Sediment urinar


Descriere

Echilibrul apei si al sarii din organismul uman este realizat de rinichi, prin excretia apei si a sarurilor, sub controlul strict reglementat de diversi hormoni.

Excretia anormala de substante biochimice in analiza de urina si prezenta anumitor cristale chimice sau a unor diferite tipuri de structuri celulare este primul semn de alarma pentru depistarea anumitor boli sau anomalii.

Componentele sedimentului urinar se clasifica in 3 grupe: 1) Substante chimice precum cristalele sau sedimente amorfe; 2) Celule din tractul sangvin sau urinar; si 3) Cilinidrii urinari.

1) Substantele chimice precum cristalele sau sedimentele amorfe
Prezenta substantelor chimice sub forma cristalelor in sedimentele urinare este influentata de reactia alcalina sau acida a urinei. Fosfatii, calciul, acidul uric si uratii sunt cel mai adesea detectati in sedimentele urinare. Alte substante chimice care mai pot fi gasite in sedimentul urinar pot fi carbonatul de calciu, de sodiu, cistina, tirozina, leucina, acidul hipuric, colesterol, xantina, bilirubina, sulfamide. Fosfatii sunt depozitati in urina alcalina si se dizolva in acidul acetic diluat. Cristalele au forme tipice si sunt solubile in acidul hidrocloric, dar cristalele din acidul uric nu sunt solubile in acidul acetic sau hidrocloric.

2) Hematiile sau celule rosii din sange pot fi detectate in sedimentele urinare in timpul macrohematuriei urinare cand nivelul hematiilor este >1000 hematii/ml de urina precum si in timpul microhematuriei (1000 celule rosii/ml de urina). Prezenta lor in urina ofera culoare sedimentelor. In cazul unei infectii urinare, cultura urinara ajuta la depistarea cauzei. Examinarea microscopica a sedimentului urinar este un test necesar pentru depistarea puroiului in urina, a celulele epiteliale si tumorale.

3) Cilindrii urinari se formeaza in tubii renali ai caror forma o ia. Ulterior sunt impinsi de lichid de-a lungul tubilor si sunt execrati in urina. Cilindrii urinari pot fi clasificati in functie de aspectul lor microscopic si anume:

• Cilindrii eritrocitari – sunt formati dintr-un numar mic de celule intacte inglobate intr-o matrice proteica, iar daca celulele sunt degenerate sunt numiti cilindri hematici sau hemoglobina. Prezenta cilindrilor eritrocitari este patologica semnificand hematurie renala, glomerulonefrite, nefrite, endocardita bacteriana, traumatisme renale, tromboze de vena renale, hipertensiune maligna.

• Cilinidii hialini – cilindri proteici, cei mai frecvent depistati in urina in cazul unor afectiuni renale usoare sau deshidratare;

• Cilindrii leucocitari – rar intalniti si pot prezenta nefrite interstitiale, lupica, pielonefrite;

• Cilindrii granulose - rezulta din precipitarea proteinelor serice intr-o matrice de mucoproteine Tamm-Horsfall, dar si ca rezultat degenerative al cilindrilor celulari. Apar de obicei in procese patologice grave, insa si tranzitoriu dupa efort fizic intens.

• Cilindrii epiteliali – sunt intalniti foarte rar si se formeaza in urma descuamarii celulelor epiteliale din tubii renali. Apar in urina dupa expunearea la anumite virusuri sau nefrotoxice si in bolile renale cronice.

• Cilindrii cerosi - apar ca rezultat al cilindrilor granulari degenerati si sunt intalniti in amiloidoza renala, hipertensiune maligna, nefropatie diabetica.

• Cilinidrii grasosi - sunt cilinidrii care un nivel foarte mic de grasime degenerate inglobati intr-o matrice proteica. Grasimea provine din degenerescenta grasoasa a epiteliului tubular. Poate fi intalnit in nefroza lipoida, glomerulonefrite, glomeruloscleroza diabetiza, sistemul nefrotic, lupus.

Alte structuri ce pot aparea in urina includ: bacterii, mucus, spermatozoizi, mucus, levuri si grasimi.Recomandari

Analiza sedimentelor urinare nu este considerat un test de rutina.

Este efectuata in urmatoarele situatii:

• Analiza chimica constata anumite componente patologice in urina, precum sange, proteine, nitriti;

• Banda de testare pentru leucocite este pozitiva;

• Semne clinice pentru prezenta unor boli de ficat sau probleme cu tractul urinar;

• Examinarea pacientilor cu boli urologice si nefrologice;

• Examinarea microscopica a sedimentelor din urina prin metoda citometria in flux.Pregatire pacient

Recoltarea pentru examenul de urina se face din prima urina de dimineata, jetul mijlociu.Metoda

- examen microscopic;
- citometrie in flux cu fluorescent.Limite si interferente

In cazul in care:
• urina este refrigerata este posibil ca proprietatile de solubilitate ale cristalelor prezente sa se altereze;
• mentinerea indelungata a probei de urina la temperatura camerei poate duce la dizolvarea sau precipitarea cristalelelor existente;
• contaminarea cu uleiuri, lubrifianti sau supozitoare pot determina rezultate fals crescute, deoarece pot fi confundate cu eritrocitele;
• Firele de par sau textile pot fi confundate cu cilindri.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK