Clickmed
programare rapida la medic

Gemzar, pulverizator liofilizant

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Gemzar, pulverizator liofilizant

Ce este Gemzar si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Gemzar apartine unui grup de medicamente denumite „citotoxice”. Acest medicamente ucid celulele care se divid, inclusiv celulele canceroase.
Gemzar poate fi administrat singur sau in asociere cu alte medicamente anticanceroase, in functie de tipul de cancer.

Gemzar este utilizat pentru tratamentul urmatoarelor tipuri de cancer:
- cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC), singur sau impreuna cu cisplatina.
- cancer pancreatic.
- cancer de san, impreuna cu paclitaxel.
- cancer ovarian, impreuna cu carboplatina.
- cancer al vezicii urinare, impreuna cu cisplatina.

Mod de administrare

Doza uzuala de Gemzar este de 1000-1250 mg pentru fiecare metru patrat din suprafata dumneavoastra corporala. Inaltimea si greutatea dumneavoastra sunt masurate pentru a determina suprafata corpului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va utiliza aceasta suprafata corporala pentru a determina doza de care aveti nevoie. Doza poate fi ajustata sau tratamentul poate fi amanat in functie de numarul celulelor din sangele dumneavoastra sau starea dumneavoastra generala.

Frecventa cu care vi se administreaza perfuzia dumneavoastra de Gemzar depinde de tipul de cancer pentru care sunteti tratat.

Un farmacist din spital sau medicul vor dizolva pulberea de Gemzar inainte sa va fie administrata.
Gemzar vi se va administra intotdeauna prin perfuzie intr-una dintre venele dumneavoastra. Perfuzia va dura aproximativ 30 minute.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Gemzar:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la gemcitabina sau la oricare dintre celelalte componente ale Gemzar.
- daca alaptati

Precautii

Inaintea primei perfuzii vi se vor recolta probe de sange pentru a verifica daca ficatul si rinichii functioneaza suficient de bine pentru ca dumneavoastra sa puteti primi acest medicament. inaintea fiecarei perfuzii vi se vor recolta probe de sange pentru a verifica daca aveti suficiente celule in sangele dumneavoastra pentru a vi se putea administra Gemzar.

In functie de starea dumneavoastra generala si daca numarul celulelor din sangele dumneavoastra este scazut, medicul dumneavoastra poate decide sa modifice doza sau sa amane tratamentul. Periodic, se vor recolta probe din sangele dumneavoastra pentru a vedea cat de bine functioneaza rinichii si ficatul.

Inainte sa utilizati Gemzar, discutati cu medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau farmacistul din spital.

Daca aveti sau ati avut in trecut o boala de ficat, o boala de inima sau o boala vasculara sau probleme cu rinichii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului din spital deoarece este posibil sa nu vi se poata administra Gemzar.

Daca vi s-a facut recent sau daca urmeaza sa vi se faca radioterapie, spuneti medicului dumneavoastra deoarece este posibil sa se produca o reactie timpurie sau intarziata a tratamentului cu Gemzar.
Daca ati fost vaccinat recent, spuneti medicului dumneavoastra deoarece ar putea provoca reactii negative ale tratamentului cu Gemzar.

Daca pe durata tratamentului cu acest medicament aveti simptome cum ar fi durere de cap insotita de confuzie, convulsii (crize) sau modificari de vedere, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Aceasta ar putea fi o reactie adversa la nivelul sistemului nervos central care apare foarte rar, denumita sindrom de encefalopatie posterioara reversibila.

Daca aveti dificultati de respiratie sau va simtiti foarte slabit si sunteti foarte palid, spuneti medicului dumneavoastra deoarece aceasta poate fi un semn de insuficienta renala sau ca aveti probleme cu plamanii.

Daca prezentati edem generalizat, scurtarea respiratiei sau crestere in greutate, spuneti medicului dumneavoastra deoarece aceasta ar putea fi un semn ca lichid din vasele de sange mici trece in tesuturi.

Copii si adolescenti
Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani deoarece datele privind siguranta si eficacitatea sunt insuficiente.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului din spital daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv daca ati fost vaccinat si daca ati luat medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Daca sunteti gravida sau doriti sa ramaneti gravida spuneti-i medicului dumneavoastra. Utilizarea Gemzar trebuie evitata in timpul sarcinii. Medicul va discuta cu dumneavoastra despre riscul potential cand luati Gemzar in timpul sarcinii.

Alaptarea
Daca alaptati, spuneti-i medicului dumneavoastra.
Trebuie sa intrerupeti alaptarea in timpul tratamentului cu Gemzar.

Fertilitatea
Barbatii sunt sfatuiti sa nu procreeze in timpul tratamentului, precum si timp de 6 luni dupa tratamentul cu Gemzar. Daca doriti sa procreati in timpul tratamentului, precum si timp de 6 luni dupa tratament, solicitati sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului. S-ar putea sa doriti sa solicitati consiliere privind conservarea de sperma inainte de inceperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Gemzar va poate face somnolent, in special daca ati consumat alcool etilic. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje dacat atunci cand sunteti sigur ca Gemzar nu va face sa fiti somnolent.

Gemzar contine sodiu
Gemzar contine 3,5 mg ( Gemzar contine 17,5 mg de sodiu (

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol

    Generalitati Este stiut faptul ca aproape intotdeauna cand mergem la cumparaturi ne facem griji pentru calitatea produsului alimentar pe care-l achizitionam, insa produsele alimentare nu ar trebui sa constituie singura sursa de ingrijorare. Mai exact,...citeste mai mult

  • Cat timp rezista microbii in spatiile comune?

    Generalitati Microbii exista peste tot in jurul nostru. Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 100.000 de bacterii, iar un singur stranut poate pulveriza picaturi de saliva infestate cu bacterii si virusuri chiar si un metru.  Conform...citeste mai mult

  • 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul

    Generalitati Otetul alb are multiple intrebuintari. Cu ajutorul acestuia se pot curata si lustrui diverse obiecte, sau poate fi utilizat ca erbicid. In plus, amestecat cu putina apa, poate inlocui multe dintre produsele de igienizat sau dezinfectat pe care...citeste mai mult

  • Greseli frecvente de infrumusetare

    Generalitati Exista diverse modalitati prin care pot fi indreptate greselile de zi cu zi care ar putea fi facute de o persoana atunci cand se ingrijeste. Necesitatile pielii se schimba o data cu inaintarea in varsta asa ca va fi nevoie sa se schimbe si modul in care o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Dureri osoase

    In 2009 am fost diagnosticata cu cancer ovarian seros stadiul 2A si am facut 8 sedinte de chimioterapie cu sindaxel si carboplatin.In mai 2011 m-am operat pentru recidiva pelvina a cancerului ovarian si am facut 6 sedinte cu sindaxel si gemzar(la ultima sedinta din 2009 am facut o reactie...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter