Clickmed
programare rapida la medic

Ruscuta de primavara (adonis vernalis)

Planta medicinala care creste in zona de campie, dar si in locuri calcaroase, in zona de deal, pe coline, coaste insorite, pasuni, poieni.

Frunzele sunt subtiri, asemanatoare cu cele ale mararului. Florile de dimensiuni mari (pana la 6-8 cm), de culoare galben-auriu. Fructul este o poliachena.

In scop fitoterapeutic se culege partea aeriana a planei, cu inflorescente.

Ruscuta infloreste in lunile aprilei si mai. Recoltarea se face in perioada infloririi, pana cand apar fructele.

Planta contine gardenolizi, flavone, acid aconitic, glicozide cardiotonice, saponine, chinone, fitosterina, cumarine, adonidina, etc.

Ruscuta de primavara are actiune sedativa, diuretica.

 

 Uz intern:

- partea aeriana - tahicardie, insuficienta renala si cardiaca, accese de tuse, astm bronsic, epilepsie, dureri reumatice, cardiopatii, dispnee cardiaca, insuficienta mitrala, miocardita, pericardita, aritmii, nefrite cronice, obezitate, arteroscreloza - sub forma de infuzie, decoct, tinctura.

 

Contraindicatii:

- Se evita utilizarea plantei in cazul bolilor digestive si se foloseste doar cu recomandarea medicului in bolile cardiace. Neuscata, planta are efecte toxice.

Citeste si

Arhiva
  • Micrognatia: cauze si tratament

    Micrognatia este afectiunea in care mandibula este subdezvoltata in portiunea sa inferioara sau are o dimensiune mai mica decat ar fi normal. Majoritatea cazurilor de micrognatie sunt congenitale, ceea ce inseamna ca pacientii se nasc cu aceasta modificare. citeste mai mult

  • Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor

    Bursele reprezinta formatiuni sub forma unui sac care contin o canitate mica lichid. Interiorul sacului este captusit de membrana sinoviala, iar lichidul este de fapt lichid sinovial care are rolul de a lubrifia articulatiile. Bursele au rolul de a reduce frictiunea...citeste mai mult

  • Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui

    Cancerul amigdalian apare atunci cand celulele de la nivelul amigdalelor incep sa creasca necontrolat si exagerat, formandu-se tumori maligne amigdaliene. Amigdalele palatine sunt localizate la jonctiunea dintre cavitatea bucala si faringe, cancerul amigdalian fiind cel...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter