Volum urinar sau Diureza (urina)


Descriere

Diureza reprezinta cantitatea de urina eliminata pe parcursul a 24 de ore. Acest volum variaza in functie de aportul de lichide, dar si de pierderea acestora pe parcursul zilei.

Majoritatea adultilor cu un aport normal de lichid de aproximativ 2 litri pe zi urineaza de unu pana la sase ori pe zi, cu un volum care se incadreaza intre 800 si 2.000 de mililitri. In mod obisnuit, la un adult mictiunile sunt indolore, fara dificultate si au prevalenta diurna.

Diureza variaza in raport cu aportul de lichide, capacitatea excretorie a rinichiului, transpiratia, pierderile intestinale, climatul, anotimpul, echilibrul neuroendocrin.

Efectuarea testului este recomandata atunci cand, in urma testelor de sange, de urina sau imagistice, apare suspiciunea de afectare a functiei renale.

Volumul de urina este in mod normal masurat ca parte a unui test care monitorizeaza cantitatea de substante care trec prin urina intr-o zi.

Aceste substante sunt:
- creatinina;
- sodiu;
- potasiu;
- azot;
- proteine.

Testul trebuie efectuat si in cazul persoanelor cu poliurie (un volum de urina peste medie), asa cum se intampla in cazul pacientilor cu diabet insipid.

Printre dereglarile care afecteaza volumul normal de urina se numara:
- Poliuria
Reprezinta depasirea unei diureze de 2000ml/24 de ore. Aceasta poate fi de natura fiziologica, atunci cand creste consumul de lichide, ca urmare a stresului sau a temperaturilor scazute, de natura patologica, ceea ce inseamna ca poate fi tranzitorie sau permanenta, poate avea o cauza renala sau extrarenala.

Poliuria poate fi cauzata si de absenta secretiei hormonului antidiuretic in diabet insipid sau poate aparea ca urmare a bolilor care realizeaza o diureza osmotica - diabet zaharat.

Excesul de urina mai poate semnala probleme de sanatate care includ: infectie la nivelul vezicii urinare (frecvente la copii si femei), incontinenta urinara, diabet, insuficienta renala, pietre la rinichi, polidipsie psihogena, o tulburare mentala care provoaca sete excesiva, hiperplazie benigna de prostata (frecventa la barbati cu varsta peste 50 de ani), anumite tipuri de cancer.

- Anuria
Reprezinta absenta urinei in vezica. Bolnavul nu urineaza intrucat vezica este goala sau contine o cantitate mult prea mica de urina, sub 100 de mililitri in 24 de ore. Trebuie deosebita de retentia acuta de urina, care are loc atunci cand pacientul nu poate urina din cauza unui obstacol subvezical, in ciuda faptului ca urina sa este plina.

Anuria este incapacitatea rinichiului de a produce urina prin scaderea brusca a filtrarii glomerulare. Printre cauzele anuriei se numara: diabetul zaharat necontrolat, care poate duce la cetoacidoza diabetica, apoi la insuficienta renala acuta, tensiunea arteriala crescuta, care in timp poate deteriora arterele din jurul rinichilor, perturband functia renala, boala renala cronica, o forma de insuficienta renala pe termen lung care scade capacitatea organismului de a elimina deseurile prin urina, pietrele si tumorile la rinichi.

- Nicturia
Aceasta este caracterizata prin prevalenta diurezei nocturne comparativ cu cea diurna sau egalarea lor.

- Opsiuria

Reprezinta o intarziere eliminarii urinei dupa aportul de lichide. In mod normal, lichidele consumate se elimina in urmatoarele 4 ore.

- Oliguria
In acest caz, volumul de urina eliminat in 24 de ore este cuprins intre 500 si 750 ml. Cauzele oliguriei sunt de natura fiziologica, atunci cand aportul de lichide este scazut, transpiratia este abundenta, de natura patologica, renala sau extrarenala.

- Incontinenta urinara
Este caracterizata prin mictiuni involuntare.

Diureza osmotica (diureza fortata) reprezinta o modalitate de epurare a organismului in caz de intoxicatii medicamentoase. Metoda este recomandata in intoxicatii cu barbiturice, carbamat si fenotiazine.Recomandari

Anumite medicamente pot afecta rezultatele testului. Medicul ar putea solicita intreruperea administrarii medicatiei inainte de testare.Pregatire pacient

Se curata bine zona intima (zona uretrei). Se noteaza frecventa emisiilor de urina.Limite si interferente

Rezultatul testului poate fi influentat de:
- deshidratare;
- orice tip de examen de raze X cu materie de contrast efectuat in decurs de 3 zile inainte de testul de urina;
- fluid din vagin care patrunde in urina;
- stres emotional;
- efort fizic;
- infectii ale tractului urinar.


De asemenea, unele alimente cum ar fi patrunjelul si papadia, sau bauturi precum ceaiul verde si ceaiul negru, sunt diuretice naturale. Bauturile cu cofeina si alimentele foarte sarate pot, de asemenea, sa creasca productia de urina. Expunerea la temperaturi scazute conduce la cresterea frecveintei urinarii.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK