mancare pt diabetici

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Categoria: Articole

Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine. Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au... [continuare]

Esti predispus la diabet de tip 2?

Categoria: Articole

Ce este diabetul de tip 2 Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozei in energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas. Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi, ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca si rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie. In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc. Poate fi prevenit diabetul de tip 2? Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Categoria: Articole

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Categoria: Articole

Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Categoria: Articole

Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si celelalte... [continuare]

Diabet

Categoria: Articole

Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Categoria: Articole

Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate, persoanele... [continuare]

Diabet zaharat - informatii generale

Categoria: Articole

Generalitati Diabetul este o boala cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. In Diabetul zaharat tip I sau insulinodependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri. In Diabetul zaharat tipul II sau non-insulinodependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau medicamente antidiabetice orale. Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara administrarea de... [continuare]

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Categoria: Articole

Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si necesita injectare cu... [continuare]

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Categoria: Articole

Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

Categoria: Articole

Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]

Neuropatia diabetica

Categoria: Articole

Generalitati Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor de obicei intalnita in diabet. In timp, hiperglicemia (nivelul crescut al zaharului din sangele pacientilor cu diabet) poate afecta nervii din intregul corp. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica. Neuropatia periferica rezulta din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice si vibratorii in anumite parti ale corpului si poate uneori sa afecteze capacitatea de miscare si forta musculara. Cel mai frecvent afecteaza picioarele (laba piciorului si gambele) si poate contribui la aparitia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infectiile sau deformari osoase si articulare. Este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica. Neuropatia autonoma (vegetativa ) este rezultatul afectarii sistemului nervos autonom. Acesti nervi sunt implicati in controlul functiilor involuntare ale corpului cum ar fi bataile inimii, tensiunea arteriala,... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Categoria: Articole

Generalitati Diabetul de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand utilizarea glucozei (zaharului din sange) de catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii acute iar in timp datorita efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici se instaleaza complicatii cronice grave. DZ de tip II poate apare la orice varsta este caracteristic varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti. Deoarece tratamentul DZ de tip II nu necesita insulina termenul folosit ca sinonim este... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Categoria: Articole

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Dieta de vara a persoanelor cu diabet

Categoria: Articole

Generalitati Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara. Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude. Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet. De ce este importanta dieta pentru persoanele care sufera de diabet? Excesul de greutate este asociat cu: hipertensiunea arteriala diabetul de tip 2 riscul crescut de boli cardiovasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral, angina pectorala Diabetul zaharat de tip 2... [continuare]

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Categoria: Articole

Generalitati Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri. Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame: - Consumati alimente cu indice glicemic scazut - Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine - Consumati multe fibre - Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.� Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu [continuare]

Diabetul insulino-dependent de tip i

Categoria: Comunitate

Buna.Ce ar trebui sa consume o persoana care are acest tip de diabet la oare 10 seara,fiind si ultima masa.As dori sa stiu mai multe variante. [continuare]

Regim alimentar diabet tip2

Categoria: Comunitate

puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare ..Ce alimentatie trebuie sa administrez pentru acest tip de diabet . [continuare]

Diabet tip ii + reteta monica taoiu

Categoria: Comunitate

se poate administra reteta domanei Monica Toatiu, unui om care sufera de diabet TIP II? Vă rog sa-mi raspundeti uregent! Multumesc anticipat ! [continuare]

Diabet sau ce?

Categoria: Comunitate

cine poate sa-mi raspunda la o enigma ? din diabet tip1 dezechilibrat poti sa ajungi la diabet tip 2 si sa folosesti pastile? mentionez ca tip unu insulino dependent cu insulina ACTRAPID [continuare]

Pensie definitiva diabet zaharat?

Categoria: Comunitate

Buna ziua,am 39 de ani si am diabet zaharat tip 1 complicat de 32 de ani(de la varsta de 7 ani).Sunt pensionata pe caz de boala pe un an de zile si as vrea sa aflu cum ma pot pensiona definitiv pentru diabet zaharat.Am inteles ca exista o ordonanta de urgenta in acest sens(din ianuarie 2010).Va multumesc! [continuare]

Este diabet?????

Categoria: Comunitate

acum 6 lunia am avut o pancreatita acuta si o glicemie de 470 la internatea in spital.am facut tratament cu insulina apidra 3 injectii pe zi si lantrus 1 injectie. in functie de nivelul glicemiilor am scazut cantitatile de insulina iar dupa 1 lina si jumatate am renuntat de tot la ea.dupa 3 luni am refacut analizele si au iesit toate bune pana si glicemia pe 3 luni a iesit in limit superioara. acum am inceput sa maninc de toate nu mai tin regimul drasnic iar glicemia o iau o data sau de doua ori pe saptamana iar dim pe nemancate este pana in 120 dar niciodata sub 100 iar la 2 ore dupa masa pana in 140 - mentionez ca am slabi 30 kg.odata am mincat o ciocolata intreaga si la o ora miam luat glicemia si aveam 168. va rog sa mispuneti sunt bolnava de diabet? medicul nutritionist la care am fost mi a zis ca diabetul este instalat si sa am grija tot timpul ce maninc. [continuare]

Este diabet?

Categoria: Comunitate

buna ziua, am o problema foarte stresanta : am efectuat niste analize baiatului meu de 12 ani care au evidentiat corpi cetonici , glicemie 111. am repetat analizele si au iesit corpi cetonici 50, glicemie 114 si hemoglobiba glucozilata 7. Medicul de familie ne-a spus ca este diabet zaharat de tip 1 si trebuie sa consultam urgent un medic de specialitate. Suntem foarte speriati. Ne puteti recomanda o clinica de specialitate unde am putea face teste mai amanuntite. Baiatul este destul de plinut are 1,68 m si 75 kg la 11 ani si 10 luni. Multumesc anticipat de raspuns. [continuare]

Diabet sau nu?!

Categoria: Comunitate

Buna seara! Va rog frumos sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea stare de sanatate: de la un timp fac destul de des crize de hipoglicemie(frisoane, transpiratii, salivatie si incetosarea vederii, greutate in respiratie, stare de rau care trece cam in decurs de doua ore dupa consumul de alimente).Am facut o serie de analize, printre care glicemia(100), colesterolul(249), trigliceridele(236), hemoglobina glicozilata(6,38), glicemia provocata(96 -initial,interpretare in context clinic-dupa 1h si 120-dupa 2 h).Am fost la consultatie la diabetologie si mi s-a spus sa plec linistita acasa ca nu am diabet. Nu stiu ce sa fac sa previn crizele de rau pentru ca nu le cunosc cauza(am tot timpul la mine cind plec de acasa biscuiti, pentru ca mi s-a intimplat sa-mi fie rau pe strada si sa fiu ajutata de cineva care mi-a dat sa maninc ciocolata pentru a-mi reveni). Va rog frumos, un sfat! Multumesc mult! [continuare]

Diabetul poate fi prevenit prin alimentatie sanatoasa, miscare si renuntare la fumat

Categoria: Diverse

Alimentatia sanatoasa, miscarea si renuntarea la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele mijloace de prevenire a diabetului zaharat - maladie cu o mortalitate de aproape 80 la suta si pentru care, in prezent, un roman din trei prezinta risc ridicat de imbolnavire. [continuare]

Copiii sufera de diabet deoarece tatii mananca de la fast-food

Categoria: Diverse

Tatii trebuie sa acorde o importanta sporita dietei alimentare asemeni viitoarelor mame. Potrivit unui studiu realizat recent, tatii care consuma constant mancare tip fast-food determina cresterea riscului de aparitie al diabetului la copii. Initial cresterea incidentei diabetului zaharat la copii a fost pusa pe seama cresterii cazurilor de obezitate. [continuare]

7 strategii pentru diabetici privind vacantele de sarbatori

Categoria: Diverse

Daca sunteti invitat la o petrecere si nu stiti ce mancare se va servi, da-ti un telefon si interesati-va despre mancarea care va fi servita. Chiar si persoanele cu Diabet Zaharat tip 2 trebuie sa isi respecte planul privind orarul meselor si alimentele consumate indiferent daca este vacanta sau nu. [continuare]

Automonitorizarea structurata a glicemiei – un concept inovator in controlul diabetului

Categoria: Diverse

Un concept inovator in controlul diabetului include automonitorizarera structurata a glicemiei (SMBG – Self-Monitoring of Blood Glucose), vizualizarea datelor, analizarea tiparelor si initierea unor ajustari terapeutice adecvate, reducand semnificativ valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), imbunatatind controlul glicemic si calitatea vietii pacientilor diagnosticati cu diabet. [continuare]

Recipientele din plastic pentru mancare si bauturi maresc riscul de diabet si boli de inima

Categoria: Diverse

Folosirea ambalajelor de plastic (sticle, biberoane sau alte recipiente pentru mancare si bauturi) creste riscul de diabet si boli de inima, din cauza substantei chimice biosphenol A, prezenta in compozitia acestora, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de presa britanica. [continuare]

prof. dr. gheorghe mencinicopschi lanseaza cartea 'si noi ce mai mancam- noua ordine alimentara'

Categoria: Diverse

Bucuresti, 3 februarie 2010 – prof. Gheorghe Mencinicopschi si editura Coreus Publishing lanseaza “SI NOI CE MAI MANCAM - Noua ordine alimentara”, volumul 1, o carte revolutionara despre alimente si industria alimentara, dar si o carte educativa despre cum sa mancam si sa gatim sanatos. [continuare]

Pagina 1 din 20 (573 rezultate)