Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Cum arata un nou nascut

Cum arata un nou nascut

Stinge lumina!
Bine ai venit bebelusule!
Ilustratie 1 din 11

Bine ai venit bebelusule!

Ati asteptat pe perioada intregii sarcini sa vedeti cum arata bebelusul dvs. Asteptarea s-a sfarsit! Ati putea petrece ore intregi uitandu-va la acea fata micuta, mangaindu-i degetelele si intrebandu-va cand sau daca bebelusul va arata precum acei copilasi pe care i-ati vazut in reviste. Nu va ingrijorati. Multi parinti, in special cand este vorba despre primul lor copil, nu sunt pregatiti pentru aspectul copilului nou nascut. Ultimele saptamani in pantec si greutatea nasterii deseori isi spun cuvantul. Aici sunt cateva dintre particularitatile fizice normale la care trebuie sa va asteptati la nasterea bebelusului.

Capul bebelusului
Ilustratie 2 din 11

Capul bebelusului

Capul bebelusului poate avea o forma ciudata. Aceasta este o stare normala numita modelare. In timpul nasterii, presiunea creata poate cauza modificari ale oaselor capului bebelusului. De aceea, aspectul poate fi alungit, de con. Va puteti astepta la o rotunjire a capului in urmatoarele cateva zile. Copiii nascuti prin cezariana nu intampina o astfel de problema, a modelarii capului.

Trasaturile fetei
Ilustratie 3 din 11

Trasaturile fetei

Presiunea creata la nivelul fetei poate sa-i lase bebelusului pleoapele umflate si lipite. Uneori, mici vase de sange din zona ochilor se sparg si cauzeaza aparitia unor mici pete rosii la nivelul globilor oculari. O viata intr-un uter stramt poate determina o strambare usoara a nasului bebelusului- care poate fi turtit sau indreptat catre o ureche. Nu va ingrijorati. Aceste probleme sunt de cele mai multe ori temporare.

Ombilicul
Ilustratie 4 din 11

Ombilicul

Bucata ramasa din ombilic isi va schimba culoarea de la galben verzui la negru si se va usca si eventual, va cadea- in general la doua saptamani de la nastere. In acest timp, pastrati locul uscat si curat. Lasati zona neacoperita, pentru a se usca si spalati bebelusul cu buretele in timpul vindecarii. Nu este nevoie sa stergeti zona ombilicala cu alcool sanitar.

Culoarea fetei
Ilustratie 5 din 11

Culoarea fetei

Ati putea observa mici pete albe pe fata nou nascutului care arata ca mici umflaturi. Aceste pete inofensive sunt cunoscute sub numele de milia. Mai tarziu, bebelusul va avea mici pete rosii pe fata. Acestea sunt cunoscute sub numele de acneea nou nascutului. Milia dispare de obicei dupa cateva saptamani. Acneea poate ramane pentru mai multe luni.

Pielea bebelusului
Ilustratie 6 din 11

Pielea bebelusului

Tesutul de suprafata al pielii bebelusului se cojeste la scurt timp dupa nastere. Ati putea observa pielea uscata, care se cojeste- in special pe maini si picioruse- in primele cateva saptamani.

Semnele din nastere
Ilustratie 7 din 11

Semnele din nastere

Multi nou nascuti au semne din nastere. Ati putea observa mici pete rosii sau rozalii sub linia cresterii parului, pe pleoape sau in zona dintre ochi. Aceste semne sunt cauzate de colectarea unor vase de sange in apropierea suprafetei pielii. Semnele care apar intre ochi dispar in timp de obicei, cele de deasupra gatului raman de cele mai multe ori, chiar daca devin mai putin observabile. Copiii negri, asiatici, hispanici si indieni se nasc deseori cu o pata mare, gri-albastruie, pe spate si in zona feselor. Acestea dispar la varsta de 1 an, insa unele pot ramane pe termen nedefinit.

Piciorusele
Ilustratie 8 din 11

Piciorusele

Piciorusele deseori par strambe si aceasta deformare apare din pricina contractiilor uterine la nastere. Atat timp cat piciorusele sunt flexibile si pot fi miscate cu usurinta, nu exista motiv de ingrijorare. Curbele aparent anormale dispar pe masura ce bebelusul incepe sa se miste mai mult.

Parul de pe corp
Ilustratie 9 din 11

Parul de pe corp

Unii bebelusi au un strat fin de par pe spate, umeri, in zona cefei si a tamplelor. Parul poate sa apara si pe urechi sau in zona unor pete. Aceasta este numita lanugo. Lanugo apare mai frecvent la bebelusii nascuti inainte de termen si dispare dupa cateva saptamani.

Zona pieptului si zona genitala
Ilustratie 10 din 11

Zona pieptului si zona genitala

Inainte de nastere, hormonii mamei trec in sistemul circulator al bebelusului. Aceasta poate conduce la o umflare a zonei pieptului bebelusului- atat la baieti cat si la fetite. De asemenea, exista posibilitatea ca sanii sa produca putin lapte. Fetitele nou nascute pot avea vulva umflata si o secretie vaginala usoara. Umflatura dispare in 2-4 saptamani. Secretia vaginala normala dureaza doar cateva saptamani. Pentru unii baietei nou nascuti, un fluid este strans in scrot in timpul nasterii. Aceasta umflatura dispare in 3-6 saptamani. De asemena, pot sa apara erectii in special inainte de a urina.

Zone sensibile
Ilustratie 11 din 11

Zone sensibile

Veti constata doua zone mai fine la nivelul capului, unde parul nu a apucat inca sa creasca. Aceste zone, numite fontanele, au rolul de a permite, atunci cand bebelusul are un cap mai mare, o miscare a oaselor craniene in timpul nasterii. Este posibil sa observati ca acele zone se umfla atunci cand copilul plange. Aceste zone sunt acoperite de un strat de tesut fibros. Nu exista nici o problema in a le atinge si se inchid intre 12 si 18 luni, cand oasele craniene fuzioneaza.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum