TSH (hormonul stimulant al tiroidei) - tirotropina


Descriere

TSH reprezinta hormonul de stimulare a tiroidei. TSH este produs de glanda pituitara, un organ mic situat sub creier si in spatele cavitatilor sinusale.

Un test TSH este un test de sange care masoara acest hormon si se face pentru a afla daca glanda tiroida functioneaza asa cum ar trebui.

TSH stimuleaza glanda tiroida sa elibereze hormonii tiroxina (T4) si triodotironina (T3) in sange. Rezultatul testului releva daca pacientul respectiv este hiperactiv (are hipertiroidism) sau subactiv (are hipotiroidism).

De asemenea, testul poate detecta o tulburare tiroidiana inainte ca pacientul sa aiba probleme.

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata langa gat care produce hormoni cu rolul de a regla modul in care corpul foloseste energia.

Aceasta joaca un rol important in reglarea greutatii, a temperaturii corpului, a fortei musculare si chiar a starii de spirit. Atunci cand nivelul tiroidei din corp este scazut, glanda hipofizara produce mai mult TSH. Pe de alta parte, atunci cand nivelul tiroidei este ridicat, glanda pituitara face mai putin TSH.

Afectiunile tiroidiene pot fi clasificate in: hipotiroidism si hipertiroidism.

Hipotiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea putini hormoni, determinand incetinirea metabolismului.

Simptomele hipotiroidismului includ: oboseala, crestere in greutate, caderea parului, toleranta scazuta la temperaturi joase, menstruatii neregulate, dificultate de concentrare.

Cea mai frecventa cauza ale hipotiroidismului este boala Hashimoto, o afectiune autoimuna care determina corpul sa atace propriile celule tiroidiene. Astfel, tiroida nu este capabila sa produca o cantitate suficienta de hormoni. Nu intotdeauna pacientul va avea simptome, astfel ca boala poate progresa nestingherita mai multi ani.

De asemenea si tiroidita, o inflamatie a glandei tiroide, de multe ori cauzata fie de o infectie virala, fie de o tulburare autoimuna, cum ar fi boala lui Hashimoto, duce la instalarea hipotiroidismului. O forma temporara de tiroidita este tiroidita postpartum, care apare la unele femei dupa nastere.

Hipertiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea multi hormoni, determinand accelerarea metabolismului.

Simptomele hipertiroidismului includ apetitul crescut, anxietate, dificultatea de a dormi, cresterea ritmului cardiac.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului este boala Graves, o tulburare in care tiroida devine mai mare si produce o cantitate excesiva de hormoni.

Nivelurile TSH prea mari sau prea mici pot indica faptul ca tiroida nu functioneaza corect. Trebuie mentionat si ca modificarile tiroidei se pot produce inclusiv in timpul sarcinii.

Aceste modificari nu sunt semnificative, dar unele femei pot dezvolta boala tiroidiana in timpul sarcinii. Hipertiroidismul apare la aproximativ una din fiecare 500 de sarcini, in timp ce hipotiroidismul apare la aproximativ una din 250 de sarcini.
Recomandari

Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticarea afectiunilor tiroidiene.

Este folosit, de asemenea, pentru screening in cazul unei glande tiroide subactiva sau hiperactiva.

Prin masurarea nivelului TSH in sange, medicul poate stabili cat de bine functioneaza tiroida, dar poate stabili si diagnosticul diferential al afectiunilor axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Insa de cele mai multe ori pacientul primeste recomandare pentru efectuarea acestui test daca medicul suspecteaza ca exista posibilitatea existentei unor tulburari tiroidiene.

Testarea mai este utilizata si pentru a monitoriza terapia de substitutie tiroidiana la persoanele cu hipotiroidism sau pentru a monitoriza tratamentul anti-tiroidian la persoanele cu hipertiroidie.

Aceasta investigatie ajuta inclusiv la diagnosticarea si monitorizarea problemelor de infertilitate la femei.Pregatire pacient

Testul e indicat sa fie facut dimineata, deoarece nivelul TSH poate fluctua in timpul zilei. Nu este necesara o pregatire speciala. Cu toate acestea, anumite medicamente pot interfera cu testul TSH, de aceea este bine ca pacientul sa-i comunice medicului ce medicamente ia.Metoda

Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).Limite si interferente

Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sexul, istoricul sanatatii, metoda utilizata pentru test.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK