Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor


Descriere

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) reprezinta rata la care sedimenteaza hematiile dintr-o proba de sange anticoagulat in decurs de o ora.

Cand sangele este plasat intr-un tub inalt si subtire, celulele rosii din sange (eritrocitele) se sedimenteaza lent pe fundul recipientului, ca urmare incarcaturii de suprafata negativa a acestora, care face ca celulele adiacente sa se respinga atunci cand distanta intercelulara scade sub un nivel minim.

Testul de sange VSH identifica prezenta unei inflamatii cauzata de una sau mai multe afectiuni, cum ar fi infectii, tumori sau boli autoimune, dar care ajuta si la diagnosticarea si monitorizarea conditiilor specifice, cum ar fi arterita temporala, vasculita sistemica, polimialgia reumatica sau artrita reumatoida.

Inflamatia poate cauza acumularea celulelor. Cu cat celulele rosii din sange se sedimenteaza mai mult, cu atat este mai mare raspunsul inflamator al sistemului imunitar.

Celulele rosii se depun intr-o rata mai rapida in prezenta unui nivel crescut de proteine, in special proteine ​​numite reactanti de faza acuta. Nivelul reactivilor in faza acuta, cum ar fi proteina C reactiva si fibrinogenul, creste in sange ca raspuns la inflamatie.

Inflamatia face parte din raspunsul imun al organismului. Poate fi acuta, se dezvolta rapid dupa traume, leziuni sau infectii, sau poate aparea pe o durata lunga (cronica), in afectiuni precum boli autoimune sau cancer.

Testul vitezei de sedimentare eritrocitara este util atunci cand se evalueaza unele tipuri de artrita si simptome care afecteaza muschii. De asemenea, acesta pot ajuta la confirmarea diagnosticului anumitor conditii, inclusiv:
- Arterita celulara giganta
- Polimialgia reumatica
- Artrita reumatoida.

Tot VSH-ul este folosit si in diagnosticul diferential intre Sindromul Kawasaki si arterita Takayasu, cea de-a doua avand un VSH mult marit fata de sindromul Kawasaki care are un VSH micsorat sau in limita medie a valorilor normale.
Testul de sedimentare poate ajuta la determinarea severitatii raspunsului inflamator si la monitorizarea efectului tratamentului.

Deoarece un test de sedimentare eritrocitara nu poate identifica problema care provoaca inflamatia in organism, acesta este de obicei insotit de alte teste de sange, cum ar fi testul pentru proteina C reactiva.
Rata de sedimentare a eritrocitelor este un test relativ simplu, ieftin, nespecific, care este folosit de multi ani.

Tratamentul se refera, de regula, la terapia patologiei de baza.Recomandari

Testarea vitezei de sedimentare eritrocitara este recomandat sa se efectueze atunci cand medicul suspecteaza o afectiune care provoaca inflamatii, atunci cand sunt prezente semne si simptome asociate cu arterita temporala, vasculita sistemica, polimialgia reumatica sau artrita reumatoida, cum ar fi dureri de cap, dureri de gat sau umar, durere pelvina, anemie, apetit scazut, pierderea inexplicabila in greutate si rigiditate articulara.

Testul screening se efectueaza cand exista suspiciunea de reactii inflamatorii, infectii, boli autoimune, discrazii plasmocitare.

De asemenea, testarea vitezei de sedimentare a hematiilor este indicata in monitorizarea evolutiei tratamentului in boli precum arterita temporala, polimialgie reumatica, artrita reumatoida, reumatism articular acut, lupus eritematos sistemic, boala Hodgkin, tuberculoza, endocardita bacteriana.

VSH este o analiza de screening care se recomanda a fi efectuata o data la 6 luni sau cel mult o data pe an sau oricand, la indicatia medicului.Pregatire pacient

Testul pentru determinarea vitezei de sedimentare a hematiilor este un simplu test de sange, care nu presupune niciun fel de pregatire. Cu toate acestea, o masa lipidica poate determina alterari plasmatice.Limite si interferente

Mai multe afectiuni pot afecta proprietatile sangelui si, implicit, viteza de sedimentare a celulelor rosii din sange.

Astfel, informatiile despre boala inflamatorie pot fi ascunse de influenta altor conditii. Acesti factori includ:
- Varsta inaintata;
- Anemie;
- Sarcina;
- Afectiuni renale;
- Menstruatie;
- Boala tiroidiana;
- Unele tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu;
- Infectie;
- Unele tipuri de tratamente medicamentoase.
La interpretarea rezultatelor testului de sedimentare eritrocitara, medicul va lua in calcul eventualii factori care pot influenta testul.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK