Nichel in plasma si urina


Descriere

Rolul nichelului in organismul uman este discutabil. Exista unele dovezi ca ar fi implicat in absorbtia fierului, calciului si zincului.
Nichelul este prezent in minereuri sub trei forme principale: sulfid, silicat si arsenid. Are numeroase aplicatii industriale: component al multor aliaje, placarea metalelor, producerea dispozitivelor electrice si electronice.
Expunerea la nichel se produce cel mai frecvent în mediul industrial, fie prin inhalarea prafului de nichel, fie prin contact dermic. Inhalarea acuta determina febra si iritatia tractului respirator. Contactul dermic poate genera dermatita alergica de contact. De asemenea printre efectele toxice ale nichelului se numara si depresia SNC.
Numeroasele studii epidemiologice au aratat ca expunerea cronica la praful de nichel si la subsulfidul de nichel poate cauza cancer pulmonar sau nazal.

In expunerea profesionala limita biologica tolerabila este de 15 µg/g creatinina.Recomandari

Recomandari pentru determinarea nichelului:

- monitorizarea expunerii la nichel.


Pregatire pacient

Nu este necesara.

Metoda

Se foloseste metoda spectrometrica cu absorbtie atomica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - 1) sange venos; 2) urina din 24 ore sau 3) o proba de urina spontana.

Recipient de recoltare - 1) vacutainer pentru metale ce contine EDTA sau heparinat de litiu ca anticoagulant; 2) vas de 2- 3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; nu se folosesc conservanti; 3) eprubeta pentru urina.

Cantitatea recoltata - 1) cat permite vacuumul; 2), 3) aproximativ 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa plasma prin centrifugare si se transfera intr-un tub de plastic in vederea transportului (pe tub se va preciza tipul produsului: plasma).
Cauze de respingere a probei - specimen coagulat.

Stabilitate proba - probele de plasma si urina se pastreaza la temperatura camerei pana in momentul lucrului.Limite si interferente

Nu exista.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK