Tiroxina libera


Descriere

Tiroxina (T4) este unul dintre cei doi hormoni majori produsi de glanda tiroida, un mic organ in forma de fluture. Celalalt hormon tiroidian major se numeste triiodotironina (T3) si impreuna contribuie la controlul ratei la care organismul foloseste energie. Productia T4 este reglementata de un sistem de feedback.

Cand nivelul T4 din fluxul sanguin scade, hipotalamul elibereaza hormonul eliberator al tireotropinei, care stimuleaza glanda hipofiza sa produca si sa elibereze hormonul stimulator al tiroidei (TSH). TSH stimuleaza apoi glanda tiroida pentru a produce si / sau elibera mai mult T4. Pe masura ce concentratia sanguina a T4 creste, eliberarea TSH este inhibata.

T4 reprezinta aproximativ 90% din hormonii tiroidieni. Atunci cand organismul cere hormon tiroidian, glanda tiroida elibereaza T4 stocata in circulatie. In sange, T4 este fie liber (nelegat), fie legat de proteina (legat in primul rand de globulina care leaga tiroxina).

Daca glanda tiroida nu produce T4 suficient, din cauza disfunctiei tiroidiene sau a TSH insuficient, atunci persoana afectata are simptome de hipotiroidism, cum ar fi cresterea in greutate, pielea uscata, intoleranta la frig, menstruatia neregulata si oboseala.

Hipotiroidismul netratat, numit mixedem, poate duce la insuficienta cardiaca, convulsii si coma. La copii, hipotiroidismul poate impiedica cresterea si duce la o intarzie a dezvoltarii sexuale. Daca glanda tiroida produce prea mult T4, rata functiilor corpului persoanei va creste si va provoca simptome asociate hipertiroidismului, simptome precum: cresterea frecventei cardiace, anxietate, scadere in greutate, dificultati ale somnului, tremuraturi de maini si umflarea ochilor care devin uscati.

Cele mai frecvente cauze ale disfunctiei tiroidiene sunt legate de tulburarile autoimune. Boala Graves provoaca hipertiroidismul si tiroidita Hashimoto provoaca hipotiroidism. Atat hipertiroidismul, cat si hipotiroidismul pot fi de asemenea cauzate de tiroidita, cancer tiroidian si producerea excesiva sau deficitara de TSH.

Efectul acestor conditii asupra producerii hormonului tiroidian poate fi detectat si monitorizat prin masurarea T4 libera.
Testele libere de tiroxina (T4 liber) sunt utilizate pentru a ajuta la evaluarea functiei tiroidiene si pentru a diagnostica bolile tiroidiene, inclusiv hipertiroidismul si hipotiroidismul, de obicei, dupa ce a fost descoperit la un pacient ca nivelul hormonului stimulator tiroidian (TSH) este anormal.

Semnele si simptomele hipertiroidismului pot include: cresterea ritmului cardiac, anxietate, pierdere in greutate, dificultate de dormit, tremor in maini, slabiciune, tulburari vizuale, sensibilitate la lumina, ochi iritati.
Simptomele hipotiroidismului pot include: crestere in greutate, piele uscata, constipatie, caderea parului, oboseala, menstruatie neregulata, marirea glandei tiroide.

In general, rezultatele T4 libere mari pot indica o glanda tiroida hipertiroidizata (hipertiroidism), iar rezultatele scazute T4 libere pot indica o glanda tiroida subactiva (hipotiroidism).

Rezultatele testului in sine nu sunt diagnostice, ci vor determina medicul sa efectueze teste suplimentare pentru a investiga cauza excesului sau deficientei. Atat rezultatele scazute, cat si cresterea T4 libera sunt asociate cu o varietate de afectiuni tiroidiene temporare sau cronice. Rezultatele T4 scazute, insotite de un nivel scazut de TSH sau rezultate T4 inalte, impreuna cu un TSH ridicat, pot indica o afectiune a glandei pituitare.

Nivelurile crescute ale T4 pot indica:
• hipertiroidism;
• tiroidita;
• niveluri ridicare de proteine in sange;
• prea mult iod;
• tumori intalnite la femeia gravida;
• adenom tiroidian toxic.

Nivelurile scazute ale T4 pot indica:
• malnutritia;
• deficienta de iod;
• hipotiroidism;
• problema hipofizara;
• boala Cushing;
• afectiuni psihiatrice.Recomandari

Un test T4 liber poate fi recomandat atunci cand o persoana are simptome de hipertiroidism sau hipotiroidism, in special daca testul TSH este in afara intervalului.

De asemenea, testul ajuta si la diagnosticarea afectiunilor tiroidei. Tulburari care pot afecta tiroida sunt: hipertiroidismul sau tiroida hiperactiva, hipotiroidismul sau tiroida subactiva si hipopituitarismul sau glanda pituitara subactiva.

De asemenea, testarea gratuita T4 poate fi recomandata in mod regulat impreuna cu alte teste tiroidiene atunci cand o persoana este supusa unui tratament pentru o tulburare tiroidiana.

In cazul femeilor gravide care au tulburari tiroidiene, medicul de familie poate indica testarea tiroidiana si in timpul sarcinii si dupa nastere pentru a monitoriza mama si copilul.

De multe ori, pacientului i se va recomanda sa efectueze si alte teste precum T3 sau TSH. TSH sau hormonul de stimulare a tiroidei provine din glanda hipofiza si stimuleaza tiroida sa elibereze atat T3, cat si T4.

Efectuarea unuia sau a ambelor teste poate contribui la o mai buna intelegere a problemei tiroidiene.Pregatire pacient

Pacientul nu trebuie sa manace cu 12 ore inainte de testare.Limite si interferente

Anumite medicamente, cum ar fi fenobarbitalul, pot afecta nivelul T4 liber.

Mai exact, scaderea T4 poate fi indusa si de administrarea unor medicamente precum: anticonvulsivante, litiu, metadona, ranitidina. De asemenea, sunt si medicamente care duc la cresterea T4.

Boala cronica severa, cum ar fi insuficienta renala cronica si ciroza hepatica, pot afecta, de asemenea, testul.

Gravidele au concentratii mai scazute de T4, corelate cu varsta gestationala. Aceasta scadere a nivelului T4 este cauzata de deficitului progresiv de iod.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK