Volum eritrocitar mediu


Descriere

Volumul eritrocitar mediu (VEM) este volumul mediu ocupat de un eritrocit. VEM este crescut sau scazut, in functie de dimensiunea medie a celulelor rosii.

VEM este masurat in femtolitri (fl) sau micrometri cubici. Acest parametru depinde de osmolaritatea plasmatica si de numarul diviziunilor eritrocitare.

Volumul eritrocitar mediu este un parametru utilizat in clasificarea anemiilor pe baza morfologiei celulelor rosii si poate sugera mecanismul fiziopatologic al afectarii eritrocitare.

De asemenea, impreuna cu ceilalti indici eritrocitari permite identificarea precoce a proceselor care cauzeaza anemia.

Impreuna cu ceilalti indici eritrocitari, poate permite detectarea precoce a unor procese care vor cauza anemie.

Eritrocitele indeplinesc o varietate de functii, intre care:
- Transportul oxigenului si dioxidului de carbon;
- Transportul aminoacizilor si lipidelor absorbite in tesuturi;
- Transportul enzimelor;
- Reglarea echilibrului acido-bazic;
- Participarea activa la fibrinoliza si la activitatea hemostazei in general.

Determinarea volumului eritrocitar mediu este esentiala. In cazul in care un pacient sufera un deficit de ciancobalamina, adica de vitamina B12, indicele VEM indica prezenta macroanemiei.

In cazul in care VEM este semnificativ mai mare decat intervalul normal, acest lucru indica prezenta tulburarilor hipotonice, cu deshidratare hipertona.

Daca volumul eritrocitar mediu este normal, dar se asociaza cu RBW (reactia Bordet-Wasserman) < 15 (raportul dintre deviatia standard a marimii eritrocitelor si VEM), anemia este de tip normocitar.

Tipuri de anemie normocitara: anemie posthemoragica, endocrina, hemolitica, hepatica, mielodisplazica, renala, diseritropoietica si anemie cauzata de malnutritie.

Principalele tipuri de anemie, clasificate pe baza morfologiei celulelor rosii si a cauzelor lor comune:
- Anemie cu deficit de fier;
- Anemia bolilor cronice;
- Talasemie;
- Anemie sideroblastica.

Cauzele comune ale anemiei macrocitare (VEM crescut):
- Anemie cu deficit de folat;
- Anemie cu deficit de vitamina B12;
- Boala hepatica;
- Anemie hemolitica;
- Hipotiroidism;
- Exces de alcool;
- Anemie aplastica;
- Sindromul mielodisplazic;

Cauzele anemiei normocitare si normocrome (VEM normal):
- Anemia bolilor cronice;
- Pierderea acuta de sange;
- Anemia hemolitica;
- Anemia din boala cronica de rinichi;
- Anemie aplastica.

Atunci cand se iau in considerare cauzele anemiei, liniile directoare de mai sus sunt utile, dar au si limitari.

De exemplu, anemia hemolitica si anemia aplastica se pot manifesta ca anemie normocroma si normocitara sau anemie macrocitara; anemia bolilor cronice poate fi anemie normocroma si normocitara sau anemie microcitara; o anemie anticoagulanta poate fi anemie microcitara, anemie macrocitara sau anemie normocroma si normocitara (datorita prezentei populatiei dimorfe de microcite si macrocite).Recomandari

Volumul eritrocitar mediu se masoara printr-un test de sange. VEM, in conformitate cu standardele stabilite, variaza de la 80 la 100 femtolitri.Pregatire pacient

Se recomanda evitarea cu o zi inainte a meselor bogate in lipide, care pot interfera cu anumiti parametri ai hemogramei.

Sexul, varsta pacientului, precum si anumite conditii cum ar fi: starea de soc, varsaturile incoercibile, deshidratarea sau hiperhidratarea pacientului, precum si anumite tratamente urmate de pacient trebuie comunicate laboratorului.

In cazul monitorizarii regulate a anumitor parametri, proba de sange trebuie recoltata in acelasi moment al zilei.

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine. In anumite cazuri, pacientul poate lesina sau poate reclama stari de ameteala in momentul introducerii acului in vena. Se mai noteaza si sangerari abundente in locul in care a fost introdus acul, dar si formarea unui hematom.

In cazul persoanelor care stiu ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui se recomanda informarea cadrului medical care efectueaza prelevarea de sange, pentru a evita eventuale complicatii.Limite si interferente

Volumul eritrocitar mediu poate varia in functie de varsta si, uneori, in functie de parametri utilizati de laborator. VEM este crescut in sarcina, alaptare si la copii in perioada de crestere.

O treime dintre pacientii varstnici pot avea un VEM crescut fara o cauza identificabila.

VEM poate fi fals crescut in prezenta aglutinarii globulelor rosii in sange sau a hiperglicemiei severe (glucoza> 600mg / dl), deoarece eritrocitele cresc in volum.

Daca pragul inferior al analizorului este fixat prea sus, este calculat un VEM mai mare deoarece eritrocitele mai mici nu sunt masurate. Daca pragul superior este prea mare, sunt masurate si leucocitele, iar VEM este crescut.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK