Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bozul (sambucus ebulus)

Bozul este o planta perena, fratele “vitreg” al socului. Creste in salbaticie, pe pajisti, la marginea padurilor si drumurilor, atat la munte cat si la campie. Este inalt de pana la 1.5 m, florile prezinta petale albe si stamine rosii, fructele sunt negre. Radacina este adanca si foarte puternica si este partea care prezinta interes terapeutic la aceasta planta.

Bozul contine: acizi grasi, fitosteroli, acid ursolic, glicozide, compusi iridoizi. Se distinge printr-un miros respingator al frunzelor, al tulpinilor si radacinilor.

Bozul are calitati deosebit de apreciate in curele de slabire, fiind un inhibitor puternic al apetitutului alimentar. Este un foarte bun diuretic, analgezic, antiinflamator, antispastic, vomitiv, expectorant. Se mai foloseste si in curele de slabire, constipatie si apetit alimentar excesiv.

 

Uz intern:

- obezitate, ingrasare in exces, stari febrile, periartrita scapulo-humerala, raceala, reumatism, constipatie,  tulburari de mictiune, edeme, afectiuni ale rinichilor, apetit alimentar, afectiuni renale, cistita, ascita, constipatie, tuse – sub forma de macerat, plamadeala, decoct, felii foarte mici (ca stimulent gastric)

 

Uz extern:

 

- rani, contuzii, dureri musculare si articulare, furuncule, intepaturi de insecte, dureri de dinti, contuzii – sub forma de gargara, plamadeala, macerat, decoct

 

Contraindicatii:

 

Efectul bozului este foarte puternic de aceea nu trebuie sa se depaseasca dozele recomandate. Este contraindicat persoanelor slabite, suferinde de diaree, colon iritabil, gastrita hiperacida; persoanelor cu senzatie de voma accentuata.

 

Efecte adverse:

 

- Consumat in exces poate duce la scaderea brusca a greutatii corporale, deranjament stomacal sever; deshidratare, stari de iritare a tubului digestiv, colici abdominale.

Citeste si

Arhiva
  • Leptospiroza: cauze si tratament

    Leptospiroza este o patologie infectioasa cauzata de bacteria numita Leptospira. Puteti dobandi aceasta infectie in urma leziunilor tegumentare, oculare, nazale sau de la nivelul cavitatii bucale. citeste mai mult

  • Operatia de frenectomie

    Frenectomia, uneori numita si frenulectomie, este o interventie chirurgicala a cavitatii bucale ce se realizeaza pentru a trata malformatiile eventual prezente. Prin frenectomie se taie sau remodeleaza frenul: o banda subtire de tesut conjunctiv ce conecteaza doua regiuni.citeste mai mult

  • Artroplastia totala de genunchi

    Artroplastia totala de genunchi sau operatia de inlocuire a genunchiului este o interventie chirurgicala ortopedica complexa ce presupune protezarea structurilor ce alcatuiesc articulatia genunchiului.citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter