Tulburare afectiva

Este o afectiune psihiatrica caracterizata prin tulburari emotionale. Exemple: tulburarea maniaco-depresiva, tulburarea afectiva sezoniera.

Cauze
- Privarea materna: psihanalistii au sugerat ca in copilarie privarea de afectiune materna prin separare sau pierdere predispune mai tarziu, la depresie. Pierderea simbolica sau reala a unei persoane apropiate daca este resimtita ca rejectie, poate duce la aparitia depresiei. Indiferent de natura pierderii, persoana deprimata reactioneaza intens deoarece situatia actuala readuce in prim plan temerile unei pierderi timpurii care a aparut in perioada copilariei.
Teoriile psihanalitice se centreaza pe internalizarea sentimentelor agresive, pe pierdere si pe supradependenta aprobarii externe.
- Relatiile cu parintii: parintii pot fi hiperprotectivi sau nepasatori.
- Evenimente de viata stresante: pierderea unui parinte inainte de varsta de 11 ani este evenimentul cel mai des asociat cu dezvoltarea ulterioara a depresiei.
In ceea ce priveste teoria comportamentala, teoreticienii invatarii sustin ca absenta intaririi joaca un rol important in depresie. Inactivitatea si lipsa de interes a persoanei deprimate si sentimentele de tristete se datoreaza unei rate scazute a intaririi pozitive si/sau unei rate ridicate de experiente neplacute. In prezent, teoriile cognitive ale depresiei se concentreaza nu numai asupra a ceea ce fac oamenii, dar si asupra modului in care se vad pe sine si lumea. Persoanele depresive se asteapta mai degraba la esec, au ganduri negative asupra propriei persoane, despre experientele prezente si despre viitor, scaderea respectului de sine. Persoanele care atribuie evenimentele negative unor cauze interne, stabile in timp si care afecteaza multe domenii din viata lor sunt mai predispuse la depresie.

Tratament - In tratarea tulburarilor depresive majore, psihoterapia in asociere cu tratamentul medicamentos cu antidepresive este mai eficienta decat oricare din aceste tratamente aplicate izolat.

Citeste si

Arhiva
 • Tulburarile afective sezoniere Tulburarile afective sezoniere

  Generalitati Aparitia depresiei in timpul zilelor scurte de iarna si revigorarea in timpul primaverii si a verii definesc tulburarile afective sezoniere. Acestea reprezinta o forma de depresie ce afecteaza o anumita persoana in aceeasi perioada a anului, de...citeste mai mult

 • Tulburarea bipolara. Cum recunosti aceasta afectiune Tulburarea bipolara. Cum recunosti...

  Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune mentala caracterizata prin schimbari extreme ale starii de spirit, cu fluctuatii ale nivelului de energie, fiind afectat inclusiv modul de gandire si de relationare. Mai este cunoscuta si drept boala...citeste mai mult

 • Mioclonia nocturna (tulburarea de miscare periodica a membrelor) Mioclonia nocturna (tulburarea de...

  Generalitati Mioclonia nocturna numita si tulburarea de miscare periodica a membrelor este o afectiune a somnului caracterizata prin miscarea necontrolata, ce apare exclusiv in timpul somnului, a mainilor si picioarelor si care este insotita (obigatoriu) de alterarea...citeste mai mult

 • Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale

  Generalitati Tulburarea sexuala hipoactiva sau dorinta sexuala hipoactiva este definita ca evitarea sau aversiune extrema persistenta sau recurenta pentru orice contact sexual cu un partener. Alte sinonime pentru aceasta afectiune ar fi: inhibarea dorintei sexuale,...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter