Nichel in plasma si urina


Descriere

Nichelul (Ni) este un metal de culoare alb-argintie utilizat pe scara larga in multe domenii, cum ar fi inginerie electrica, medicina, bijuterii sau industria de automobile.

Mai mult, acesta este parte importanta a alimentatiei de zi cu zi, acesta regasindu-se in apa si in alimente (fructe uscate, oleaginoase, cereale integrale, legume verzi si legume uscate).

Nivele crescute de nichel in natura sunt cauzate de poluarea umana: colorantii pentru sticla, ceramice si textile, robinetii placati cu nichel, vesela din aliaj nichel-otel, fumul de tigara.

O forma mai rara a expunerii cronice este prin hemodializa, deoarece ionii de nichel pot ajunge in plasma ca urmare a actiunii chelatoare a albuminei.

Vreme de cateva decenii, nichelul a fost considerat drept un mineral esential pentru organism. Desi se vorbeste despre rolul sau in absorbtia fierului, calciului si a zincului, nu exista dovezi stiintifice in acest sens.

Nichelul are potential toxic in forma sa gazoasa, carbonil de nichel. Acesta se inhaleaza usor, traverseaza toate membranele biologice si inhiba ATP-aza si ARN-polimeraza.

Vaporii carbonil de nichel odata inhalati se leaga de hemoglobina si blocheaza preluarea oxigenului. Inhalarea prafului cu continut crescut de nichel determina cresterea incidentei neoplasmelor respiratorii.

Numarul persoanelor alergice la nichel este in crestere, alergia se manifesta cu precadere in randul femeilor si poate aparea in mai multe moduri. Hipersensibilitatea la nichel poate aparea si pe fond ocupational.

Din cauza prevalentei crescande a alergiilor la nichel, au fost introduse reglementari europene pentru a reduce continutul acestui metal in produsele de uz curent. In tarile care au indeplinit aceste reglementari s-a observat o scadere a cazurilor de hipersensibilite.

Expunerea zilnica la nichel nu reprezinta un pericol pentru sanatate in cazul unui organism sanatos, cea mai mare cantitate fiind eliminata de rinichi, prin urina. Nichelul nu se cumuleaza in organism, dar expunerea cronica poate fi toxica, chiar carcinogena.
Pacientii supusi dializei sunt expusi acumularii de nichel in organism, dar nu s-au constatat efecte adverse acestei expuneri. Hipernichelemia de dializa nu produce efecte toxice.

Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul pielii, in contextul dermatitelor alergice de contact, fara corelatie cu nivelul seric. Expunerea la nichel se produce cel mai frecvent in mediul industrial, fie prin inhalarea prafului de nichel, fie prin contact dermic. Acest micronutrient crete activitatea hormonala si este implicat in metabolismul lipidic.

Alte roluri si efecte ale nichelului:

- Intervine in procesul de reglare a glicemiei prin stimularea functiilor ficatului si pancreasului si prin stimularea absorbtiei de glucoza la nivel celular. In acest sens, impreuna cu alte metale precum zinc sau cobalt este prescris pentru a stabiliza glicemia in stadiile prediabetice sau chiar in anumite cure de slabire.
- Intervine in metabolismul lipidelor si favorizeaza digestia amidonului, activand anumite enzime gasite in saliva si in pancreas. In asociere cu cobaltul, nichelul este eficient in prevenirea balonarilor si imbunatateste digestia.
- Reduce tensiunea arteriala si combate starile de nervozitate.
- Faciliteaza absorbtia fierului. Carenta de nichel este asociata cu carenta de fier si, implicit, cu anemia.
- Stabilizeaza structura lantului ADN si ajuta la mentinerea intacta a structurii tesuturilor.
- Nichelul sustine producerea de prolactina, avand un rol important in producerea de lapte matern.
- Favorizeaza depresia SNC.Recomandari

Persoanele cu intoleranta la nichel se confrunta cu eruptii cutanate (de cele mai multe ori pe palme sau in exteriorul cotului), oboseala, ulceratii bucale sau iritatie si / sau spasme musculare.

In aceste situatii, determinarea nivelului de nichel in organism este necesara. Diagnosticul este pus de un medic alergolog.

Persoanele care au intoleranta la nichel trebuie sa evite consumul de: cacao, ciocolata, martipan, fasole, hrisca, nuci, migdale, alune, seminte, spanac, grau, tarate si fulgi de ovaz, cereale integrale, orez brun, seminte de floarea soarelui, soia, ton, somon, varza, praz, mazare, smochine, ananas, prune, zmeura, seminţe de in.

Suplimentele alimentare pentru acoperirea unei carente de nichel se iau numai la indicatia medicului.Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.Limite si interferente

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de iod sau gadoliniu, se amana recoltarea de sange / urina cu 96 de ore.
O dieta bogata in fier poate contracara efectele negative ale nichelului.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK