacitate de intensitate subcostala paracardiac stanga ce mansoneaza silueta cardiaca, Coaste orizontalizate, desen peribronhovascular accentuat LI bilateral, Cord, Ao aspect corelat cu varsta.
Test Ag SARS COV-2 rapid (28.02.2023): Negativ
Sputa Bk Nr. 1201/01.03.2023: BAAR negativ in M, C in lucru
Spirometrie: 28.02.2023: Disfunctie ventilatorie mixta cu reducerea VEMS cu 54% si a CV cu 49 % (VEMS= 0.91L; CV-1.39L) CT torace cu s.c 17.10.2022. Concluzii:
-un macronodul pulmonar cu diam. de 33/30mm situat in segm.apical al LID ce atinge fara a infiltra bronsia segmentara;
-proces de consolidare situat centro-hilar in LIS ce inglobeaza bronsia lobara inferioara,artera si vena pulmonara inferioara, imprecis delimitat de atelectazia secundara a LIS;
-pleurezie stinga cu grosime de aprox. 5,5cm;
-adenopatie infracarinala cu diam. de 15/13mm si alti ganglioni mai mici situati pretraheal si precarinal;-fara imagini de TEP; -glandele suprarenale,parenchimul hepatic cuprins in aria examinata prezinta aspect in limite normale;
-fara modificari focale de structura osoasa cu aspect secundar pe segmentul examinat.
CONCLUZII:Proces expansiv nodular situat in LID.Proces de consolidare centro-hilar sting cu atelectazie secundara si pleurezie
stinga-susp.proces expansiv centrohilar-de corelat cu examenul bronhoscopic.
Sputa flora banala 14.10.2022: Coci gram pozitivi relativ frecventi. Levuri relativ frecvente, unele inmugurite.
Bronhoscopie Dr Verinceanu 19.10.2022 (Spital Floreasca): Pasaj oral. CV libere, mobile, simetrice. Trahee normala,carena normala. Secretii mucoase elastice, aderente la oereti. Aspiratie enrgica pentru toaletare. Arbore bronsic drept - fara elemente proliferative in aria abordabila endoscopic. Arbore bronsic stang: Obstructie subtotala a LIS prin infiltratie dura de mucoasa si compresiune extrinseca. Stenoza semnificativa a LSS de la debut. Stenoza subtotala a lingulei.Biopsii repetate la nivelul zonei afectate..
Evolutie: Pe parcursul internarii pacientul a primit antibiotic empiric (Amoxiplus 1,2 g 1flx2 /zi), pev de echilibrare hidrolectrolitica, IPP, simptomatice, corticoterapie sistemica, hemostatice, IPP, CSI+BADLA inhalator, LAMA inhalator, codeina, simptomatice, evolutie lent favorabila cu ameliorarea simptomatologiei

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Cancer pulmonar?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Aceasta intrebare nu are raspunsuri!

Participa la comunitate si fii prima persoana care raspunde la intrebare!

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.