Clickmed
programare rapida la medic

Pelin (artemisia absinthium)

Planta medicinala aromata, inalta de aproximativ un metru, care creste in zona de camp si de deal.

Frunzele sunt subtiri si au culoare arginitie. Florile au culoare galbena,

Pelinul infloreste in din luna iulie pana in septembrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si florile din varf. Recoltarea se face la sfarsitul perioadei de inflorire. Gustul plantei este foarte amar. Pelinul contine ulei volatil, principii amare, tuiol, artamarina, dinina, pinen, sabinen.

Pelinul are efect antibacterian, colagog, vermifug,  antimicotic, carminativ.

 

Uz intern:

- convalescenta, anemie, astenie boli infectioase, dischinezii biliare, tulburari de menstruatie, diaree, gastrite cronice, inflamatii ale mucoasei intestinale, parazitoze intestinale, afectiuni hepato-biliare - in scop curativ si preventiv - sub forma de infuzie, decoct, pulbere.

   

Uz extern:

- ulceratii piodermizate, vaginite, infectii orofaringiene, candidoze, vaginite – sub forma de bai locale, gargara, cataplasma.

 

Contraindicatii:

- Este interzisa consumarea de pelin sub orice forma de catre persoanele care au ulcer, alte afectiuni acute ale sistemului digestiv sau cu afectiuni ale sistemului nervos, in timpul sarcinii, in timpul alaptarii.

 

Reactii adverse:

- Utilizarea prelungita, in cantitati mari si fara aviz medical poate determina reactii alergice, halucinatii, depresie, crampe stomacale, varsaturi, dureri de cap, convulsii, coma si chiar deces.

Citeste si

Arhiva
  • Rejuvenarea pielii cu laser CO2

    Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult

  • Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice

    Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult

  • Abordarea acneei in sarcina

    Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter