Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
Rejuvenarea pielii cu laser CO2
Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult
-
Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice
Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult
-
Abordarea acneei in sarcina
Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter