Clickmed
programare rapida la medic

ce contin stafidele

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog

Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si calorii. Exceptiile... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Zaharul in alimentatia copiilor

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Februarie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Buna seara! va rog frumos sa mi spuneti ce anume contin ovulele veregen, cat de eficeiente sunt? ?

Din Comunitate

tin sa mentionez ca mi a iesit la papanicolau LSIL si am facut HPV, am 2 tulpini 31 si 66, colposcopia din ce mi a spus doamna doctor : " un col aproape normal, se vede o mica modificare, nimic grav... " mentionez ca folosesc coriolus MRL, vitamica c, vitamina d3 si pe langa acestea am primit ovulele cu sinecatechine, veregen gasite si preparate la o singura farmacie din Bucuresti , nu am gasit absolut nici o informatie despre ele si nu stiu daca sa incep administrarea lor , nestiind mai nimic despre ele, pot face mai rau ? sa irite, afecteze colul ? astept un raspuns si va multumesc din suflet! [continuare]

Ar trebui sa continui sa iau anticonceptionale?

Din Comunitate

Buna ziua! Am inceput sa iau anticonceptionale Karissa in urma cu 11 zile din cauza unor chisturi la ovare. Dupa terminarea menstruatiei care tine de obicei 4 zile aceasta a continuat cu spotting si de o saptamana nu s-a oprit. Ar trebui sa ma opresc din a le lua ? Cand se va opri acest spotting ? [continuare]

Oare sa pun punct unei relatii sau sa mai continui de teama singuratatii si de dragul copilului?

Din Comunitate

Sunt intr-o relatie de 10ani si jumatate cu un barbat cu 8ani mai mare decat mine. Ne-am mutat impreuna dupa 6ani si jumatate de relatie, mai mult din dorinta mea. Nu a parut fericit si nici nu prea statea acasa, jos in fata scarii fiind sali de noroc unde se juca la aparate. A castigat, a pierdut, dupa care toti banii i-a introdus inapoi. Relatia dintre noi era una foarte tensionata, comunicam mai deloc. Dupa o luna si jumatate ne-am despartit, dar dupa doar 2 saptamani ne-am reimpacat el spunand ca stie unde a gresit, ca a fost un prost si ca nu v a mai face lucrul acesta si ca tine mult la mine. Au trecut aproximativ 3 ani si am ramas insarcinat, timp in care el mai juca la aparate, dar imi ascundea. Cand am ramas gravida a fost cea mai frumoasa perioada petrecuta impreuna, era atat de bun, calm, cald, iubitor si mereu atent la nevoile mele. Desi nu stateam tocmai bine cu banii, a fost o perioada fericita. Era vara cand eram gravida in 4 luni si il banuiam ca el mai are inca... [continuare]

Sa continui normalcu anticonceptionale desi nu mi-a venit menstruatia?

Din Comunitate

Buna ziua!! Conform doctorilor de ob-g, am Sindromul Ovarelor Micropolichistice. S-a ajuns la aceasta concluzie in urma lipsei menstruatiei aproape 1 an, multiple consultatii si ecografii transvaginale. Prima data am fost in Romania la analize, dupa care in Anglia, deoarece m-am mutat acolo pe perioda studiilor. Acolo, intr-un final, am primit tratament cu anticonceptionalele Rigevidon(21 pastile). Totul a mers foarte bine timp de 2 ani. Menstruatia a venit ceas, rare intamplarile in care mi-a intarziat o zi. M-am intors in Romania si am continuat tot cu Rigevidon, dar aici sunt 21+7. Fiind obisnuita 2 ani sa nu am cele 7 pastile, nu prea le-am luat, uitand de ele. La fel, menstruatia a venit ceas. Ultima menstruatie a fost pe 30 noiembrie 2019, am continuat cu folia de ac, unde am luat doar 1 pastila din cele 7 maro. Urma sa imi vina pe 28 decembrie 2019, dar suntem deja in 31, am simptome de menstruatie, dar fara secretie. Am folosit Barza Ultrasensibil si rezultatele au fost... [continuare]

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]

7 alimente care ar putea fi inselatoare

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Generalitati Credeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde. Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora. In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata. Ulei de masline Nu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii. Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales... [continuare]

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]

Arginina: beneficii si riscuri

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Septembrie 2012

Generalitati Arginina este un aminoacid esential. Desi organismul produce arginina in cantitati suficiente, de cele mai multe ori, ar putea fi nevoie de suplimentarea acesteia. Arginina se regaseste in alimentele care contin proteine. Arginina este un precursor chimic al oxidului nitric (un vasodilatator). Dovezile precoce sugereaza ca arginina poate ajuta la tratarea afectiunilor medicale care necesita cresterea vasodilatatiei. Aceste conditii includ durerile in piept, ateroscleroza (artere infundate), boli de inima sau insuficienta cardiaca, disfunctie erectila, claudicatie intermitenta/boli vasculare periferice si dureri de cap induse de inflamatia vaselor de sange. Care sunt beneficiile oferite de arginina pentru sanatatea inimii? In organism, aminoacidul numit arginina se transforma in oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmitator puternic care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si imbunatateste circulatia sangelui. Unele dovezi arata ca arginina poate... [continuare]

Retete fara gluten pentru craciun

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]

Alimente surprinzator de bogate in zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2013

Generalitati In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an. Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar. Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede. Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar. Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare. V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar. Alimente imbogatite cu zahar - Cereale - Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre. Totusi, este foarte important ca... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Generalitati Cafeaua s-a dovedit a fi un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, din prisma continutului bogat in antioxidanti. Numeroase studii vorbesc despre efectele pozitive ale cafelei asupra sanatatii, insa exista si cercetari care aduc in discutie potentialele substante nocive din boabele de cafea, anumite toxine care ar predispune organismul la imbolnavire. Oamenii de stiinta continua sa cerceteze efectele adverse asociate cu consumul regulat de cafea, deocamdata consinderat a fi un obicei benefic. Micotoxinele din cafea Fungii sunt organisme care se impart in trei tipuri principale drojdii, mucegaiuri si ciuperci. In timp ce drojdia creste si functioneaza ca un organism unicelular, mucegaiurile formeaza filamente multicelulare. Unele tipuri de mucegaiuri pot creste pe culturi comestibile, precum cerealele si boabele de cafea, producand substante chimice numite micotoxine, cu efect otravitor atunci cand ajung in organism in cantitati mari. Totodata,... [continuare]

Vrei sa slabesti? iata ce fructe trebuie sa eviti cu desavarsire!

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Februarie 2016

Fructele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, insa unele sortimente nu trebuie sa fie consumate in exces, fiindca au un continut mare de zahar. Este cunoscut faptul ca zaharul este unul dintre marii dusmani ai siluetei, fiindca favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, iar daca tii o cura de slabire, este bine sa consumi cu moderatie fructele bogate in zahar. Iata la ce fructe trebuie sa renunti daca vrei sa scapi de kilogramele in plus: Strugurii 100 de grame de struguri contine 18 grame de zahar. Ideal ar fi sa nu mananci mai mult de 80 de grame de struguri in fiecare zi, daca vrei sa iti mentii silueta. Nutritionistii ii recomanda in dieta zilnica persoanelor care se afla la cure de ingrasare, mai ales ca sunt bogati in resveratrol si antioxidanti, substante cunoscute pentru proprietatile anticancer. Litchi Originar din China, fructul litchi are un continut ridicat de zahar, mai exact 15 grame in 100 de grame de fruct. De asemenea, un fruct contine si 125 de... [continuare]

Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 05 August 2016

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei. Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide. Saritul peste micul dejun iti incetineste metabolismul si te face sa te simti lipsit de vlaga si demotivat. Cand esti pe fuga dimineata si nu ai timp sa-ti prepari un mic dejun pe cinste, poti sa alegi unul dintre meniurile prezentate mai jos. Sunt foarte usor si rapid de preparat si bogate in nutrienti. Iaurt cu fulgi de ovaz, seminte crude de dovlec si stafide Iaurtul este considerat un aliment minune, care contribuie la longevitatea organismului. El iti ofera o doza optima de calciu, grasimi benefice si glucide. Adauga in iaurt doua, trei linguri de fulgi de ovaz marunti, acestia contin foarte multe proteine. Consumul de ovaz este indicat in special celor care obisnuiesc sa mearga la sala. Pentru un aport marit de antioxidanti,... [continuare]

Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase sunt

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2016

Uscarea fructelor reprezinta una dintre cele mai vechi metode de conservare a lor. Daca iti place sa mananci stafide, curmale, caise deshidratate, merisoare confiate sau prune uscate, trebuie sa stii ca nu e indicat sa fie consumate in exces. Diferenta intre fructele uscate si fructele confiate Multa lume le confunda pentru ca arata la fel. In realitate, ele se prepara diferit. Pentru a fi confiate, fructele se fierb mai multe zile la rand intr-o solutie concentrata de zahar. Astfel, fructele confiate devin adevarate bombe calorice. Din contra, uscarea fructelor presupune deshidratarea lor sau eliminarea apei din compozitie. Poti usca fructele acasa, lasandu-le la soare sau tinandu-le in cuptor 24 de ore, la o temperatura de 80 de grade. In industrie, uscarea fructelor se realizeaza prin expunerea lor la caldura uscata a unui aparat de deshidratare. Fructele uscate sunt mai bogate in calorii Fructele deshidratate au un gust delicios, in general, insa nu sunt la fel de... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Octombrie 2016

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida. Albastru si mov:... [continuare]

Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2017

Generalitati Aproape toate produsele pe care le cumparam si le consumam contin zahar. Ca sa fii sanatos, trebuie sa limitezi consumul de zahar; altfel, spus maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din zahar. Foarte multe alimente contin mai mult zahar decat credem. Fructele uscate, supa de rosii la conserva, ketchup-ul, stafidele, sosul de la spaghete, pizza congelata sunt doar cateva dintre alimentele care au o mare cantitate de zahar. Principalele alimente care contin zahar • Iaurtul degresat , atat de preferat la micul dejun, contine zaharuri cunoscute ca macronutrienti, care incetinesc digestia. • Stafidele . Procesul de deshidratare confera fiecarui fruct mai multe zaharuri per volum, de aceea stafidele contin mult zahar. In general, fructele uscate se afla in topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de zahar. • Salata de varza cumparata de la fast-food. Acest tip de salata contine maioneza, ceea ce inseamna ca are si o cantitate importanta de... [continuare]

Fructanul, noul gluten?

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2018

Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Fruct

Din Dictionar Termeni

Produs comestibil al unor vegetale, de savoare in general dulce. fructele sunt bogate in apa, in glucide (fructoza, mai ales), in fibre vegetale (celuloza si pectina, prezente mai ales in coaja lor), in vitamine (vitamina c in citrice mai ales, vitaminele b1, B2 si B6 in fructele uscate, precursorii de vitamina A in fructele cu sambure si in fructele baca) si in saruri minerale. Continutul lor in glucide variaza intre 5 si 19% pentru fructele proaspete, pana la 40%, chiar 60% pentru fructele uscate (curmale, smochine, stafide). Fructele uscate au o valoare calorica mult mai ridicala decat fructele proaspete si sunt foarte bogate in glucide simple, in sodiu, potasiu si calciu. Fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune) sunt bogate in fibre, in proteine si mai ales in lipide; ele sunt mult mai calorice decat fructele proaspete: 400 calorii pentru 100 grame. Consumate in cantitati rezonabile, fructele proaspete constituie un bun aport de fibre si de vitamine. Pregatirea lor termica... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)