Toxoplasma Gondii: Anticorpi IgG si IgM


Descriere

Toxoplasma gondii este un parazit care nu poate fi vazut cu ochiul liber, ci la microscop. La majoritatea oamenilor sanatosi, infectia nu produce simptome sau daca sunt acestea seamana cu cele ale gripei.

Atunci cand o femeie gravida este infectata si transmite copilului ei nenascut sau cand o persoana cu un sistem imunitar slabit (imunocompromitata) se infecteaza, parazitul poate provoca complicatii grave.

Toxoplasma gondii este foarte comuna, se gaseste in intreaga lume si in unele tari a infectat pana la 95% din populatie. Infectia poate fi obtinuta prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate, in special prin consumul de carne neprelucrata sau bruta, prin manipularea gunoiului de pisica contaminata sau prin joc in nisipurile contaminate, prin transmiterea de la mama la copil si rar poate fi transmisa in timpul transplantului de sange sau a sangelui transfuzie.

Gazda Toxoplasmei gondii sunt pisicile salbatice si domestice care se infecteaza prin consumul de pasari infectate, rozatoare sau carne neprelucrata contaminata.

O infectie cu Toxoplasma gondii poate provoca simptome si complicatii semnificative la persoanele cu sisteme imunitare slabite, cum ar fi cele care au HIV / SIDA, sunt supuse chimioterapiei, au avut recent un transplant de organe sau sunt pe medicamente imunosupresoare.

Poate afecta sistemul nervos si ochii, provocand dureri de cap, convulsii, confuzie, febra, encefalita, pierderea coordonarii si vederea incetosata.

Cand o femeie se infecteaza in timpul sarcinii, exista o sansa de 30-40% ca infectia sa fie transmisa copilului ei nenascut. Daca aceasta infectie congenitala apare la inceputul sarcinii, aceasta poate provoca avorturi spontane sau poate duce la complicatii severe la nou-nascut, inclusiv retard mental, crize convulsive, orbire si ficat sau splina marita.

Multi copii infectati, in special cei expusi mai tarziu in timpul sarcinii, vor aparea normali la nastere, dar pot produce simptome, cum ar fi infectii severe ale ochilor, pierderi de auz si dizabilitati de invatare, ani mai tarziu.

Exista mai multe metode de testare, iar alegerea testelor si probelor colectate depinde de persoana, de simptomele acestuia.
Testarea anticorpilor. Cand cineva este expus la T. gondii, sistemul imunitar raspunde prin producerea de anticorpi impotriva parazitului.

Doua clase de anticorpi Toxoplasma pot fi gasite in sange: IgM si IgG.

Anticorpii IgM sunt primii care sunt produsi de organism ca raspuns la o infectie cu Toxoplasma gondii. Acestia sunt prezente la majoritatea persoanelor intr-o saptamana sau doua dupa expunerea initiala. Productia de anticorpi IgM creste pentru o perioada scurta de timp si apoi scade.

Ulterior, chiar dupa luni de la infectia initiala, nivelul (titrul) anticorpului IgM scade sub un nivel detectabil la majoritatea oamenilor. IgM suplimentar poate fi produs atunci cand T. gondii este reactivat si / sau cand o persoana are o infectie cronica.

Anticorpii IgG sunt produsi de organism la cateva saptamani dupa infectia initiala si asigura protectie pe termen lung. Nivelurile de IgG cresc in timpul infectiei active, apoi se stabilizeaza odata ce infectia Toxoplasma se rezolva si parazitul devine inactiv. Odata ce o persoana a fost expusa la Toxoplamsa gondii, acea persoana va avea o cantitate masurabila de anticorp IgG in sangele lor pentru tot restul vietii.

Se poate face si detectarea moleculara. Testele moleculare pot fi efectuate pentru a detecta si masura ADN Toxoplasmei gondii din sange, lichid cefalorahidian, sau proba din lichidul amniotic.

Testarea anticorpilor este utila atunci cand un pacient are un sistem imunitar slabit sau atunci cand el are simptome de boala asemanatoare gripei, sau alte simptome care sugereaza toxoplasmoza. Semnele si simptomele toxoplasmozei pot include: noduli limfatici umflati, febra, transpiratii nocturne, slabiciune, oboseala, dureri de cap si de corp, uneori este prezenta durerea in gat.

O infectie mai grava care afecteaza sistemul nervos central, inclusiv creierul, poate provoca schimbari vizuale si mentale.
Testarea moleculara se realizeaza atunci cand se suspecteaza o infectie cu toxoplasmoza la o persoana imunocompromitata sau pentru a determina daca un copil nenascut a fost infectat.

Lichidul amniotic poate fi testat in timpul sarcinii atunci cand o mama are dovezi ale unei infectii acute, asa cum este indicat de un rezultat pozitiv al testului de anticorpi IgM IgM.

Absenta anticorpilor IgG si IgM anti-Toxoplasma gondii este sugestiva pentru absenta infectiei. Daca exista suspiciunea unei infectii recente se recomanda repetarea testarii peste 3 saptamani. In cazul pacientelor gravide se repeta testarea la intervale de 8-12 saptamani.Recomandari

Un test de toxoplasma este un test de sange care determina daca o persoana are anticorpi serici la parazitul Toxoplasma gondii.
Corpul unei persoane face acesti anticorpi numai dupa ce a fost infectata de acest parazit.

Pentru majoritatea adultilor, toxoplasmoza este inofensiva si dispare fara a fi nevoie de tratament. Daca o femeie insarcinata devine infectata, cu toate acestea, infectia poate trece la fat. Acest lucru poate provoca leziuni ale creierului si orbire la copilul in crestere.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata.Limite si interferente

Toxoplasmoza este o infectie provocata de un parazit (toxoplasma gondii) si infectia poate provoca formarea de chisturi in creier si in muschi, inclusiv in inima.

Dar daca sistemul imunitar este sanatos, este putin probabil sa provoace probleme. O persoana poate avea toxoplasmoza fara sa stie.

Insa este mult mai probabil sa provoace probleme la persoanele ale caror sisteme imunitare nu sunt la putere deplina datorita unei probleme de sanatate precum HIV sau a unor tipuri de cancer sau tratamente pentru cancer.

De asemenea, poate fi daunatoare pentru copii, pe masura ce se dezvolta in uter - o femeie gravida o poate transmite copilului ei.

Daca exista suspiciunea unei infectii recente se recomanda repetarea testarii peste 3 saptamani. In cazul pacientelor gravide se repeta testarea la intervale de 8-12 saptamani.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK