Tiroglobulina


Descriere

Tiroglobulina (Tg) este o proteina produsa de glanda tiroida. Acest test masoara cantitatea de tiroglobulina din sange.

Glanda tiroida produce hormoni (tiroxina sau T4 si triiodotironina sau T3) care ajuta la reglarea ratei la care organismul foloseste energie. Tiroglobulina serveste ca sursa de T4 si T3. Productia acestor hormoni si eliberarea lor in sange este stimulata de hormonul hipofizogen TSH (hormonul de stimulare a tiroidei).

Tiroglobulina este produsa de toti indivizii sanatosi si, in mod normal, concentratia sa in sange este foarte scazuta. Concentratia tiroglobulinelor creste atat in cazul afectiunilor benigne (boala Graves, tiroidita subacuta, tiroidita Hashimoto) cat si a afectiunilor maligne (adenom tiroidian, cancer tiroidian papilar si folicular).

Prin urmare, este, pe de o parte, un indicator nespecific al disfunctiei tiroidiene si, pe de alta parte, un marker tumoral care poate fi utilizat pentru a monitoriza pacientii cu cancer tiroidian papilar si folicular dupa diagnosticare si tratament.

Testul de tiroglobulina este utilizat in principal ca marker tumoral pentru a evalua eficacitatea tratamentului pentru cancerul tiroidian si pentru a monitoriza recurenta. Nu orice cancer tiroidian va produce tiroglobulina, dar cele mai frecvente tipuri, bine-diferentiate tipuri de cancer tiroidian papilar si folicular, fac frecvent, ducand la cresterea nivelului de tiroglobulina in sange.

Testarea tiroglobulinelor poate fi utilizata, impreuna cu un test TSH, inainte de tratamentul cancerului tiroidian pentru a determina daca cancerul produce tiroglobulina. In plus, testul poate fi comandat la intervale dupa tratament pentru a monitoriza recurenta cancerului.

Testarea tiroglobulinelor este de asemenea recomandat ocazional pentru a ajuta la determinarea cauzei hipertiroidismului si pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru afectiuni cum ar fi boala Graves. Rar, testul poate fi utilizat pentru ca poate contribui la diferentierea intre tiroidita subacuta si tirotoxicoza factitia si pentru a determina cauza hipotiroidismului congenital la nou-nascuti.

Tiroglobulina este prezenta in sangele tuturor persoanelor sanatoase la o concentratie foarte scazuta.

Nivelurile tiroglobulinelor sunt masurate dupa operatie, pentru a determina daca tumora este complet eliminata (rezectia completa a tumorii).

In astfel de cazuri, daca nivelurile de tiroglobulina nu sunt detectate, inseamna ca operatia este de succes si nu a mai ramas nicio tumoare. Dar, tiroglobulina nu este un marker de diagnostic pentru cancerul tiroidian, de aceea, daca un pacient are niveluri crescute de tiroglobulina, nu inseamna neaparat ca au cancer.

Altfel spus, pacientii care au niveluri crescute de tiroglobulina nu inseamna ca au neaparat cancer. Nivele crescute de tiroglobulina pot fi observate in multe conditii non-maligne ale tiroidei.

Daca nivelul tiroloblobulinei este scazut pentru cateva saptamani sau luni dupa interventia chirurgicala, dar apoi incepe sa creasca in timp, atunci cancerul este probabil recurent sau raspandit (metastaza). Nivelurile scazute de tiroglobulina la cei tratati pentru boala Graves indica un raspuns la tratament.

Niveluri crescute ale nivelurilor de tiroglobulina sunt intalnite in:
• Anumite tipuri de cancere tiroidiene, cum ar fi cancerele papiliare si foliculare, incluzand cancerele metastatice papilare si foliculare,
• Ocazional, tumori benigne ale tiroidei, cum ar fi adenomul folicular benign, pot determina cresterea nivelului de tiroglobulina,
• Cancerul tiroidian recurent, daca tumoarea initiala a produs tiroglobulina. Cresterea nivelurilor de tiroglobulina la pacientii care au suferit operatie totala de tiroidectomie este o cauza de ingrijorare si poate indica recurenta cancerului.
• boala Gravis,
• tiroida subacuta,
• tiroida Hashimoto,

Niveluri scazute de tiroglobulina sunt intalnite in:
Cazuri de tirotoxicoza fictiva
Infuzie goiter, care duce la hipotiroidismRecomandari

Un test de tiroglobulina poate fi recomandat inainte de indepartarea chirurgicala a glandei tiroide pentru cancer. De asemenea, este comandat dupa finalizarea tratamentului pentru a determina daca poate fi lasat in urma orice tesut tiroidian rezidual normal si / sau canceros.

Acesta este adesea comandat in mod regulat dupa interventia chirurgicala pentru a se asigura ca tumora nu sa intors sau sa raspandit (monitor pentru recurenta si / sau metastaza). Totodata, testarea poate fi utila atunci cand o persoana are simptome de hipertiroidism si / sau o glanda tiroida marita, iar medicul suspecteaza ca persoana poate avea o afectiune tiroidiana. cum ar fi boala Graves sau tiroidita.

Poate fi recomandat la intervale regulate de timp, daca pacientul este tratat cu medicamente anti-tiroidiene (pentru afectiuni cum ar fi boala Graves) pentru a determina eficacitatea tratamentului. Rareori, poate fi comandat atunci cand un copil are simptome asociate cu hipotiroidismul.Pregatire pacient

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.Limite si interferente

Pacientii care au niveluri crescute de tiroglobulina nu inseamna ca au neaparat cancer.

Nou-nascutii au niveluri ridicate de tiroglobulina. De obicei, nivelurile scad lent, iar la varsta de 2 ani nivelurile sunt in intervalul adultilor.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK