Coronavirus in Romania: Situatia actualizata si ultimele stiri

Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca la nivel mondial cu peste 41 milioane de de cazuri confirmate si peste 1,130,000 de decese, Romania a intensificat eforturile pentru a reduce raspandirea infectarilor intre granitele sale.

Pana in prezent, in Romania au fost raportate 430605 cazuri de infectare cu noul coronavirus, fiind inregistrate 10373 decese.

Ultimele informatii privind evolutia infectarilor cu coronavirus

Astazi au fost raportate 7753 noi cazuri, din 30740 teste efectuate. In prezent sunt 1204 persoane internate la ATI si au fost raportate 7344 cazuri vindecate. 196 de persoane au decedat in ultimele 24 de ore.

Evolutii ingrijoratoare [vezi situatia comparativa pe judete]
Se observa o crestere a cazurilor fata de acum 14 zile in Satu Mare cu 73% si de 66% in Constanta, respectiv 65% in Tulcea. Iar rata de cazuri noi (la 14 zile) la 1000 de locuitori in Ilfov, Sibiu, Cluj, Brasov, Bucuresti si Constanta este peste 7.

In ceea ce priveste cazurile noi, in data de 24.11.2020 in Bucuresti sunt 1147 de cazuri, urmat de Cluj si Iasi cu 393 respectiv 344 de cazuri.

Raportat la 1000 de locuitori, totalul cazurilor de la inceputul pandemiei avem in Ilfov o rata de incidenta de 29.37 urmat de Bucuresti si Brasov cu 28.28 respectiv 27.13.

Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt cel mai susceptibile de a transmite virusul in primele cinci zile de la debutul simptomelor!
Concluzia vine in urma rezultatelor unui studiu recent, publicat in jurnalul medical The Lancet Microbe, pentru a sublinia necesitatea identificarii si izolarii precoce a cazurilor de COVID-19. Contagiozitatea persoanelor infectate cu noul coronavirus inca este un aspect foarte dezbatut la nivel global, intre expertii din domeniul sanatatii. Ultimele descoperiri sugereaza ca majoritatea evenimentelor de transmitere vitala apar foarte devreme, mai ales in primele cinci zile de la debutul simptomelor.

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania!
Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care reglementeaza acordarea de asistenta medicala la distanta, prin telemedicina. Telemedicina va putea fi utilizata atat de către unitatile medicale publice, cat si de cele private. Ministerul Sanatatii va elabora în 45 de zile norme metodologice.

Chiar daca telemedicina nu poate inlocui o examinare medicala clasica, poate juca rolul unei consultatii medicale preliminare.

Sistemul de programari Clickmed, ofera accesul rapid la consultatii medicale la distanta. Ai acces la serviciile a mii de medici din peste 200 de unitati medicale, pe specialitati diferite, in functie de problema ta de sanatate. Accesul la consultatiile prin telemedicina este usor si rapid.

Leziuni multiple ale organelor in randul tinerilor si persoanelor fara boli cronice la 4 luni dupa ce s-au imbolnavit de COVID-19
Multe persoane se plang de faptul ca inca nu si-au revenit complet in urma infectiei cu coronavirus, nici macar la cateva saptamani sau luni dupa ce s-au vindecat.

Cel mai frecvent sunt acuzate stari de oboseala, durere, probleme de memorie si respiratie. Acest fenomen poarte numele de „Long COVID” sau ”Coronavirusul de lunga durata” si se manifesta prin simptome recurente, ce afecteaza multiple organe si provoca pana la 172 de simptome, printre care convulsii violente, tremor accentuat, confuzie, piele iritata, precum si probleme ale inimii, pierderea mirosului si a fustului, tinitus, dureri musculare, dureri de umeri si de gat, caderea parului.

A. Evolutia numarului de imbolnaviri confirmate zilnic si media confirmarilor la 14 zile.
Graficul prezinta numarul de imbolnaviri zilnice comparativ cu media de imbolnaviri la 14 zile pentru a putea observa tendinta de evolutie a cazurilor.B. Evolutia cazurilor noi si a vindecarilor inregistrate la nivel national
Graficul afiseaza situatia pacientilor imbolnaviti de COVID-19 si cei vindecati. Pentru a verifica situatia epidemiologica curenta se poate verifica distanta dintre cele doua evolutii.C.Cazuri alocate pe judete din cazurile totale raportate
Evolutia numarului de cazuri raportate pe judete din totalul cazurilor raportate la nivel nationalD. Evolutia ratei de confirmari raportate la numarul de teste efectuate zilnic
Graficul afiseaza rata de teste pozitive dintre testele efectuate la nivel de zi prezinta gradul de raspandire a bolii intre pacientii testati.E. Evolutia zilnica si cumulata a numarului de decese la nivel national in ultimele 60 zile
Graficul prezinta evolutia numarului de decese cauzate de COVID-19 in Romania.F. Evolutia zilnica a numarului de confirmati si a gradului de ocupare la ATI
Graficul afiseaza numarul de pacienti care sunt activi din punct de vedere epidemiologic, prezentati zilnic si numarul de locuri ocupate la ATI.G. Evolutia nr de persoane internate la ATI si procentul de pacienti in ATI din total cazuri active
Graficul prezinta procentul de pacienti ajunsi in ATI din totalul cazurilor active la nivel de zi. Procentul poate indica

Un studiu efectuat de carcetatori de la Universitatea Oxford concluzioneaza ca: 1 din 5 supravietuitori ai COVID-19 au avut fost diagnosticati cu o tulburare psihica la 90 de zile dupa infectare. 1 din 4 oameni nu au avut nicio boala mintala pana sa se infecteze cu noul coronavirus.

“Oamenii se temeau ca supravietuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arata ca acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.
[citeste mai mult]

Transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii Un studiu efectuat de carcetatori de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins si Universitatea din California, Berkeley, pe o jumatate de milion de oameni, in India, concluzioneaza ca transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii.

Cercetatorul Ramanan Laxminarayan a declarat ca SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, astfel 71% dintre subiectii pozitivi nu au contactii lor, in timp ce 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri. Laxminarayan. a mai spus „Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”.

https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence

Numarul varstnicilor infectati cu COVID-19 creste in Europa, inclusiv in Romania
Potrivit ultimului raport al ECDC, 13 state europene au raportat saptamana trecuta o crestere a ratei de infectare in randul persoanelor de peste 65 de ani. S-a ajuns la 60 de noi cazuri/100.000 de oameni in ultimele doua saptamani. Conform OMS, in jur de 88% dintre decesele din Europa au fost raportate in randul persoanelor de peste 65 de ani, in luna august.

O proteina din organism ar putea fi responsabila pentru formele grave de COVID-19
Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori francezi, scoate la iveala noi detalii despre formele grave de coronavirus. Calprotectina, o proteina sintetizata de organismul uman, intr-un context inflamator, ar putea juca un rol important in agravarea bolii. Potrivit studiului, a fost detectata o concentratie foarte ridicata, de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala, a acestei proteine la pacientii cu forme severe de COVID-19. Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca proteina numita calprotectina ar putea fi un factor responsabil pentru agravarea infectiei cu COVID-19. mai mult

Asimptomaticii ar putea avea aceeasi cantitate de coronavirus ca cei care prezinta simptome
Numarul persoanelor infectate cu COVID-19 este inca in crestere. In Romania numarul cazurilor de coronavirus confirmate se apropie de 60.000, in timp ce la nivel mondial bilantul a depasit 19 milioane. Sunt inca multe necunoscute legate de acest virus, iar cazurile asimptomatice continua sa nasca multe intrebari in randul specialistilor. Este inca neclar cat de contagioase sunt persoanele asimptomatice, insa un studiu recent, publicat in jurnalul JAMA Internal Medicine, arata ca asimptomaticii au aceeasi cantitate de coronavirus ca cei simptomatici.

O simpla raceala poate antrena sistemul imunitar pentru a combate COVID-19
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul de Imunologie La Jolla din California, SUA, infectiile anterioare cu virusurile care provoaca raceli pot pregati sistemul imunitar pentru a recunoaste si ataca noul coronavirus. Explicatia consta in faptul ca limfocitele T, care recunosc coronavirusurile ce produc racelile obisnuite, ar recunoaste si parti din virusul SARS-COV-2.

Au fost identificate 21 de medicamente care ar putea trata noul coronavirus. O echipa de oameni de stiinta, condusa de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a identificat 21 de medicamente existente care ar putea bloca replicarea virusului SARS-Cov-2. Studiul publicat in Nature.com, releva faptul ca mai multe medicamente imbunatatesc activitatea Remdesivirului, tratamentul standard folosit in prezent pentru pacientii cu COVID-19.
[mai mult]


Actualizare 24.11.2020

7753
Cazuri confirmate
7344
Cazuri vindecate
196
Persoane decedate
30740
Teste efectuate
1204
Persoane internate la ATI
46501
Persoane in izolare

Datele si informatiile prezentate sunt in evolutie, folosind informatii din surse oficiale mai.gov.ro - Ministerul de Interne, ms.ro - Ministerul Sanatatii, stirioficiale.ro, datelazi.ro.Evolutia la zi

430605
Cazuri confirmate
10373
Total decese
304188
Cazuri vindecate

Evolutia pandemiei de coronavirus pe judete

Urmareste evolutia pandemiei de coronavirus in Romania. Informatiile sunt agregate din surse oficiale si reflecta situatia la zi a confirmarilor si a deceselor la nivelul fiecarui judet.
Judetul Total Confirmari Cazuri noi
2020-11-24
Evolutie 14 zile
Confirmari (%)
Cazuri noi(14zile) /1000 loc Cazuri totale/ 1000 loc
Bucuresti
(est. 2151665 locuitori)
60859 1147 36% 7.47 28.28
Cluj
(est. 736945 locuitori)
19474 393 48% 8.57 26.43
Iasi
(est. 965634 locuitori)
18086 344 35% 4.89 18.73
Timis
(est. 758380 locuitori)
17587 272 35% 6.01 23.19
Prahova
(est. 787529 locuitori)
17410 252 33% 5.46 22.11
Brasov
(est. 638000 locuitori)
17312 319 42% 7.99 27.13
Constanta
(est. 763549 locuitori)
14200 190 66% 7.40 18.60
Ilfov
(est. 451839 locuitori)
13272 209 60% 10.96 29.37
Bihor
(est. 616264 locuitori)
12874 150 39% 5.87 20.89
Sibiu
(est. 469285 locuitori)
12682 82 52% 9.29 27.02
Suceava
(est. 764123 locuitori)
12495 195 17% 2.41 16.35
Arges
(est. 632124 locuitori)
12146 148 40% 5.45 19.21
Bacau
(est. 737629 locuitori)
12093 118 24% 3.21 16.39
Dolj
(est. 686350 locuitori)
11059 84 28% 3.54 16.11
Mures
(est. 590305 locuitori)
11032 126 49% 6.11 18.69
Dambovita
(est. 518645 locuitori)
10490 148 31% 4.77 20.23
Arad
(est. 470093 locuitori)
10291 130 41% 6.42 21.89
Galati
(est. 628104 locuitori)
9283 170 28% 3.23 14.78
Alba
(est. 373710 locuitori)
9169 133 36% 6.48 24.54
Neamt
(est. 566080 locuitori)
8878 68 20% 2.66 15.68
Hunedoara
(est. 453431 locuitori)
7834 137 43% 5.18 17.28
Maramures
(est. 520551 locuitori)
7800 94 30% 3.46 14.98
Valcea
(est. 394725 locuitori)
7457 51 22% 3.46 18.89
Vaslui
(est. 504879 locuitori)
7143 92 21% 2.43 14.15
Olt
(est. 431248 locuitori)
6677 48 37% 4.21 15.48
Buzau
(est. 461039 locuitori)
6098 48 26% 2.76 13.23
Botosani
(est. 456130 locuitori)
5518 119 32% 2.91 12.10
Bistrita Nasaud
(est. 327886 locuitori)
5398 96 43% 4.98 16.46
Salaj
(est. 243525 locuitori)
5203 38 29% 4.80 21.37
Braila
(est. 340804 locuitori)
5085 10 29% 3.38 14.92
Teleorman
(est. 365976 locuitori)
5072 72 29% 3.12 13.86
Vrancea
(est. 382688 locuitori)
5013 78 24% 2.55 13.10
Satu Mare
(est. 386110 locuitori)
4896 105 73% 5.35 12.68
Harghita
(est. 330473 locuitori)
4406 30 18% 2.08 13.33
Caras Severin
(est. 315473 locuitori)
4379 82 33% 3.42 13.88
Gorj
(est. 355358 locuitori)
4114 42 19% 1.82 11.58
Ialomita
(est. 285100 locuitori)
4073 102 42% 4.23 14.29
Covasna
(est. 225743 locuitori)
3838 63 34% 4.27 17.00
Calarasi
(est. 306820 locuitori)
3705 31 49% 3.99 12.08
Giurgiu
(est. 269221 locuitori)
3691 88 50% 4.55 13.71
Mehedinti
(est. 277017 locuitori)
3627 42 36% 3.48 13.09
Tulcea
(est. 234243 locuitori)
3105 45 65% 5.21 13.26